Παρασκευή 23 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κατάρτιση αντί εκπαίδευσης για χιλιάδες νέους

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα το πλαίσιο του νομοσχεδίου για την τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Νέος φραγμός για τη μόρφωση όσων σήμερα επέλεγαν τα Τεχνικά και Επαγγελματικά Λύκεια που καταργούνται

Σε ένα σύστημα το οποίο ανάγει τα ΙΕΚ σε ανώτερο βαθμό επαγγελματικής κατάρτισης, απομακρύνει από τη γενική μόρφωση περισσότερα παιδιά, εγκλωβίζοντάς τα στη στενή επαγγελματική κατάρτιση, οδηγείται η επαγγελματική εκπαίδευση, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χτες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, παρουσιάζοντας το γενικό πλαίσιο σχετικού νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να ολοκληρώσει το θεσμικό έργο που ξεκίνησε με το Νόμο 2525 και εισάγει όρους και προϋποθέσεις που αποθαρρύνουν τους μαθητές από τη γενική και την ανώτατη εκπαίδευση. Απέναντι στους φραγμούς που υψώνονται για τους μαθητές στο Λύκειο με τις διαρκείς εξετάσεις, προβάλλεται σαν διέξοδος η στενή επαγγελματική ειδίκευση, χωρίς αυτή να προϋποθέτει για τους εμπνευστές του σχεδίου γενική παιδεία.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν χτες, τα Τεχνικά Επαγγελματικά Λύκεια καταργούνται στο πλαίσιο της εφαρμογής του "ενιαίου Λυκείου" ενώ η τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση θα παρέχεται στα λεγόμενα "Τεχνικά και Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια" (ΤΕΕ).Τα ΤΕΕ θα ανήκουν στη "δευτεροβάθμια, μεταγυμνασιακή εκπαίδευση" και θα φοιτούν σε αυτά οι κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου.

Δύο κύκλοι σπουδών

Οι σπουδές στα ΤΕΕ οργανώνονται σε δύο κύκλους αντίστοιχα:

  • Ο πρώτος κύκλος σπουδών είναι διετής με δυνατότητα παράτασης σε όσες ειδικότητες μπορεί να εφαρμοστεί το σύστημα "μαθητείας" μέσα σε επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το σχέδιο που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, για τα προγράμματα μαθητείας, δηλαδή η απόκτηση επαγγελματικών δεξιοτήτων μέσα σε επιχειρήσεις, το υπουργείο θα επιδιώξει τη σύναψη σχετικών συμβάσεων με επιχειρήσεις του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα.

Μετά την αποφοίτηση από τον πρώτο κύκλο σπουδών, θα δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να συνεχίσουν τις σπουδές στον δεύτερο κύκλο, να εγγραφούν στη Β τάξη του "ενιαίου λυκείου" ή να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας "επιπέδου 2" μετά από πιστοποίηση των ικανοτήτων τους σε νομαρχιακό επίπεδο και απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος.

  • Ο δεύτερος κύκλος σπουδών στα ΤΕΕ διαρκεί ένα έτος και οι απόφοιτοι αυτού του κύκλου έχουν δυνατότητα εγγραφής στα ΙΕΚ για απόκτηση εξειδίκευσης(πράγμα που κάνει τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών ΙΕΚ να τρίβουν τα χέρια τους) ή να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας "επιπέδου 1" μετά από πιστοποίηση των ικανοτήτων τους σε εθνικό επίπεδο και απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος, εισάγοντας ακόμα και σε αυτή τη "διέξοδο" τους φραγμούς και το "φιλτράρισμα". Αν οι απόφοιτοι του δεύτερου κύκλου επιθυμούν να ακολουθήσουν σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα πρέπει να φοιτήσουν στο ενιαίο λύκειο (στη Β τάξη), καθώς όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, το ενιαίο λύκειο είναι ο μόνος δρόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  • Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των σπουδών στα ΤΕΕ, στο κείμενο που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα αναφέρει ότι "η νέα επαγγελματική εκπαίδευση πρέπει να εξασφαλίζει την απόκτηση επαγγελματικών γνώσεων, δεξιοτήτων - κλειδιών ώστε να ενισχύουν την επαγγελματική κινητικότητα και την αξιοποίηση της συνεχιζόμενης κατάρτισης" στο πλαίσιο της "διά βίου εκπαίδευσης".

Οπως προκύπτει, οι ανακοινώσεις για "αναβάθμιση της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης" έχουν ως στόχο να καλύψουν το γεγονός ότι τελικά όχι μόνο δεν αναβαθμίζονται οι ΤΕΣ αλλά μετατρέπονται σε "βατήρα" για τη φοίτηση στα ΙΕΚ, τα οποία θα παρέχουν και την επαγγελματική ειδίκευση. Αλλωστε, στις ανακοινώσεις που έγιναν για την "παιδεία ανοιχτών οριζόντων" αναφερόταν ως στόχος της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης "η ενίσχυση της τεχνικής και επαγγελματικής κατάρτισης με τη δημιουργία Κέντρων Πιστοποίησης Επαγγελματικών Προσόντων, με την ενίσχυση της μεταδευτεροβάθμιας βαθμίδας εκπαίδευσης και τη διασύνδεσή της με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση".

Το παραπάνω σχέδιο, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, βασίζεται σε εισήγηση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και θα δοθεί στους φορείς που σχετίζονται με την επαγγελματική κατάρτιση (καθηγητές, γονείς, ΓΣΕΕ και φυσικά ΣΕΒ) ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου από την επόμενη χρονιά 1998 - 99 θα εφαρμοστεί ο νέος θεσμός για την Α τάξη των ΤΕΕ και θα επεκταθεί τις επόμενες χρονιές στις επόμενες τάξεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ