Παρασκευή 23 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Αποφασίζουν σήμερα

Σε κατάσταση αγωνιστικού συναγερμού, βρίσκονται οι αγρότες της Ζακύνθου και ετοιμάζονται να συντονίσουν τα βήματά τους με τους αγρότες της υπόλοιπης χώρας. Στα πλαίσια αυτά, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ζακύνθου "Η Δήμητρα", γίνεται, σήμερα στις 7.30 το βράδυ στα γραφεία της Ενωσης πλατιά σύσκεψη,στην οποία θα συζητηθεί η καλύτερη οργάνωση των κινητοποιήσεων που θα γίνουν, για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του νησιού.

Φέτος, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Ζακύνθου είναι ιδιαίτερα οξυμένα, αφού τα βασικά προϊόντα του νησιού, λάδι και σταφίδα, πλήττονται άμεσα από την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Η τιμή του λαδιού μειώθηκε κατά 500 δραχμές, σε σχέση με πέρσι, ενώ η επιδότηση μειώθηκε κατά 150 δραχμές. Παράλληλα, η κατάργηση της τιμής παραγωγού στη σταφίδα, σε συνδυασμό με το πάγωμα της στρεμματικής ενίσχυσης έχουν οδηγήσει το εισόδημα των σταφιδοπαραγωγών σε δραματική μείωση. Το τελευταίο ισχύει και για τους κτηνοτρόφους του νησιού, αφού οι τιμές στο γάλα είναι στα επίπεδα του 1992 και οι επιδοτήσεις στα αιγοπρόβατα, χρόνο με το χρόνο, μειώνονται.

Τα κύρια αιτήματα των αγροτών της Ζακύνθου είναι: Να δοθεί εμπορική τιμή 1.200 δραχμές στο λάδι, συγκέντρωση από τώρα με παρέμβαση του ελληνικού κράτους και εθνική επιδότηση. Να δίνεται η επιδότηση με τα πραγματικά κιλά, χωρίς καμία κράτηση. Για τη σταφίδα, εμπορική τιμή 400 δραχμές το κιλό και στρεμματική ενίσχυση 150.000 δραχμές το στρέμμα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ