Η ΕΣΑΚ καταδικάζει τη στάση της πλειοψηφίας της απερχόμενης διοίκησης και ζητά την ψήφο των αντιπροσώπων για μια αγωνιστική προοπτική στην Ομοσπονδία
Αύριο, Σάββατο 24 Γενάρη ξεκινά τις εργασίες του το 17ο συνέδριο της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου,το οποίο πραγματοποιείται σε μια περίοδο που τα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου είναι οξυμένα, με το κλείσιμο μιας σειράς επιχειρήσεων ή την ιδιωτικοποίηση άλλων και με το ωρομίσθιο, τα δελτία παροχής υπηρεσιών και γενικότερα τις νέες μορφές "ευέλικτης" εργασίας να αυξάνονται.
Στο συνέδριο που θα γίνει στο ξενοδοχείο "ΤΙΤΑΝΙΑ", θα πάρουν μέρος 95 αντιπρόσωποι από 28 σωματεία της χώρας, που εκπροσωπούν πάνω από 4.500 εργαζόμενους στον κλάδο. Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώνονται την Κυριακή με την ψηφοφορία επί του απολογισμού και τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης της Ομοσπονδίας.
Κάλεσμα προς τους αντιπροσώπους να ενισχύσουν την ταξική - αγωνιστική πορεία του κλάδου υπερψηφίζοντας το ψηφοδέλτιό της, απευθύνει με τη διακήρυξή της, η ΕΣΑΚ Τύπου - Χάρτου και τονίζει την ανάγκη "να δημιουργηθεί κοινό μέτωπο πάλης, οργανωμένη ταξική αντεπίθεση των εργαζομένων απέναντι στο κοινό μπλοκ των εργοδοτών - κυβέρνησης - Ευρωπαϊικής Ενωσης".
Η ΕΣΑΚ επισημαίνει ότι ο κλάδος δέχεται τις γενικότερες επιπτώσεις της "ελεύθερης" αγοράς, στην οποία υποκλίνεται η κυβέρνηση, με το κλείσιμο μιας σειράς επιχειρήσεων (ΑΣΠΙΩΤΗ, Δραγούνης, Μακρής κ.α.), με το ξεπούλημα για ένα κομμάτι ψωμί της ΣΟΦΤΕΞ, της ΜΕΛ και με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ταυτόχρονα, σημειώνει, οι εργοδότες δεν εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, η εισφοροδιαφυγή τους παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις, η ανασφάλιστη εργασία, τα δελτία παροχής υπηρεσιών, τα ωρομίσθια, η μερική απασχόληση αυξάνονται. Τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας είναι σχεδόν ανύπαρκτα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα εργατικά ατυχήματα, όπως δείχνει και το πρόσφατο θανατηφόρο ατύχημα στη χαρτοβιομηχανία DIANA. Καταδικάζει τη στάση υποταγής που ακολούθησε η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας, "η οποία - σημειώνει - "ξέχασε" τη λέξη αγώνας". Υπογραμμίζει ότι "η ΕΣΑΚ από τις θέσεις ευθύνης που κατέχει στη διοίκηση της Ομοσπονδίας, ήταν η μόνη δύναμη που δρούσε στο χώρο, είχε προτάσεις, έκανε παρεμβάσεις και κινήσεις με συγκεκριμένο αποτέλεσμα".
Σαν βασικά μέτωπα πάλης προβάλλει: Την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας μονοετούς διάρκειας και με ουσιαστικές αυξήσεις, με κατώτερο μεροκάματο 8.000 δρχ. και μισθό 200.000 δραχμές. Την καθιέρωση 35ωρου - 7ωρου - 5ήμερου με βελτίωση αποδοχών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Επέκταση του ν.2112 σ' όλους τους εργατοτεχνίτες. Κατάργηση της υπερεργασίας και μείωση των υπερωριών. Κατάργηση ρυθμίσεων που επιτρέπουν τη μερική απασχόληση. Αύξηση στο 80% του ΗΑΕ του επιδόματος ανεργίας. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων κ.ά.