Κυριακή 18 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
"Ενας κούκος δε φέρνει την άνοιξη"

Με την κίνηση ελαφρά αυξημένη μεν σε σχέση με την περίοδο των γιορτών, αλλά τέτοια που σε καμία περίπτωση δεν αντισταθμίζει τις απώλειες που όλο το χρόνο έχουν σημειωθεί στο εισόδημα των εμπόρων, μπαίνει η τρίτη βδομάδα των χειμερινών εκπτώσεων που ξεκίνησαν στις 7 του Γενάρη και θα λήξουν επίσημα στις 28 Φλεβάρη. Κάνοντας κανείς μια βόλτα στην αγορά και μιλώντας με τους εμπόρους διαπιστώνει ότι πράγματι οι εργαζόμενοι προχωρούν σε κάποιες αγορές που απέφυγαν να κάνουν μέσα στις γιορτές, περιμένοντας την έναρξη των εκπτώσεων. Ωστόσο, παραμένουν "κουμπωμένοι" και διστακτικοί. Κι αυτό παρά τα δελεαστικά ποσοστά εκπτώσεων που φιγουράρουν στις βιτρίνες των καταστημάτων και τα οποία σε ορισμένα είδη φτάνουν μέχρι και 70%.Πολλοί, είναι, όμως και οι καταναλωτές εκείνοι οι οποίοι έχοντας διαθέσει το 13ο μισθό σε ανελαστικές δαπάνες, μόνο από μακριά μπορούν να δουν τα πωλούμενα είδη.

Οι ίδιοι οι έμποροι διαπιστώνουν ότι οι εργαζόμενοι καταναλωτές έκαναν όσο ήταν δυνατό κάποιες οικονομίες περιμένοντας τις εκπτώσεις, για να κάνουν αγορές σε βασικά είδη, όπως ένδυσης - υπόδησης. Τονίζουν δε ότι ούτε η κίνηση αυτή μπορεί να σταθεί ικανή να αναθερμάνει την αγορά που πνίγεται από τα φέσια και τα άδεια ταμεία ούτε να κρατήσει για όλο το δίμηνο που, με την καθοδήγηση της ηγεσίας της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) - η οποία ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα των μεγαλοκαταστημάτων - αποφάσισαν οι εμπορικοί σύλλογοι. Μάλιστα, τονίζουν ότι αυτή η τακτική που επικρατεί τα τελευταία χρόνια μόνο σε βάρος τόσο του εμπορικού κόσμου όσο και των καταναλωτών αποβαίνει, καθώς ένας μήνας είναι υπεραρκετός για να πουληθεί το στοκ που έχουν τα εμπορικά καταστήματα. Η μεγαλύτερη διάρκεια, συμπληρώνουν, μόνο τα μεγάλα μαγαζιά εξυπηρετεί, αυτά για τα οποία, όπως καταγγέλλουν, προωθείται και η νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης, με την οποία στην ουσία νομιμοποιείται η πραγματοποίηση εκπτώσεων και προσφορών οκτώ μήνες το χρόνο.

Τι λένε οι έμποροι

Τα παραπάνω υπογράμμισε μιλώντας στο "Ρ" και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Ν. ΙωνίαςΔ. Καψάμπελης, ο οποίος κατήγγειλε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ότι όχι μόνο δεν παίρνει μέτρα για την πάταξη του φαινομένου της πραγματοποίησης εκπτώσεων με τη μορφή προσφορών όλο σχεδόν το χρόνο από τα μεγάλα καταστήματα, αλλά έχει και στα σκαριά σχέδιο νόμου, με το οποίο επιχειρεί να νομιμοποιήσει αυτό το καθεστώς. Ο ίδιος εφιστά την προσοχή των καταναλωτών σε εκπτώσεις - "μαϊμούδες" που κάποια μεγάλα καταστήματα πραγματοποιούν αυξάνοντας τις τιμές τους λίγες μέρες πριν τις εκπτώσεις, για να εμφανίσουν δήθεν εκπτώσεις στη συνέχεια. Επίσης, τόνισε ότι "ο εμπορικός κόσμος ζητάει τη θεσμοθέτηση ενός αυστηρού πλαισίου για τις προσφορές και τις εκπτώσεις, τέτοιου που να εξυπηρετεί πραγματικά τα συμφέροντα των εμπόρων και των καταναλωτών. Γι' αυτό αρκεί η πραγματοποίηση εκπτώσεων ένα μήνα το χειμώνα και ένα το καλοκαίρι. Ολα τα άλλα εξυπηρετούν τα μεγάλα μαγαζιά και τα πολυκαταστήματα και τα κυβερνητικά μαγειρέματα για την εμφάνιση μειωμένου τιμάριθμου".

Μια αξιοσημείωτη πλευρά των μεγάλων εκπτώσεων που διαφημίζονται από "επώνυμα" καταστήματα μας έδωσε η Τζ. Γιαλιτσά που διατηρεί κατάστημα γυναικείων ρούχων, τα οποία κατασκευάζει η ίδια. Οπως μας είπε "τις εντυπωσιακές εκπτώσεις πολλές φορές τις πληρώνουν οι βιοτέχνες, καθώς κυρίως τα μεγάλα καταστήματα πιέζουν εκβιαστικά τον βιοτέχνη για να πετύχουν καλύτερες τιμές, ενώ ακόμα και οι έμποροι που λένε ότι πάνε καλά στην πραγματικότητα εννοούν ότι τουλάχιστον σε σχέση με άλλους που αναγκάζονται να βάλουν λουκέτο στο μαγαζί τους, η δική τους επιχείρηση φυτοζωεί".

Τη μεγάλη μείωση της καταναλωτικής κίνησης υπογράμμισε και ο Θ. Τσαμούρης ιδιοκτήτης καταστήματος λιανικής και χονδρικής πώλησης υφασμάτων ένδυσης, ο οποίος τονίζει ότι οι παραγγελίες στη χονδρική, δηλαδή από επαγγελματίες είναι αισθητά μειωμένες τα τελευταία χρόνια.

Η συνεχής συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων και οι ισχνοί οικογενειακοί προϋπολογισμοί που αναγκάζουν τους καταναλωτές, κυρίως τους οικογενειάρχες, να περιορίζουν ακόμα και τα απαραίτητα είδη, αλλά και τις ποιοτικές επιλογές τους, με αποτέλεσμα να στρέφονται ακόμα και σε χαμηλότερης ποιότητας είδη, που σωρηδόν πωλούνται από πολυκαταστήματα είναι το μεγάλο πρόβλημα της αγοράς και όχι η εξάντληση των περιθωρίων πραγματοποίησης εκπτώσεων, επισημαίνει η Κ. Πόθου που εργάζεται σε κατάστημα υποδημάτων. "Ακόμα και οι νέοι που εργάζονται και μένουν με τις οικογένειές τους και μπορούν να διαθέσουν μεγαλύτερα ποσά για ρούχα και παπούτσια, τα τελευταία χρόνια είναι όλο και πιο κουμπωμένοι", μας είπε ο Σπ. Κριβάλος,ιδιοκτήτης καταστήματος ρούχων που απευθύνονται κυρίως σε νέους.

Ολα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στο πόσο θα διαρκούν οι εκπτώσεις, αλλά στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων που είναι οι φυσικοί πελάτες των καταστημάτων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε περιοχές που κάποια χρόνια πριν δεν έβρισκε κανείς ούτε τρύπα να νοικιάσει για εμπορική στέγη, όπως είναι η Ν. Ιωνία, που αποτελούσε εμπορικό κέντρο για όλες τις γύρω συνοικίες, σήμερα βλέπει κανείς πολλά ενοικιαστήρια, κυρίως σε περιφερειακούς δρόμους, σε καταστήματα που οι έμποροι αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν πνιγμένοι από τα φέσια και τη μείωση του τζίρου τους.

Μελίνα ΖΙΑΓΚΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς αλλαγή το νομοθετικό πλαίσιο εκπτώσεων (2004-06-12 00:00:00.0)
Αρχίζουν επίσημα στις 13 του Γενάρη (2003-01-04 00:00:00.0)
Οι καταναλωτές δεν εμπιστεύονται τις προσφορές (2001-02-06 00:00:00.0)
Κάθε πέρσι και καλύτερα (2000-07-23 00:00:00.0)
Τελειώνουν σήμερα με πτώση του τζίρου 15% - 20% (2000-02-29 00:00:00.0)
Σε ελεύθερη πτώση ο τζίρος (1996-09-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ