Παρασκευή 16 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Φουντώνει" η οργή των ψαράδων

Πέντε λιμάνια της χώρας - Κάλυμνος, Πάτμος, Λέρος, Ηράκλειο και Σητεία - είναι ήδη κλειστά, ενώ οι ψαράδες όλης της χώρας βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα. Η κυβέρνηση μπροστά σ' αυτή την κατάσταση προσπαθεί - ανεπιτυχώς - με προκλητικές μεθοδεύσεις να διασπάσει τον αγώνα τους

"Φουντώνει" ο αγώνας των ψαράδων της χώρας - παρά τις προκλητικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης - οι οποίοι παλεύουν ενάντια στην πολιτική αφανισμού τους, ενώ δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Ηδη, έχουν κλείσει πέντε λιμάνια της χώρας (Κάλυμνος,Πάτμος,Λέρος,Ηράκλειο και Σητεία), ενώ σήμερα αναμένεται να κλείσει και το λιμάνι τουΡεθύμνου.Παράλληλα, οι ψαράδες των Κυκλάδων βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, προειδοποιώντας πως εάν στις 23 Γενάρη - ημερομηνία που έχει οριστεί η συνάντηση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρυ με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Παράκτιας Αλιείας Ξενοφώντα Γιαλβαλή - δε δοθούν οριστικές λύσεις θα κλείσουν τα λιμάνια των Νάξου,Πάρου,Σαντορίνης,Κουφονησίων και Σύρου.Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται και οι ψαράδες των νησιών Χάλκης,Σύμης,Ικαρίας,Φούρνων και Αλεξανδρούπολης.

Το βασικό αίτημά τους είναι να επανενταχθούν στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις οι ψαράδες και οι σφουγγαράδες της χώρας, να μη χαρακτηριστούν ελεύθεροι επαγγελματίες και ν' αλλάξει το σκληρό φορομπηχτικό καθεστώς που προωθεί η κυβέρνηση για όλη την παράκτια αλιεία (να τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων και να τοποθετήσουν ταμειακές μηχανές στα καϊκια).

Στην Κάλυμνο

Για έκτη μέρα σήμερα, συνεχίζει να παραμένει κλειστό το λιμάνι της Καλύμνου. Μάλιστα, μετά το προχτεσινό παγκαλυμνιακό συλλαλητήριο - όπου η συμμετοχή του κόσμου, των μαζικών φορέων και των οργανώσεων του νησιού ήταν συγκλονιστική - η αισιοδοξία είναι το κυρίαρχο συναίσθημα στους αγωνιζόμενους ψαράδες και σφουγγαράδες, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους έως την τελική δικαίωσή τους.

Μπροστά στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο νησί, η κυβέρνηση με διάφορους τρόπους προσπαθεί - ανεπιτυχώς - να διασπάσει το αγωνιστικό μέτωπο. Συγκεκριμένα, προχτές το βράδυ στάλθηκε στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κείμενο υπουργικής απόφασης, που αναφέρει ότι "οι αλιείς στα ελληνικά χωρικά ύδατα και οι σπογγαλιείς μπορούν να συνεχίσουν και για την τρέχουσα χρήση (1/1/98 έως 31/12/98) να μη θεωρήσουν βιβλία και στοιχεία του ΚΒΣ πέραν αυτών που υποχρεούνται οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος". Το συγκεκριμένο κείμενο, όμως, επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί απ' το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αυτή θα ανακοινωθεί πιθανότατα σήμερα, στη διάρκεια συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε για τα προβλήματα των ψαράδων και σφουγγαράδων το ΚΚΕ.

Η Συντονιστική Επιτροπή, απαντώντας στην προκλητική μεθόδευση της κυβέρνησης, εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία τονίζεται πως "τέτοιου είδους υπουργικές αποφάσεις δε μας κατοχυρώνουν, αφού σε ό,τι αφορά το επίμαχο αίτημά μας για επανένταξή μας στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, αυτό παραπέμπεται σε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και παραμένει άλυτο".

Παράλληλα, η ΣΕ καταγγέλλει τη στάση του δήμου, που απέσυρε τη συμπαράστασή του απ' τον αγώνα των ψαράδων και σφουγγαράδων. "Ο δήμος λειτουργεί απεργοσπαστικά και διαλυτικά με ανακοινώσεις που δε μας εκφράζουν", επισημαίνει χαρακτηριστικά η Συντονιστική. Να σημειωθεί πως η ΣΕ μέχρι αργά χτες το βράδυ συνεδρίαζε, προκειμένου να αποφασίσει με ποιους τρόπους θα κλιμακωθεί ο αγώνας.

Στην Κρήτη

Απέτυχε ο περιφερειάρχης Κρήτης Βασίλης Βαλασόπουλος να εξαπατήσει τους αγωνιζόμενους ψαράδες του Ηρακλείου, που μέχρι αργά χτες το βράδυ συνέχιζαν να κρατούν κλειστό το λιμάνι και δήλωναν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

"Δεν υποχωρούμε αν δε δικαιωθούμε", ήταν η απάντηση των εκπροσώπων των ψαράδων στον εντολοδόχο της κυβέρνησης, που τους μετέφερε την αρνητική απάντηση του υφυπουργού Οικονομικών.

Οι ψαράδες του Ηρακλείου έδειξαν από νωρίς χτες το πρωί ότι δεν αστειεύονται, όταν πίστεψαν ότι οι περίπου 15 λιμενικοί, που κατέβηκαν στο λιμάνι, θα έκοβαν τα σκοινιά των καϊκιών. Τελικά, τα επεισόδια αποφεύχθηκαν, ενώ τα πλοία της γραμμής παρέμειναν μεσοπέλαγα, μέχρι οι ψαράδες να τους επιτρέψουν να "δέσουν" για να διευκολύνουν έτσι την απεργία της ΠΝΟ. Μιλώντας στο "Ρ", ο πρόεδρος των Επαγγελματιών Ψαράδων Μιχάλης Τσαβολάκης τόνισε ότι "θα κρατήσουμε γερά όσο μπορούμε" και κάλεσε τους συναδέλφους του στην υπόλοιπη χώρα να μείνουν και αυτοί δυνατοί και ενωμένοι.

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποιούν στην Κρήτη και οι ψαράδες της Σητείας, ενώ σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν τον αγώνα τους και οι ψαράδες του Ρεθύμνου.

Στις Κυκλάδες

Σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι ψαράδες των νησιών των Κυκλάδων, οι οποίοι επισημαίνουν πως εάν στις 23 Γενάρη - στη συνάντηση που θα έχουν ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Παράκτιας Αλιείας Ξενοφών Γιαλβαλή - δε δοθεί οριστική λύση στα προβλήματά τους, θα αποκλείσουν όλα τα λιμάνια. Συγκεκριμένα, σε ετοιμότητα βρίσκονται οι ψαράδες των Κουφονησίων, Νάξου, Πάρου, Σαντορίνης, αλλά και της Σύρου.

"Δε ζητάμε ημίμετρα, αλλά οριστικές λύσεις. Εάν ο κ. Δρυς δε δεσμευτεί συγκεκριμένα ότι θα δώσει λύσεις στα αιτήματά μας, όλα τα λιμάνια της χώρας θα κλείσουν. Οι παράκτιοι αλιείς των Κυκλάδων βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα", επισήμανε ο Ηλίας Προσχέρης,πρόεδρος της Κοινότητας Κουφονησίων και ψαράς στο επάγγελμα.

Να σημειωθεί πως προχές το πρωί οι ψαράδες των Κουφονησίων, μαζί με τις γυναίκες και τα παιδιά τους, απέκλεισαν συμβολικά με τα καϊκια τους - για δύο ώρες - το λιμάνι της Νάξου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ