Τρίτη 13 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΣΕΕ
Ολομέλεια ενόψει συνεδρίου

Αντάξιος της "γραμμής" του συμβιβασμού της πλειοψηφίας, ο απολογισμός δράσης που αποφάσισε να παρουσιάσει στο επικείμενο συνέδριο η χτεσινή ολομέλεια. Την καταψήφισή του ζήτησε η ΕΣΑΚ, που πρότεινε επίσης την κήρυξη απεργιακής κινητοποίησης μέσα στο Φλεβάρη για την ΕΓΣΣΕ

Τη θέση ότι πρέπει να καταψηφιστεί ο απολογισμός δράσης της απερχόμενης διοίκησης στο 29ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, που θα γίνει σε δυο μήνες, υποστήριξε χτες ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας, Γ. Μαυρίκος,κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας.

Το κείμενο θα συμπληρωθεί μέχρι και το τέλος του μήνα, με τις παρατηρήσεις Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών, ώστε να εκδοθεί σε φυλλάδιο, για να παρουσιαστεί στο συνέδριο.

Ο Γ. Μαυρίκος τόνισε ότι το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο του αγώνα και της σύγκρουσης, της ταξικής πάλης, που απέφερε πολλά κέρδη για τους εργαζόμενους. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος,παρουσιάζοντας τον απολογισμό συνοπτικά, υποστήριξε ότι έχουν να γίνουν πολλά ακόμα, αλλά θεώρησε την προηγούμενη τριετία σαν ένα "εποικοδομητικό διάστημα". Ο απολογισμός στηρίχτηκε και από τη ΔΑΚΕ, με γενικόλογες παρατηρήσεις για τη συμπλήρωσή του. Η Αυτόνομη Παρέμβαση δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπερψηφιστεί ο απολογισμός, χωρίς, όμως, να έρθει σε αντίθεση με βασικές επιλογές της πλειοψηφίας το προηγούμενο διάστημα, όπως η διεξαγωγή του "κοινωνικού διαλόγου".

Ο γγ της ΓΣΕΕ επισήμανε ότι τα τρία προηγούμενα χρόνια "συγκρούστηκαν στο συνδικαλιστικό κίνημα δυο βασικές αντιλήψεις: Αυτή της υποταγής, της συναίνεσης, της βοήθειας προς την κυβέρνηση για την προώθηση της πολιτικής της και η άλλη, της ταξικής πάλης". Ο συνδικαλιστής επισήμανε ακόμα ότι η γραμμή της συναίνεσης απέκτησε νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά την τριετία που πέρασε, ενώ τόνισε πως και μόνο η διεξαγωγή του "κοινωνικού διαλόγου" είναι αρκετή, για να καταψηφιστεί ο απολογισμός δράσης της πλειοψηφίας της διοίκησης.

Η Ολομέλεια ασχολήθηκε και με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.Οπως είπε ο Χρ. Πολυζωγόπουλος,θα επιδιωχτεί να γίνει η πρώτη συνάντηση μέχρι τις 20 του Γενάρη. Ο Γ. Μαυρίκος τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση και πρότεινε να πραγματοποιηθεί απεργιακή κινητοποίηση μέσα στο Φλεβάρη,σαν απάντηση στην αναμενόμενη άρνηση των εργοδοτών να δεχτούν τα αιτήματα των εργαζομένων, ύστερα μάλιστα και από την εισοδηματική πολιτική που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Εκτός των άλλων, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ επισήμανε ότι είναι ανάγκη να κληθούν οι αλλοδαποί εργαζόμενοι να εγγραφούν στα συνδικάτα για αγώνα ισότητας στα δικαιώματα.

Στις επόμενες μέρες η ΓΣΕΕ, από κοινού με το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης - του οποίου ο πρόεδρος Σ. Στολίδης κατάγγειλε την εταιρία DIANA, επειδή δεν τήρησε τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας - θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά εναντίον του ιδιοκτήτη της, βιομήχανου Ζερίτη.Η μήνυση θα αναφέρεται και στην κρατική ολιγωρία, που είχε σαν αποτέλεσμα τη μη στελέχωση με το απαραίτητο προσωπικό των Επιθεωρήσεων Εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ