Η Συντονιστική Επιτροπή Δυτικών Περιοχών και Πειραιά των διαβόητων ΤΣΑ προωθεί ολοταχώς οκτώ προγράμματα ωριαίας και μερικής απασχόλησης..., ενώ σωματεία αντιδρούν
Τα προγράμματα που θα υλοποιηθούν στον Πειραιά, στα πλαίσια των διαβόητων Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης,καταλήχτηκαν κατ' αρχήν χτες, σε σύσκεψη της τοπικής Συντονιστικής Γραμματείας των ΤΣΑ,από την οποία όμως δεν έλειψαν οι αντιδράσεις φορέων και κυρίως πρωτοβάθμιων σωματείων της πόλης για τα σχέδια υπονόμευσης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Σε ρόλο συντονιστή εμφανίστηκε η Νομαρχία Πειραιά,παρότι πριν ένα μήνα ο ίδιος ο νομάρχης Πειραιά, Χρ. Φωτίου,διαβεβαίωνε τους συνδικαλιστές πρωτοβάθμιων σωματείων ότι η νομαρχία, όχι μόνο δε γνωρίζει τα ΤΣΑ, αλλά δε θα εμπλακεί και στην προώθησή τους, στην περίπτωση που παραβιάζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας!
Είναι χαρακτηριστικό ότι στα προγράμματα που επιλέχθηκαν θα απασχοληθούν εργαζόμενοι μόνο με ωρομίσθιο και εποχιακή απασχόληση!Τη μεθόδευση αυτή, που ουσιαστικά χτυπά την πλήρη απασχόληση, την κατήγγειλαν χτες εκπρόσωποι σωματείων, οι οποίοι και αποχώρησαν από τη σύσκεψη πριν αυτή αρχίσει.
Ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Γ. Μανουσογιαννάκης, κατήγγειλε τον νομάρχη Πειραιά, Χρ. Φωτίου,και τόνισε ότι οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ διαφώνησαν από την αρχή στην απόφαση του ΕΚΠ για στήριξη των ΤΣΑ, αν δε θίγουν τις εργασιακές σχέσεις.
Πρόσθεσε επίσης ότι "τα εργατικά σωματεία του Πειραιά διαφωνούν και αντιδρούν με την προώθηση των ΤΣΑ. Η προώθησή τους δε λύνει το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας. Δεν μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να χρησιμοποιείται σαν μοχλός ενάντια στους εργαζόμενους". Ο Π. Γιαννακόπουλος,μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά, τόνισε ότι και η ΕΛΜΕ έχει πάρει απόφαση και διαφωνεί με τα ΤΣΑ.
Οι φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη καθώς και ο εκπρόσωπος του ΕΚΠ (! ) συμφώνησαν με τις "δράσεις", που προτάθηκαν από την Αναπτυξιακή Διαδημοτική Επιχείρηση των Δήμων του Πειραιά.Τα σχετικά προγράμματα αφορούν:
Ανάπτυξη μαθητικού τουρισμού,με ετήσιο κόστος 180 εκατομμύρια δραχμές και απασχόληση 30 ατόμων. Δημιουργία υπηρεσιών υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας,με ετήσιο κόστος 580 εκατ. και απασχόληση 158 ατόμων. Δημιουργία υπηρεσίας προστασίας και αναβάθμισης πρασίνου,στην οποία θα απασχολούνται εποχιακά γύρω στα 80 άτομα. Δημιουργία υπηρεσίας φροντίδας ηλικιωμένων ατόμων και ατόμων με ειδικές ανάγκες,με ετήσιο κόστος 470 εκατ. και απασχόληση 183 ατόμων με ωριαία απασχόληση. Φύλαξη σχολικών κτιρίων με ετήσιο κόστος 118 εκατ. και απασχόληση 20 ατόμων. Φύλαξη εμπορικών κτιρίων και δημόσιων χώρων. Το πρόγραμμα φύλαξης των σχολικών διαβάσεων θα κοστίσει 188 εκατομμύρια δραχμές και θα απασχοληθούν 134 άτομα με ωριαία απασχόληση. Η υπηρεσία ενισχυτικής διδασκαλίας θα κοστίσει 387 εκατ. και θα απασχολήσει 125 άτομα με ωριαία απασχόληση.
Το συνολικό κόστος των παραπάνω προγραμμάτων, για ένα χρόνο, είναι περίπου 2,2 δισεκατομμύρια δραχμές.