Σάββατο 10 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Προσωρινό "πάγωμα" της κρίσης μετά από παρέμβαση των ΗΠΑ
  • Ο πανικός που επικρατούσε στα μεγάλα αστικά κέντρα εξαιτίας φημών για αύξηση του πληθωρισμού ή και "θάνατο" του "Προέδρου" Σουχάρτο, σταμάτησε μετά τη δήλωση υπακοής του Ινδονήσιου ηγέτη στον Πρόεδρο Κλίντον για πιστή... εφαρμογή των όρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
  • Ανοίγει ο κρουνός πολιτικών αλλαγών; Για πρώτη φορά, χτες, ανακινήθηκε από ντόπια και ξένα ΜΜΕ θέμα παραίτησης Σουχάρτο

ΤΖΑΚΑΡΤΑ. -

Η βαθιά οικονομική κρίση που πλήττει τον τελευταίο καιρό την Ινδονησία των 200.000.000 ατόμων, ενδεχομένως να μην σταματήσει εκεί... αλλά να σηματοδοτήσει αλλαγές και στο πολιτικό προσκήνιο της μέχρι προσφάτως κραταιάς "τίγρης" της νοτιοανατολικής Ασίας. Ετσι, για πρώτη φορά, οι χτεσινές έντονες φήμες που κυκλοφόρησαν στην Τζακάρτα για θάνατο ή κρίσιμη κατάσταση της υγείας του "Προέδρου" Σουχάρτο, συνοδεύτηκαν με πρωτοφανές - για το συγκεντρωτικό καθεστώς της χώρας - δημοσίευμα εφημερίδας για παραίτηση του επί 32 χρόνια ηγέτη... Δεν πρέπει, παράλληλα, να θεωρείται τυχαίο γεγονός ότι η κατρακύλα της ρουπίας στις διεθνείς χρηματαγορές ανακόπηκε μετά από παρέμβαση του Προέδρου Κλίντον και τις διαβεβαιώσεις του καθεστώτος Σουχάρτο για τυφλή εφαρμογή των όρων του πρόσφατου δανείου των 40 δισ. δολαρίων.

Ετσι, ο πανικός που επικρατούσε το τελευταίο τριήμερο σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της Ινδονησίας φάνηκε να ακολουθείται από... σχετική "ψυχραιμία". Οι μεγάλες ουρές στις υπεραγορές τροφίμων άρχισαν από χτες κατά τι να περιορίζονται μετά από έντονες φήμες για διπλασιασμό στις τιμές βασικών τροφίμων.

Πώς; Ολα ξεκίνησαν μετά την προσωπική τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου των ΗΠΑ Κλίντον με τον Ινδονήσιο ομόλογό του Σουχάρτο. Οταν ο τελευταίος δεσμεύτηκε να προχωρήσει στις σκληρές μεταρρυθμίσεις που έχει απαιτήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η χρηματαγορά άρχισε να αντιδρά θετικά... και η ρουπία να παίρνει τα πάνω της: Για πρώτη φορά μετά από επτά μήνες και απώλεια γύρω στο 25% της αξίας της, η ρουπία αφού είχε φτάσει στην αντιστοιχία 11.000 προς ένα δολάριο, πήρε τα ύψη και ανέβηκε γύρω στο 30% για να κλείσει στις 7.675 ανά δολάριο.

Ουσιαστικά, η παρέμβαση Κλίντον έθεσε υπό αμερικανική εποπτεία την πορεία - άραγε και τη σύνθεση (; ) - του προϋπολογισμού καθώς καταφθάνει αυτό το Σαββατοκύριακο στην Τζακάρτα κλιμάκιο ειδικών με επικεφαλής τον υφυπουργό Οικονομικών, Λόρενς Σάμερς. Παράλληλα, ο υπουργός Αμυνας, Ουίλιαμ Κοέν, αναμένεται να φθάσει σήμερα σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας για να βρει πιθανούς αγοραστές όσον αφορά τα προϊόντα των αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών... Να θεωρηθεί τυχαίο το γεγονός ότι η τελευταία νομισματική κρίση ανάγκασε χτες την κυβέρνηση Σουχάρτο να ματαιώσει την αγορά πολεμικού υλικού (υπερσύγχρονα πολεμικά ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη) από τη Ρωσία;

Φυσικά, η ινδονησιακή οικονομία δεν τίθεται μόνον υπό αμερικανική εποπτεία αλλά και υπό την "κηδεμονία" πρωτοκλασάτων στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.Ο Μισέλ Καμντεσίς (διευθυντής του ΔΝΤ) και ο Στάνλεϊ Φίσερ (υποδιευθυντής) ταξιδεύουν, επίσης αυτό το Σαββατοκύριακο, σε πρωτεύουσες χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας για να ελέγξουν την πορεία των δανείων που δόθηκαν τους τελευταίους μήνες σε Μαλαισία, Νότια Κορέα, Ταϋλάνδη κ. α.

Προεόρτια και πολιτικών αλλαγών;

Η τρέχουσα οικονομική κρίση έφερε στο προσκήνιο και την πολιτική κρίση: Για πρώτη φορά οι αναλυτές και οι μεγάλες εφημερίδες μιλούν για την απομάκρυνση του Σουχάρτο από την εξουσία ενώ η ατμόσφαιρα αβεβαιότητας τροφοδοτεί φόβους για μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού σε αρκετές χώρες της περιοχής. Κυρίως, αυτό το τελευταίο ενδεχόμενο εγείρει φόβους για μαζικές απολύσεις και ανεργία.

Ετσι, για πρώτη φορά, χτες, η "Τζακάρτα Ποστ", η πιο μεγάλη αγγλόφωνη εφημερίδα της Ινδονησίας, κάλεσε με πρωτοσέλιδο άρθρο της τον 76χρονο Πρόεδρο Σουχάρτο να παραιτηθεί, κάτι που ήταν αδιανόητο πριν μια βδομάδα. Εκτός από το φαινόμενο αυτό χτες δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση από ορισμένα τοπικά αλλά και διεθνή ΜΜΕ σε μια διαδήλωση λίγων φοιτητών που ζητούσαν την αποχώρηση του Σουχάρτο από την εξουσία...

Αυτές οι εξελίξεις σε συνδυασμό με την έντονη φημολογία για την κρίσιμη κατάσταση της υγείας του "Προέδρου" Σουχάρτο, κάνουν επισφαλέστερο από ποτέ το πολιτικό μέλλον του Ινδονήσιου ηγέτη, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 1965.

Οπως σχολίαζε χαρακτηριστικά χτες ο Μπρους Γκέιλ, αναλυτής του Ινστιτούτου Ανάλυσης Πολιτικών και Οικονομικών Κινδύνων: "Ο Πρόεδρος Σουχάρτο οικοδόμησε ένα σύστημα διακυβέρνησης που είναι έντονα συγκεντρωτικό και εξαρτάται από έναν ικανό ηγέτη... είναι ένα προσωποπαγές σύστημα και ο ισχυρός ηγέτης έχει την υποστήριξη του στρατού... Τώρα ο Σουχάρτο δεν είναι αναγκαίος για τη λειτουργία του συστήματος. Καθένας που έχει την υποστήριξη του στρατού μπορεί να αναλάβει την ηγεσία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ