ΠΑΡΙΣΙ.-
Την απόρριψη των ανέργων συνάντησε η πρόταση του Γάλλου πρωθυπουργού, που, όπως φαίνεται, δεν κατάφερε να δώσει ένα τέλος στις κινητοποιήσεις των ανέργων, που αποτελούν το πρώτο μείζον κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Λιονέλ Ζοσπέν από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.
Τη σύσταση ενός ταμείου έκτακτης βοήθειας προς τους μακροπρόθεσμα ανέργους, στο οποίο θα χορηγηθεί το ποσό του 1 δισεκατομμυρίου φράγκων (160 εκατομμύρια δολάρια) αντέτεινε ο Γάλλος πρωθυπουργός ως λύση στα αιτήματα των ανέργων, που εδώ και ένα μήνα, έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις των, κατά τόπους, κρατικών γραφείων ανεργίας και σε μια σειρά από κινητοποιήσεις.Ο Λιονέλ Ζοσπέν, αφού αναγνώρισε ότι είναι ύψιστης σημασίας η καταπολέμηση της μάστιγας της ανεργίας, διευκρίνισε ότι στόχος του ταμείου αυτού θα είναι η παροχή βοήθειας σε όσους ανέργους δεν έχουν πόρους να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες και δεσμεύτηκε ότι μέσα στο Μάρτη θα καταθέσει στο Κοινοβούλιο ένα 3ετές σχέδιο στήριξης των αστέγων και των μακροπρόθεσμα ανέργων.
Εντούτοις, ο Γάλλος πρωθυπουργός, αν και έπλεξε το εγκώμιο των οργανώσεων των ανέργων και των εκπροσώπων του, κατέστησε σαφές ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επαναλειτουργήσουν ομαλά όλα τα γραφεία ανεργίας της χώρας. Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, δε δίστασε να ξεκαθαρίσει ότι "είναι πρακτικά αδύνατο" για τη γαλλική κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα των ανέργων περί αύξησης του μηνιαίου επιδόματος και περί αύξησης του έκτακτου βοηθήματος που καταβάλλεται στους μακροχρόνια ανέργους (που δε δικαιούνται μηνιαίο επίδομα), καθώς "μια τέτοια λύση θα έχει κόστος δεκάδων εκατομμυρίων φράγκων, που θα αποσταθεροποιήσουν την οικονομική ζωή της χώρας και ιδιαίτερα την προσπάθειά της να ικανοποιήσει τα κριτήρια της νομισματικής ενοποίησης".
Από την πλευρά τους, οι οργανώσεις των 3,1 εκατομμυρίων ανέργων δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους για τη στάση του Λιονέλ Ζοσπέν, την οποία, βέβαια, χαρακτήρισαν εμφανώς πιο "λογική" από την τακτική της σιωπής που ακολούθησε μέχρι σήμερα. Οι τέσσερις μεγαλύτερες οργανώσεις των ανέργων απέρριψαν την πρόταση του Γάλλου πρωθυπουργού και κάλεσαν τους ανέργους σε συνέχιση των κινητοποιήσεων και των καταλήψεων, ενώ ανακοινώθηκε ότι στις 13 του Γενάρη θα πραγματοποιηθούν συλλαλητήρια σε όλες τις γαλλικές πόλεις. Στο πλευρό των ανέργων τάχθηκαν και δύο από τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα, η CGT και η "Φορς Ουβριέρ", που ζήτησαν από τη γαλλική κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση λήψη νέων και αποτελεσματικών μέτρων.
Στο μεταξύ, οι άνδρες της γαλλικής αστυνομίας επενέβησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε μια σειρά από τοπικά κυβερνητικά γραφεία ανεργίας, από τα οποία εκδίωξαν τους καταληψίες διά της βίας.Οι γαλλικές αρχές δε σχολίασαν επισήμως το γεγονός, ούτε και έδωσαν στη δημοσιότητα τον αριθμό των γραφείων που εκκενώθηκαν. Πάντως, πολλοί πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κρίση με τους ανέργους δεν πρόκειται να λάβει τέλος, στο άμεσο χρονικό διάστημα, και ότι αποτελεί ένα σοβαρότατο, και πιθανώς ανεπανόρθωτο, πλήγμα στο προφίλ και την ενότητα της κυβέρνησης Ζοσπέν, που μέχρι σήμερα εμφανιζόταν αλώβητη και αποτελεσματική.