Κυριακή 28 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
Ο ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ, ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ
Η τραγική μοίρα του υπόθεση ανίερης εκμετάλλευσης

Με αφορμή τα 80χρονα του ΚΚΕ

Του Γιώργη ΜΩΡΑΪΤΗ

Ε' ΜΕΡΟΣ

Ολοταχώς στον Εμφύλιο

4. Η Κατοχή (και "στα καθ' ημάς") ήρθε να επαληθεύσει τον Μαρξ. Οτι "η πλουτοκρατία δεν ταλαντεύεται όταν πρόκειται να διαλέξει ανάμεσα στο εθνικό καθήκον και στα συμφέροντά της".Αλλά και μετά την απελευθέρωση το ίδιο έκανε. Διάλεξε τα συμφέροντά της. Αδιαφορώντας αν θα βυθίσει αυτόν τον τόπο στη μεγαλύτερη συμφορά. Αποδείξεις χειροπιαστές και αδιαμφισβήτητες. Καταγραμμένες στη νεότερη ιστορία μας με αίμα.

Ο Δεκέμβρης του 1944.Το χτύπημα εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών στο Σύνταγμα με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες. Υποταγή στον Σκόμπι προς εκτέλεση της διαταγής του Τσόρτσιλ να ισοπεδώσει την αδούλωτη Αθήνα. Πριν στεγνώσει το αίμα στους νωπούς ακόμα τάφους των θυμάτων της χιτλεροφασιστικής Κατοχής άλλο αίμα και νέα θύματα από την αγγλική ιμπεριαλιστική ένοπλη επέμβαση. Και πάνω απ τα απέραντα ερείπια της πρώτης Κατοχής άλλοι σωροί ερειπίων από τη "συμμαχική" Κατοχή. Τούτοι οι "ξενομπάτες" Τζόνιδες (παλιοί "προστάτες" Τζέντλεμεν που μας κλέψανε τα "Ελγίνεια") δε σεβάστηκαν ούτε την Ακρόπολη! (Την έβαναν στόχο τ αερόπλανα κι ο στόλος τους). Κι έρχονται σήμερα κάποιοι "νεοφώτιστοι" να μας πούνε "δεν κάναμε καλά" που συνταχθήκαμε κάτω απ το σύνθημα: "Οταν ένας λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει τις αλυσίδες ή τα όπλα"!..

Η καταπάτηση της Συμφωνίας της Βαρκιζας (Φλεβάρης 1945).Το πογκρόμ διώξεων και τρομοκρατίας καθοδηγούμενο από τους Αγγλους. Και από το επίσημο Κράτος (Αστυνομία, Εθνοφυλακή, Χωροφυλακή, Εισαγγελίες, Δικαστήρια). Και απ το Παρακράτος (Συμμορίες Σούρλα, Βουρλάκη, Μαγγανά, Κατσαρέα κ.ά.) Το άγριο κυνηγητό των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης στην ύπαιθρο και στις πόλεις. Οι συλλήψεις, οι δολοφονίες, τα βασανιστήρια, οι δίκες και καταδίκες χιλιάδων κομμουνιστών, ΕΑΜιτών, ΕΛΑΣιτών, ΕΠΟΝιτών, γερόντων, παιδιών, οι βιασμοί γυναικών. Η βία, οι τραμπουκισμοί, η αυθαιρεσία. Βογκούν οι φυλακές, τα κρατητήρια. Γεμίζει εξόριστους η Ικαρία...

Και όλα μεθοδευμένα, με σκοπό: Να συντρίψουν το τεράστιο ΕΑΜικό Κίνημα και τα οράματα μιας καλύτερης ζωής.Εμείς παλεύαμε, με γνώμονα το συμφέρον του λαού και της χώρας, για την ομαλότητα, την ειρηνική πολιτική πορεία, τη συμφιλίωση. Κι αυτοί, με τον ακήρυχτο μονόπλευρο εμφύλιο, έσπρωχναν στη βαθύτερη ανωμαλία, στο διχασμό, στην αιματοχυσία...

Ο Εμφύλιος 1946 49.(Ο χειρότερος και πιο αιματηρός αδελφοκτόνος πόλεμος). Με την πολεμική αναστάτωση κάθε ελληνικής γωνιάς. Με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε ολόκληρες περιοχές. Με αμέτρητες φονικές μάχες και συγκρούσεις. Με χιλιάδες νεκρούς, λαβωμένους ανάπηρους κι από τις δύο πλευρές. Με καταστροφή της οικονομίας και χωριών, σπιτιών, περιουσιών, ξεκλήρισμα οικογενειών. Εμείς παλεύαμε για το δίκιο του λαού. Συνεχίζαμε την Αντίσταση για τα ίδια ιδανικά. Για την εθνική ανεξαρτησία, την κυριαρχία, τη δημοκρατία και την πρόοδο. Οι Αλλοι είχανε το "δίκιο του ισχυροτέρου". Τους ήρθε αρωγός το "Δόγμα Τρούμαν". (Εκατομμύρια ντόλαρς). Υπόταξαν τα πάντα στη στρατηγική των ΗΠΑ. Και ήταν στη διάθεσή τους η τεράστια πολεμική τους μηχανή. "Τώρα το αφεντικόν είναι ένα. Μάλλον δύο. Αμερική και Αγγλία". (Εγραφε η "Καθημερινή"). Το αίμα ρέει ποτάμι... Τα "κομμένα κεφάλια" ανταρτών, κάνουν να ξαναζεί σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια η Οθωμανική βαρβαρότητα. Τα έκτακτα στρατοδικεία "δουλεύουν" νυχθημερόν. Τα εκτελεστικά αποσπάσματα "θερίζουν" κάθε πρωί. ("Την κάθε αυγή η καρδιά του Ναζίμ Χικμέτ τουφεκίζεται στην Ελλάδα"). Η Μακρόνησος βαφτίζεται "Κολυμβήθρα του Σιλωάμ" και "Νέος Παρθενώνας"!.. Στις δόξες του το Παιδομάζωμα στα "Αναμορφωτήρια της Φρίκης" (Φρειδερίκης). Και το χρυσοφόρο "Εμπόριο παιδιών" στις ΗΠΑ και αλλού!..

"Ιδού ο Στρατός σας"!

5. Ηττα του ΔΣΕ - μετά τις γιγαντιαίες μάχες στο Βίτσι και στο Γράμμο τον Αύγουστο του 1949. Τέλος της ένοπλης πάλης. Αυτό όμως καθόλου δε σημαίνει αυτομάτως και πέρασμα στην ομαλότητα και την ειρήνευση. Το καθεστώς (πολιτικό και νομικό) του Εμφυλίου θα διατηρηθεί για δεκαετίες. Το κλίμα της ανωμαλίας, ιδιαίτερα στη 10ετία του 50 δε θα διαφέρει και πολύ από εκείνο της αιματοχυσίας. Η αιματηρή περίοδος δε θα κλείσει με γενική αμνηστία, όπως θα πρεπε. Το ΚΚΕ θα παραμείνει "εκτός νόμου". Οι πληγές (εκατέρωθεν, αγιάτρευτες και πυορροούσες) όχι μόνο δε θα επουλωθούν εύκολα, μα θ ανοίξουν κι άλλες. Η αντικομμουνιστική υστερία, η μισαλλοδοξία, η αντεκδίκηση, θα κυριαρχούν. Και θα καλλιεργούνται, θα αναπαράγονται, θα γίνονται αντικείμενο σκοπιμότητας και πολιτικής εκμετάλλευσης.

Η αθάνατη Ρωμιοσύνη, θα υποστεί αφάνταστα δεινά, ταπεινώσεις, εξευτελισμούς. Θα ζήσει όσο ποτέ άλλοτε το "Ουαί τοις ηττημένοις"! Και ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την Αντίσταση, για τους Αγωνιστές. Συνολικά για το Λαό, για τους εργαζόμενους, για τους πατριώτες. Ακόμα και για τους "νικητές", που μας πολέμησαν από το στρατόπεδο των αντιπάλων μας. Μα δε θα γονατίσει! Ας είναι καλά οι κομμουνιστές! Αυτοί θα είναι και πάλι μπροστάρηδες στην πάλη του λαού. Από τη βαθιά παρανομία, τις φυλακές και εξορίες. Το κλίμα της ανωμαλίας θα υποχωρεί στο βαθμό που θα ανασυντάσσεται το αριστερό κίνημα. Και θα κατακτά σταδιακά τη νομιμότητα και την εμπιστοσύνη των μαζών. Με κορυφαία στιγμή τις εκλογές του 1958. Οταν η ΕΔΑ (θεωρούμενη ως "υποκατάστατο του ΚΚΕ") αναδείχνεται σε αξιωματική αντιπολίτευση με ποσοστό 24%.

Δυσοίωνη διαγράφεται η πορεία της χώρας μας μετά τον Εμφύλιο. Εχουμε βραχυκυκλωθεί στον "Ψυχρό Πόλεμο". Και είμαστε το πιο ευτελές και βολικό "πιόνι" στην παγκόσμια στρατηγική του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, με κύριο στόχο την ΕΣΣΔ και τις χώρες του σοσιαλισμού. "Σήμα κατατεθέν" της παντοδυναμίας των Γιάνκηδων και της δουλικότητας της Αστικής Τάξης η προσφώνηση του Π. Κανελλόπουλου (υπουργού Εθνικής Αμυνας) στον μακελάρη Βαν Φλιτ (κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, επί κυβερνήσεως Παπάγου): "Στρατηγέ, ιδού ο Στρατός σας"! Η πρεσβεία των ΗΠΑ και η CΙΑ αποτελούν "κράτος εν κράτει". Αυτές κυβερνούν. "Ο Τρούμαν έκανε την Αθήνα ένα από τα πιο νευραλγικά πόστα της αμερικάνικης υπηρεσίας, με στόχο τον ψυχολογικό πόλεμο για την αντιμετώπιση της προπαγάνδας του ΚΚΕ. Το συμπέρασμα της επιτροπής Μπρους Λόβετ ήταν ότι ο σταθμάρχης της μυστικής υπηρεσίας είχε μεγαλύτερη δύναμη από τον πρέσβη". (Αλ. Παπαχελά: "Ο βιασμός της Ελληνικής Δημοκρατίας").

"Ανήκομεν εις την Δύσιν"!

Εκεί καταντήσαμε. Ετσι η υπαγορευμένη από τις ΗΠΑ πολιτική των ιθυνόντων οδηγεί: Στην πρόσδεση στο άρμα του ΝΑΤΟ. Στην προσκόλληση στον ανύπαρκτο "Από Βορρά Κίνδυνο". Στην εκτέλεση του Νικηφορίδη. ("Εγκλημά" του η συλλογή υπογραφών κάτω από την Εκκληση της Στοκχόλμης για την ειρήνη). Στο πογκρόμ των "συμμάχων" Τούρκων κατά των Ελλήνων Κωνσταντινούπολης και Σμύρνης. Στην εγκατάσταση των αμερικανικών βάσεων. Στη δολοφονία του στρατηγού Σαράφη (από Αμερικανό λοχία). Στην προδοσία της Κύπρου. (Συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου). Στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη (του Μαραθωνοδρόμου της ειρήνης). Στην εγκατάσταση πυραύλων. Στην εξόντωση δεκάδων πολιτικών κρατουμένων στα κάτεργα, με αργό θάνατο. (Ανάμεσά τους: Κ. Γαβριηλίδης, Γραμματέας του ΑΚΕ και της ΕΔΑ. Γ. Ερυθριάδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ). Εκλογές "βίας και Νοθείας". Βασιλικό πραξικόπημα. Και υπεράνω όλων η "στρατηγική επιλογή" της σύνδεσης με την ΕΟΚ. ("Λάκκος των λεόντων", κατά τον Ηλία Ηλιού).

Εχουμε και την "21η Απριλίου 1967". (Θα ταν παράλειψη να μην τη μνημονεύσουμε). Τη "Μαύρη Επταετία". Και την ξενοκίνητη Χούντα. Που την "εξέθρεψε" - εδώ που τα λέμε - η ΕΡΕ. Και της "έστρωσε το χαλί" να περάσει η Ενωση Κέντρου. (Αποστάτες και Μη). Επρεπε ξανά να αντιμετωπίσουμε τον "κομμουνιστικό κίνδυνο". Για να καταλάβουμε τι εστί "Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών"!.. Πρέπει να θυμούμαστε και να τιμούμε όσους έπεσαν στις επάλξεις του Αντιδικτατορικού Αγώνα. (Π. Ελής, Ν. Μανδηλαράς, Γ. Τσαρουχάς, Σ. Μουστακλής κ.ά. Και τους ήρωες του Πολυτεχνείου).

Συγχωροχάρτι για όλα αυτά η Ιστορία ασφαλώς δε θα δώσει. Ομως οι Ενοχοι και οι Εχοντες την ευθύνη δε βγήκαν ποτέ επίσημα ή ανεπίσημα να πουν ότι έσφαλαν και να ζητήσουν συγνώμη.Ούτε ως Τάξη. Ούτε ως Κόμματα. Ούτε ως Κυβερνώντες. Ούτε ως πολιτικά πρόσωπα. Τήρησαν και τηρούν "σιγήν ιχθύος"!.. Τυπική περίπτωση τα "Αρχεία" Καραμανλή. Ο κήρυκας του "Ανήκομεν εις την Δύσιν", ο αρχιτέκτων της ένταξης στην ΕΟΚ υπήρξε αλάνθαστος!.. Ο λαός όμως ξέρει καλά το "Βίο και Πολιτεία" του. Δεν ξεχνά προπαντός την πολιτική του στην Οκταετία της ΕΡΕ και στην Επταετία της ΝΔ. Ευθύνεται και γιατί απέλυσε από τη φυλακή τον Γερμανό δήμιο της Θεσσαλονίκης Μέρτεν. Εχει ευθύνη, ως μέλος της κυβέρνησης Παπάγου, και για την εκτέλεση του Πλουμπίδη.

Ο λαός μας έμαθε και του Α. Παπανδρέου το "Βίο και Πολιτεία". Που μίλαγε "αριστερά" (αριστερίστικα) και έπραττε δεξιά (κι όλο δεξιότερα). Εζησε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ "από την καλή και την ανάποδη". Και ζει σήμερα την πιο "ελεεινή μορφή" της με τον Σημίτη. Δεν ξεχνά το "Συμβόλαιο με το λαό"! Τη "Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη". Τα συνθήματα "Οχι στην ΕΟΚ", "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο Συνδικάτο", "Εξω οι βάσεις του Θανάτου"! (Που τα κατάντησε κουρελόχαρτα και τα πέταξε στον Καιάδα). Θυμάται τα οράματα (!) για "Μεγάλη Αλλαγή", που τα μετέτρεψε σε ταπεινή "Διαχείριση" της εξουσίας του ντόπιου και ξένου Μονοπωλιακού Κεφαλαίου και των Πολυεθνικών σε βάρος των συμφερόντων της χώρας και των εργαζομένων.

ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΣΤ' ΜΕΡΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ