Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αναπαραγωγή της βαρβαρότητας

Ο ελληνικός κλάδος της Παγκόσμιας Εταιρείας για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση σχολιάζει την αντιμετώπιση απ' τα ΜΜΕ δραματικών - πράγματι - καταστάσεων στα ψυχιατρεία

Ο ελληνικός κλάδος της Παγκόσμιας Εταιρείας για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση (WAPR) με ανακοίνωσή του αναφέρεται στις πρόσφατες παρουσιάσεις από ορισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης θεμάτων που αναφέρονται σε θέματα ψυχικής υγείας.

Η WAPR αναφέρεται σε τηλεοπτική εκπομπή του "Αντένα", όπου πράγματι παρουσιάστηκαν φοβερές εικόνες απ' το ψυχιατρείο στην Πέτρα Ολύμπου. Καταστάσεις σαν κι αυτές που παρουσιάστηκαν - όπως υπογραμμίζει και η WAPR - πηγάζουν από "θεσμικές και πολιτικές ανεπάρκειες στην αντιμετώπισή τους". Ωστόσο, όμως, έχουν αξία οι επισημάνσεις της WAPR για την παρουσίαση τέτοιων θεμάτων απ' τα ΜΜΕ. "Ο τρόπος, υπογραμμίζει, που τα ΜΜΕ αντιμετωπίζουν τα ευαίσθητα θέματα της ψυχικής νόσου, της ψυχοπαθολογίας περιθωριοποιημένων ατόμων και γενικότερα του στιγματισμού των ψυχικά πασχόντων, είναι γενικά, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις, απαράδεκτος: τρομολαγνεία, έλλειψη σεβασμού της ιδιαιτερότητας του ατόμου, εμπορευματοποίηση του ψυχικού πόνου σαν καταναλωτικό προϊόν, σκανδαλολογία και καταγγελτική διάθεση, χωρίς θετικές προτάσεις ή αντίστοιχη προβολή θέσεων των επαγγελματιών ψυχικής υγείας και των φορέων τους, που έμπρακτα έχουν δώσει επιτυχημένες εξετάσεις στο πεδίο της αλλαγής της ασυλιακής περίθαλψης και λογικής. Πολύ συχνά η συμμετοχή των ιδίων ειδικών αναγνωστών και ανέντακτων στη μαχόμενη δημόσια ψυχιατρική και των ψυχικά πασχόντων σε αυτές τις εκπομπές αποτελεί απλά το "δημοκρατικό" άλλοθι για τους ίδιους τους υπεύθυνους του καναλιού, συνεισφέροντας έτσι στην άνοδο των δεικτών της τηλεθέασης".

Η WAPR τονίζει: "Πρέπει με παρρησία να δεχτούμε ότι ένας τέτοιος θορυβώδης και ισοπεδωτικός τρόπος προσέγγισης από τα ΜΜΕ τέτοιων ευαίσθητων θεμάτων πηγάζει από θεσμικές και πολιτικές ανεπάρκειες στην αντιμετώπισή τους. Το πρόβλημα του σεβασμού των δικαιωμάτων του πολίτη, υποκειμένου της νόσου, πρέπει να αντιμετωπιστεί στο θεσμικό πλαίσιο του Κεφ. 6 περί Ψυχικής Υγείας του Νόμου 2071/92, το κύριο μέρος του οποίου αφορά τη λογική των τρόπων εισαγωγής σε περίπτωση ακούσιας νοσηλείας, όταν σε ακραίες περιπτώσεις τίθεται σε κίνδυνο η ζωή του ίδιου ή τρίτων από την οικογένεια, την Εισαγγελία, τις ψυχιατρικές υπηρεσίες και το δικαστήριο. Δυστυχώς, στη συντριπτική πλειοψηφία των νόμων της χώρας δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του νόμου, έτσι ώστε να γίνονται έμπρακτα σεβαστά τα θεραπευτικά και συνταγματικά δικαιώματα των ψυχικά πασχόντων. Σε κάθε τυχόν επώνυμη καταγγελία για κατάχρηση των διατάξεων του Νόμου περί αναγκαστικής νοσηλείας, τον πρώτο και μοναδικό λόγο έχουν οι αρμόδιες δικαστικές αρχές και όχι οι αυτοδιοριζόμενοι τηλεοπτικοί εισαγγελείς".

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι φωτογραφίζοντας ή κινηματογραφώντας τις αλυσίδες των ψυχιατρικών και προνοιακών εγκλείστων, δεν τις σπάμε, αλλά αναπαράγουμε, μέσω του θεάματος, τη λίμναση της ψυχιατρικής και προνοιακής βαρβαρότητας στη χώρα μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ