Σάββατο 6 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επιστρέφουν αρχαιότητες

Κλεμμένοι θησαυροί, κυπριακοί και ελληνικοί, γνωρίζουν το δρόμο της επιστροφής. Το βράδυ της Πέμπτης, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο,αναμενόταν η παράδοση 187 αρχαιοτήτων,προϊόντα λαθρανασκαφής στο ελληνικό έδαφος και παράνομης εξαγωγής στην Ιταλία. Πρόκειται για αρχαία που αποσπάστηκαν από περιοχές της Θεσσαλίας,της Μακεδονίας,της Βοιωτίας και της Αχαϊας.Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παρέλαβε μυκηναϊκά αγγεία (ψευδόστομοι αμφορείς και υδρίες), χάλκινα κοσμήματα και μικροαντικείμενα από τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και την Ηπειρο, χάλκινα αγγεία μακεδονικών τάφων,14 ασημένια νομίσματα, κορινθιακά αγγεία (7ος αι. π.Χ.), βοιωτικά γυναικεία ειδώλια από λαθρανασκαφές νεκροταφείων της Τανάγρας και μαρμάρινα γλυπτά ελληνιστικών χρόνων (ανδρικός κορμός - παιδική κεφαλή).

Θυμίζουμε ότι τα αρχαία κατασχέθηκαν το 1994 από τις ιταλικές αρχές στα χέρια των Αχιλλέα Σακκά και Γεώργιου Κλείδωνα,ενώ στην υπόθεση εμπλεκόταν και ο ιδιοκτήτης γκαλερί του Μονάχου Αντονίνο Σαβόκα.Από τότε φυλάσσονταν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Εγνατίας, υπό μεσεγγύηση. Η θετική απόφαση του ιταλικού δικαστηρίου εκδόθηκε μετά από σειρά ενεργειών του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού.Το ΥΠΠΟ ζήτησε: Μεταφορά των χάλκινων αντικειμένων, επειδή έχριζαν άμεσης συντήρησης. Διενέργεια πραγματογνωμοσύνης για την προέλευση των αντικειμένων κ.ά.

Σημειώνουμε ότι η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε πως σε διαμέρισμα του Μονάχου βρέθηκαν ένας ολόκληρος θησαυρός,με 130 εικόνες, σπαράγματα μωσαϊκών, 25 τμήματα τοιχογραφιών, αγαλματίδια και άλλα αντικείμενα, που πιθανολογείται πως έχουν κλαπεί από εκκλησίες της κατεχόμενης Κύπρου και κυρίως και την Παναγία Κανακαριά και το Μοναστήρι του Αντιφωνητή. Οι γερμανικές αρχές οδηγήθηκαν στο διαμέρισμα από έγγραφα που βρέθηκαν στο σπίτι του Αϊντίν Ντ., στα χέρια του οποίου είχαν βρεθεί και κατασχεθεί το Οκτώβρη εικόνες, τοιχογραφίες και ψηφιδωτά από τα παραπάνω μνημεία. Σύμφωνα με τη γερμανική αστυνομία, τα κατασχεθέντα του Οκτωβρίου θα παραδοθούν στην Εκκλησία της Κύπρου μέσα στις προσεχείς βδομάδες, ενώ οι εμπειρογνώμονες εξετάζουν όσα πρόσφατα αποκαλύφθηκαν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επαναπατρισμός αρχαιοτήτων (2009-05-20 00:00:00.0)
Εντείνεται το πλιάτσικο! (2005-06-23 00:00:00.0)
"Βρέθηκαν" και επιστρέφουν τα κλεμμένα (1999-09-15 00:00:00.0)
Εικόνες εγκατάλειψης (1997-08-09 00:00:00.0)
Το Μάη τα "Αηδόνια" (1996-03-28 00:00:00.0)
Ξαναγυρίζουν τα "Αηδόνια" (1996-01-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ