ΣΕΟΥΛ.-
Πακέτο πιστώσεων ύψους 55 δισ. δολαρίων θα πάρει τελικώς η Νότια Κορέα, μετά από συμφωνία της κυβέρνησης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την Παγκόσμια Τράπεζα, την Τράπεζα Ασιατικής Ανάπτυξης και ξένες οικονομικές υπερδυνάμεις.
Οπως ανακοινώθηκε, το ΔΝΤ θα δώσει 21 δισ. δολάρια σε πιστώσεις τριών χρόνων, η Παγκόσμια Τράπεζα θα δώσει 10 δισ. και η Τράπεζα Ασιατικής Ανάπτυξης 4 δισ.. Στο "πακέτο βοήθειας" θα συνδράμουν επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες είναι έτοιμες να δώσουν μέχρι πέντε δισ. δολάρια και η Βρετανία, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Γαλλία, ο Καναδάς και η Αυστραλία, οι οποίες μαζί με τις ΗΠΑ υπολογίζεται να διαθέσουν 20 δισ. δολάρια.
Σχετικά με τους δυσβάσταχτους όρους αποπληρωμής του δανείου δεν ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες, ούτε καν "βασικές" πληροφορίες. Παράγοντες του ΔΝΤ αρκέστηκαν να δηλώσουν πως το δανειοδοτικό πακέτο θα "ενισχύσει" τη φορολογική και νομισματική πολιτική της Ν. Κορέας και θα προωθήσει αλλαγές στον χρηματοοικονομικό τομέα, ιδιαίτερα όσον αφορά τη λειτουργία χρηματομεσιτικών και τραπεζικών οργανισμών και ομίλων.
Η Σεούλ ζητούσε απεγνωσμένα βοήθεια για να αντιμετωπίσει το τεράστιο βραχυπρόθεσμο χρέος, το οποίο αποτελεί ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας της. Μόνο μέσα σ' αυτή τη βδομάδα, η κεντρική τράπεζα της Ν. Κορέας αναγκάστηκε να πληρώσει 10 δισ. δολάρια βραχυπρόθεσμου εξωτερικού χρέους για λογαριασμό κορεατικών τραπεζών.
Υπολογίζεται ότι τα 66 δισ. δολάρια από τα 120 που είναι το συνολικό εξωτερικό χρέος της Ν. Κορέας αποτελούν βραχυπρόθεσμο εξωτερικό χρέος και απ' αυτά τα 20 δισ. δολάρια πρέπει να καταβληθούν έως το τέλος του χρόνου.
Μάλιστα μέσα στο περασμένο 48ωρο, το υπουργείο Οικονομικών απείλησε να κλείσει τις εννιά από τις 32 εμπορικές τράπεζες. Οι εμπορικές τράπεζες, που ειδικεύονται στα βραχυπρόθεσμα δάνεια και λειτουργούν ως χρηματιστηριακές επιχειρήσεις, πήραν προθεσμία έως τις 31 του Δεκέμβρη να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση και έως τις 31 του Μάρτη να δείξουν στοιχεία βελτίωσης ή να κλείσουν. Οι εμπορικές τράπεζες έχουν κατηγορηθεί ευρέως ότι ευθύνονται για τη χρηματοοικονομική κρίση της Ν. Κορέας με τις τυχοδιωκτικές πρακτικές δανεισμού που ακολουθούν.