Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης

Επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ αποτελούμενη από τους Μπ. Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ - βουλευτή, και Γιάννη Θεωνά, ευρωβουλευτή, επισκέφθηκαν στις 26 και 27 Νοέμβρη την Αλβανία.

Στη διάρκεια της παραμονής της στα Τίρανα η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας, αποτελούμενη από τον Γενικό Γραμματέα Π. Μάικο και τον υπεύθυνο διεθνών σχέσεων Ι. Μπέγκαϊ, με μέλη της επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Αλβανικής Βουλής, με αντιπροσωπεία του Κόμματος Ελευθεριών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποτελούμενη από τον πρόεδρο του Κόμματος κ. Μέλο και τον βουλευτή κ. Καρμέλο.

Είχε ακόμη την ευκαιρία να συναντηθεί με αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Αλβανίας αποτελούμενη από τους Χ. Μιλόσι, Γενικό Γραμματέα, Μαξίμ Χασάνι, ανεξάρτητο βουλευτή στο αλβανικό Κοινοβούλιο και την Ν. Πούλαϊ, στέλεχος του ΚΚ Αλβανίας στη Φιέρη.

Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο.

Συναντήθηκε, επίσης, με τον πρεσβευτή της Ελλάδας στην Αλβανία κ. Πρεβεδουράκη.

Στις συναντήσεις έγινε ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών για την κατάσταση στις δύο χώρες, ενώ η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ανέπτυξε τις θέσεις του Κόμματος όσον αφορά την αλληλεγγύη των Ελλήνων εργαζομένων με τους εργαζόμενους της Αλβανίας και των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών. Ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες των Ελλήνων κομμουνιστών ενάντια στο ρατσισμό και τον εθνικισμό, για τα δικαιώματα των Αλβανών εργαζομένων στη χώρα μας, όπως και για τις θέσεις του ΚΚΕ για τη διαβαλκανική συνεργασία, στη βάση της ισοτιμίας και αλληλεγγύης των λαών, αντίθετης με κάθε πολιτική "διείσδυσης" και ηγεμονισμού και με τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή.

Συμφωνήθηκε η συστηματική ανταλλαγή πληροφοριών και η ανάπτυξη των επαφών μεταξύ των κομμάτων.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ διαπίστωσε τη μεγάλη επιρροή που ήδη ασκεί, παρά τις δύσκολες συνθήκες της παρανομίας, το ΚΚ Αλβανίας.

Υπογράμμισε στους συνομιλητές, αλλά και στην επιτροπή για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη του Ευρωκοινοβουλίου που συνεδρίαζε στα Τίρανα, την υποστήριξη του ΚΚΕ στις διεργασίες για την άμεση άρση της απαγόρευσης της δράσης του ΚΚ Αλβανίας και ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες του Κόμματος στο θέμα αυτό.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚ Αλβανίας εξέφρασε την εκτίμησή της για τις θέσεις και την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στην εξέγερση του αλβανικού λαού και τη συμβολή που μπορούν να έχουν οι Ελληνες κομμουνιστές, τα κομμουνιστικά κόμματα και γενικότερα οι προοδευτικοί άνθρωποι στην άρση της απαγόρευσης και γενικότερα στην ανάπτυξη του μαζικού συνδικαλιστικού κινήματος και των δημοκρατικών ελευθεριών στη χώρα της.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ εξέφρασε την ετοιμότητα για κλιμάκωση των πρωτοβουλιών, όπως και για την ανάπτυξη των σχέσεων και της κοινής δράσης των δύο κομμάτων.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ