Σάββατο 29 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΝΟ
"Μπλόκο" στην επιχειρούμενη νοθεία

Ομόφωνο ψήφισμα της γενικής συνέλευσης της ΠΕΜΕΝ κατά των μεθοδεύσεων αποκλεισμού αντιπροσώπων, νόθευσης της απλής αναλογικής και των συσχετισμών. Καλούνται οι ναυτεργάτες σε κινητοποίηση, στις 4 Δεκέμβρη, για τον εκδημοκρατισμό της ΠΝΟ

Να ακυρώσουν την επιχείρηση που έχει στηθεί για τη νόθευση του συσχετισμού δύναμης στο 25ο Πανναυτικό Συνέδριο, που θα γίνει στις 4 και 5 Δεκέμβρη, αποφάσισαν ομόφωνα οι μηχανικοί που συμμετείχαν στην προχτεσινή γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ).Παράλληλα, ομόφωνα ενέκριναν και την πρόταση της διοίκησης της Ενωσης, για τη διοργάνωση συλλαλητηρίου έξω από το χώρο του Συνεδρίου, κατά την πρώτη μέρα των εργασιών, δηλαδή στις 4 Δεκέμβρη, απαιτώντας τον εκδημοκρατισμό της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) και τη λήψη αποφάσεων, που θα εναρμονίζονται με τα συμφέροντα των ναυτεργατών και τις αγωνιστικές τους διαθέσεις.

Απόφαση να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο έχουν πάρει, επίσης, "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" και πάνω από 20 σωματεία της δύναμης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά,καθώς η μη εφαρμογή της απλής αναλογικής από όλα τα ναυτεργατικά σωματεία νοθεύει τους συσχετισμούς δύναμης και του Εργατικού Κέντρου.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα μέλη της ΠΕΜΕΝ, σημειώνεται:"Οι μηχανικοί δε νομιμοποιούμε τις μεθοδεύσεις για τον αποκλεισμό των αντιπροσώπων στο Πανναυτικό Συνέδριο, τη νόθευση της απλής αναλογικής και του συσχετισμού δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα".Σημειώνεται ότι η ΠΕΜΕΝ έχει εκλέξει με το σύστημα της απλής αναλογικής 23 αντιπροσώπους για το συνέδριο της ΠΝΟ. Ομως, μεθοδεύεται ο αποκλεισμός των μισών περίπου αντιπροσώπων,πράγμα που επιβεβαιώνεται από έγγραφο του γγ της ΠΝΟ προς την ΠΕΜΕΝ, όπου της ...γνωρίζει ότι έστειλε περισσότερους αντιπροσώπους απ' όσους έπρεπε! Το ίδιο επιχειρείται και με άλλα μεγάλα ναυτεργατικά σωματεία, καθώς οι "επαγγελματίες" της νοθείας επιμένουν - παράνομα πλέον - στο βρικολάκιασμα των καλπονοθευτικών μεθοδεύσεων και των αντιδημοκρατικών περιορισμών του 1/10 στην εκπροσώπηση των μεγάλων ενώσεων στο συνέδριο της ΠΝΟ.

Η συνέλευση της ΠΕΜΕΝ καταγγέλλει, επίσης, τη θρασύτατη προσπάθεια του γγ της ΠΝΟ να της υπαγορεύσει μέσω ποιας δευτεροβάθμιας οργάνωσης (ΕΚ Πειραιά) θα εκλέξει αντιπροσώπους για το συνέδριο της ΓΣΕΕ (!), πράγμα που είναι αποκλειστικό και αυτόνομο δικαίωμα της διοίκησης της ίδιας και δεν καθορίζεται από κανέναν άλλο παράγοντα.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία εκλογής των οργάνων της Ομοσπονδίας και των αντιπροσώπων, ισχύει ένα ερμαφρόδιτο εκλογικό σύστημα, αφού το τροποποιημένο άρθρο 18 του Καταστατικού της Ομοσπονδίας προβλέπει ότι μόνο αντιπρόσωποι για τη ΓΣΕΕ εκλέγονται με το σύστημα της απλής αναλογικής. Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας εκλέγεται με το καλπονοθευτικό πλειοψηφικό σύστημα, ενώ, όσον αφορά τους αντιπροσώπους που στέλνονται από τα πρωτοβάθμια σωματεία για το Συνέδριο της ΠΝΟ, άλλοι έχουν εκλεγεί με το σύστημα της απλής αναλογικής και άλλοι με το πλειοψηφικό!

Οι μηχανικοί, στο ψήφισμά τους, απαιτούν να καταργηθεί για τους ναυτεργάτες ο νόμος 330/76 και οι ναυτεργάτες και όλοι οι εργαζόμενοι να απαιτήσουν τον εκδημοκρατισμό της ΠΝΟ και των ναυτεργατικών σωματείων σύμφωνα με το ν. 1264/82.

Στο ψήφισμα καταδικάζονται, επίσης, τα αντιναυτεργατικά μέτρα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και ο κανονισμός για την άρση του καμποτάζ, ενώ καλείται η ΓΣΕΕ να καταγγείλει το αποτέλεσμα του "κοινωνικού διαλόγου".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ