Πέμπτη 13 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΑΠΑΝΕΣ
Στην υπηρεσία των... "θεσμικών επενδυτών"
  • Σε σύνολο κρατικών δαπανών 15,1 τρισ. δραχμών, τα 6,2 τρισ. ή ποσοστό 40,2% αφορούν τη διαχείριση του δημόσιου χρέους
  • Για Παιδεία - Υγεία - Πρόνοια - Πολιτισμό μόνο το 22,9%

Μόλις το 23,4% των συνολικών κρατικών δαπανών θα διατεθούν από τον Τακτικό Κρατικό Προϋπολογισμό του 1998, για Παιδεία - Υγεία - Πρόνοια - Κοινωνική Ασφάλιση - Πολιτισμό. Αντίθετα, μόνο οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της χώρας καλύπτουν το 40,2% των συνολικών κρατικών δαπανών. Και αν θελήσουμε να κάνουμε τη γενικότερη διάκριση μεταξύ των κοινωνικών αναγκών που έρχεται να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός και των υπόλοιπων δραστηριοτήτων της κρατικής μηχανής, τότε η σχέση είναι 1/4 (23,4% κοινωνικές ανάγκες και υπόλοιπες δραστηριότητες 76,6%).

Τα στοιχεία αυτά δίνουν και το στίγμα της πολιτικής δαπανών που έρχεται να εξυπηρετήσει και ο νέος κρατικός προϋπολογισμός που κατέθεσε η διαχειριστική, προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Μια πολιτική πολύ μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων και της κοινωνίας και πάρα πολύ κοντά προς τους τραπεζίτες και τους υπόλοιπους "ραντιέρηδες", οι οποίοι έχουν αναλάβει την "εξυπηρέτηση" του δημόσιου χρέους.

Σύμφωνα με τους επίσημους πίνακες:

  • Τη μερίδα του λέοντος και των νέων κρατικών δαπανών την καλύπτουν τα κονδύλια που αφορούν την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και τα χρεολύσια που πληρώνει το δημόσιο και ανέρχονται συνολικά στα 6,2 τρισεκατομμύρια δραχμές ή αποτελούν το 40,2% των γενικών κρατικών δαπανών.

Από τα υπόλοιπα... που περισσεύουν:

  • 7,86% ή ποσό ύψους 1,52 τρισ. δραχμών θα διατεθεί για την Παιδεία. Σε σχέση με το 1997 το αντίστοιχο κονδύλι είναι αυξημένο μόλις κατά 4,7%, γεγονός που προδικάζει τις κυβερνητικές προθέσεις για οριστική ταφόπλακα στην, υπονομευμένη ήδη, δημόσια και δωρεάν παιδεία, επ' ωφελεία βέβαια των ιδιωτικών συμφερόντων.
  • 7,86% επίσης διατίθεται στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ή ποσό ίσο με 1,53 τρισ. δραχμές. Σε σχέση με το 1997 το σχετικό κονδύλι είναι αυξημένο μόλις κατά 4%.
  • Στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας προβλέπεται να διατεθούν 979,3 δισ. δραχμές ή το 7,1% των συνολικών δαπανών. Ως προς το 1997 το ποσοστό αύξησης ανέρχεται σε 7%.
  • Τον Πολιτισμό η κυβέρνηση των "εκσυγχρονιστών" τον βαθμολόγησε με μόλις 0,34%.Στο ποσοστό αυτό αντιστοιχεί το κονδύλι του υπουργείου Πολιτισμού, ύψους 46,2 δισ. δραχμών ως προς τις γενικές δαπάνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχετικό ποσό είναι μειωμένο κατά 2,2% ως προς τις δαπάνες του 1997.
  • Οι δαπάνες των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Δημόσιας Τάξης καλύπτουν το 9,12% των συνολικών δαπανών. Σε απόλυτα μεγέθη το κονδύλι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ανέρχεται σε 899 δισ. δραχμές και είναι αυξημένο κατά 4,6% ως προς το 1997, ενώ αύξηση 9,8% προβλέπεται για το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στο οποίο προβλέπεται να χορηγηθούν 323,3 δισ. δραχμές.

Αύξηση κονδυλίων 11,8% προβλέπονται και για το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (343 δισ. δραχμές), ενώ πολύ μεγάλη αύξηση (24%) έχει εγγραφεί και για τον προϋπολογισμό της Βουλής. Προφανώς για να καλύψει τις αυξημένες αποζημιώσεις των, κατά Μητσοτάκη, "αστών βουλευτών, οι οποίοι θέλουν να ζουν αξιοπρεπώς"!

Οι δαπάνες του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης έχουν συρρικνωθεί κατά 46,8%, καθώς και του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών (μείωση 34,5%).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ