Τρίτη 4 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΗΛΙΑ
"Διάφοροι τύποι" αφαίμαξης των Ταμείων

Στο διαφοροποιημένο νοσήλιο προχωρά η κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι θα πετύχει οικονομία στα Ταμεία

Ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας Κ. Γείτονας βάφτισε "εξορθολογισμό του νοσήλιου" την καθιέρωση του διαφοροποιημένου νοσήλιου και μάλιστα το αιτιολόγησε και με ένα εντελώς ανορθολογικό επιχείρημα: Οτι δηλαδή θα κάνουν οικονομία τα Ταμεία.

Η οικονομία στα Ταμεία είναι ένα κοινότοπο πια επιχείρημα και έχει χρησιμοποιηθεί από όλους τους υπουργούς Υγείας μετά το 1990 που επέβαλαν στην κυριολεξία άλματα στις τιμές των νοσηλίων με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί τρομακτικά ελλείμματα στα Ταμεία και κυρίως στο ΙΚΑ. Το μόνο που επιμελώς αποφεύγουν οι υπουργοί Υγείας είναι να πουν ότι με τις αυξήσεις ή τις διαφοροποιήσεις των νοσηλίων μεταφέρουν στα ασφαλιστικά ταμεία το οικονομικό βάρος της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων.

Το διαφοροποιημένο νοσήλιο προβλέπεται απ' τον αντι - ΕΣΥ νόμο 2519/97 και χτες ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας επανέλαβε ότι η "κυβέρνηση μελετά με επιτροπή τον εξορθολογισμό του νοσηλίου έτσι ώστε να γίνει σε μια σύγχρονη βάση, και οικονομία στα Ταμεία να κάνει και ελλείμματα να μην δημιουργεί στα νοσοκομεία και να μην επιτρέπει τεχνητή ζήτηση υπηρεσιών υγείας".

Η επιτροπή, σύμφωνα με τον υπουργό, θα ολοκληρώσει εντός των ημερών το πόρισμά της και "μετά η κυβέρνηση θα καταλήξει σε αποφάσεις αναπροσαρμογής και εξορθολογισμού του νοσηλίου". "Αλλωστε, πρόσθεσε ο Κ. Γείτονας, αυτό είναι και στο πλαίσιο της κατεύθυνσης των ρυθμίσεων του νόμου 2519/97, όπου εκεί προβλέπεται ότι θα προχωρήσουμε σε διάφορους τύπους νοσηλίων".

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του "Ρ" η επιτροπή είχε καταλήξει κατά πλειοψηφία σε τρεις τύπους διαφοροποιημένων νοσηλίων καθώς και εξαίρεση κάποιων ιδιαίτερων επεμβάσεων. Η πρόταση αυτή δεν εγκρίθηκε απ' το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και το θέμα τέθηκε ξανά για μελέτη. Πάντως ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι και στα πλαίσια της Επιτροπής προτάθηκε ένας τύπος σχετικώς "κλειστού" νοσηλίου, που ναι μεν θα αυξήσει το κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά δε θα τα ξετινάξει, όπως θα συμβεί με το διαφοροποιημένο νοσήλιο.

Το διαφοροποιημένο νοσήλιο αποτελεί τον "τρόμο" του ΙΚΑ δεδομένου ότι η εφαρμογή του θα σημάνει την επιπλέον επιβάρυνση του Ιδρύματος με 200 δισ. δραχμές. Επιπλέον οι αυξήσεις των νοσηλίων είναι απ' τους λόγους που έχουν οδηγήσει το Ιδρυμα στο μεγαλύτερο οργανικό έλλειμμα της τελευταίας πενταετίας: Για το 1998 ο προϋπολογισμός του ΙΚΑ προβλέπεται να έχει οργανικό έλλειμμα 187,14 δισ. δραχμές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ