Σάββατο 1 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΑΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΑ
Σε βάρος της ποιότητας

"Τι συμβαίνει με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία; Γιατί αυτή η κακοτυχία;". Τα ερωτήματα αυτά θέτει σε χτεσινή του ανακοίνωση το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας,με αφορμή την ποιότητα των Ελληνικών Γραμματοσήμων, η οποία ολοένα και χειροτερεύει.

"Οι καλύτεροι πρέσβεις της χώρας μας, που είναι τα γραμματόσημα, πάνε από το κακό στο χειρότερο.Κάποτε, χωρίς να υπάρχουν όλα αυτά τα τεχνικά μέσα, τα τέλεια μηχανήματα που διαθέτουμε τώρα, το Ελληνικό Γραμματόσημο ήταν ένα κόσμημα. Το σχεδίαζαν όμως και το χάραζαν καλλιτέχνες, όπως ο Κεφαλληνός,ο Τάσσος,ο Βαρλάμος,ο Γραμματόπουλος και τόσοι άλλοι".

Στο δεκαμελές Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Ταχυδρομικών Ενσήμων,το ΕΕΤΕ συμμετέχει με ένα μόνο εκπρόσωπό του, ο οποίος "δεν μπορεί τίποτα να αλλάξει ή να δώσουν να καταλάβουν οι καλοπροαίρετες, αλλά χωρίς καλλιτεχνικές απαιτήσεις, προσωπικότητες του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, που αρκούνται στην αφηγηματική και περιγραφική απόδοση του θέματος, αγνοώντας εντελώς τη σημασία της σύνθεσης και το ρόλο του χρώματος".

"Τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης διατηρούν για χρόνια το ίδιο γραμματόσημο", σημειώνει το ΕΕΤΕ, "αλλάζοντας το χρώμα και την τιμή. Κάθε νέο γραμματόσημο είναι κάτι έκτακτο, επετειακό, γιορταστικό. Θα μπορούσαμε και εμείς να διατηρήσουμε ένα από τα παλιά μας καλοχαραγμένα και καλοσχεδιασμένα γραμματόσημα.Τα ΕΛΤΑ δε σταματούν να εκδίδουν καινούρια γραμματόσημα, με περιοχές της Ελλάδας, φωτογραφημένες χωρίς σύνθεση, προσωπικότητες που τα κεφάλια τους ξεχειλίζουν στο χώρο. Ολα αυτά σε μεγάλο αριθμό, σε βάρος της ποιότητας".

Τα παραπάνω προϋποθέτουν σημαντικές δαπάνες. "Εχουν τόσα χρήματα τα ΕΛΤΑ; Κι αν έχουν, γιατί δε δημιουργούν ένα καλά οργανωμένο εργαστήριο; Γιατί δεν προκηρύσσουν διαγωνισμούς και προχωρούν σε αναθέσεις;".

"Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας", καταλήγει η ανακοίνωση, "προτείνει να συσταθεί στα ΕΛΤΑ μία μόνιμη καλλιτεχνική επιτροπή, η οποία να απαρτίζεται από δύο χαράκτες, ένα γραφίστα και δύο δικούς του εκπροσώπους, έτσι ώστε να κρίνεται το αισθητικό αποτέλεσμα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ