Πέμπτη 30 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οι εφοπλιστές υπαγορεύουν μέτρα, αλλά και μεθόδους

Αποκαλυπτική παραδοχή του ΚΟΜΙΤΙ, για τον τρόπο που λειτουργεί το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας

Από το ...Λονδίνο προήλθε ακόμα και ο τρόπος που ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας έχει θέσει σε εφαρμογή τα μέτρα, με τα οποία διώχνει τους Ελληνες ναυτεργάτες, από την ποντοπόρο ναυτιλία! Στο τελευταίο Δελτίο Ενημερώσεως, που εξέδωσε η Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής ΣυνεργασίαςΚΟΜΙΤΙ (Αύγουστος), αναφέρεται: "Για να τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα που έλαβε ο κ. υπουργός ΕΝ κ. Στ. Σουμάκης, απαιτείται να ενταχθούν προηγουμένως στις Εγκριτικές Πράξεις των πλοίων που έχουν νηολογηθεί με το Αρθρο 13"!

Κατόπιν της εφοπλιστικής οδηγίας, στις αρχές του Σεπτέμβρη, ο υπουργός εφάρμοσε τις εξαγγελίες του, μέσω του νομοθετικού πλαισίου για τη ναυτιλία, αφού πρώτα επαναδιατύπωσε "παρέα" με τους εφοπλιστές - όπως αναφέρεται στο Δελτίο - τον όρο 8 των Εγκριτικών Πράξεων, ο οποίος ρυθμίζει τα θέματα συνθέσεως των πλοίων!

Η ...συνεργασία αυτή είχε ως αποτέλεσμα, τα όσα προβλέπονται στον τροποποιημένο όρο 8 να είναι ακόμα χειρότερα από όσα είχαν εξαγγελθεί αρχικά από τον υπουργό. Εξαλείφεται και η παραμικρή υποχρέωση για τους εφοπλιστές να απασχολούν ακόμα και αυτούς τους λιγοστούς Ελληνες ναυτεργάτες, που προβλέπονταν στις εξαγγελίες. Ετσι, στην παράγραφο Α2, στο εδάφιο α., αναφέρεται ότι ο προβλεπόμενος ελάχιστος αριθμός Ελλήνων ναυτικών θα καλύπτεται με αλλοδαπούς ναυτικούς, αν: "Είναι δύσκολη η ανεύρεση κατάλληλων και ικανών Ελλήνων ναυτικών, οι οποίοι να έχουν τα προσόντα που προβλέπονται από τις αντίστοιχες διατάξεις" ή αν οι Ελληνες ναυτικοί που έχουν τα προσόντα "ζητούν όρους διαφορετικούς από αυτούς που καθορίζονται από τις ελληνικές διατάξεις που ισχύουν, ιδιαίτερα σε σχέση με το μισθολόγιο"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ