Πέμπτη 30 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ"
Αποσυναρμολόγηση... στο παρά πέντε

Την αποχώρησή της, λίγες μέρες πριν την ολοκλήρωση της κατάπτυστης διαδικασίας, ανακοίνωσε χτες η "Αυτόνομη Παρέμβαση", ενώ δρομολογείται ανάλογη εξέλιξη και στη ΔΑΚΕ...

Με μια ακόμα συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας του περιβόητου "κοινωνικού διαλόγου",σήμερα το απόγευμα, διανύεται η τελική ευθεία της πρώτης φάσης αυτής της κατάπτυστης διαδικασίας, ώστε αμέσως μετά η κυβέρνηση να προχωρήσει στη νομοθετική αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων!Και ενώ αμέσως μετά σειρά θα πάρει η προσπάθεια κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης, χτες, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι η "έκθεση Σπράου" θα κατατεθεί στον "κοινωνικό διάλογο" από την κυβέρνηση!

Στο μεταξύ χτες, σε συνέντευξη Τύπου, η "Αυτόνομη Παρέμβαση" ανακοίνωσε ότι δε θα συμμετέχει πλέον εκπρόσωπός της στον "κοινωνικό διάλογο". Την ίδια στιγμή έχει δρομολογηθεί στα όργανα της παράταξης και η αποχώρηση και της ΔΑΚΕ,τα στελέχη της οποίας αναμένουν όμως "πράσινο φως" από την ηγεσία της ΝΔ. Η τελευταία, όπως προκύπτει από τη χτεσινή σύσκεψη του Κ. Καραμανλή με τους τομεάρχες, εκτιμά ότι ο "κοινωνικός διάλογος" βρίσκεται σε αδιέξοδο και επικρίνει την κυβέρνηση γιατί "δε θέτει για συζήτηση τα πιο επίμαχα θέματα", χωρίς να διευκρινίζει ωστόσο ποια θεωρεί ως τέτοια. Η ηγεσία της ΝΔ περιμένει το "κείμενο που θα καταθέσει η κυβέρνηση", προκειμένου να διαμορφώσει την οριστική της θέση για τη συμμετοχή ή μη.

Οι δυο παρατάξεις που στήριξαν αποφασιστικά τη διαδικασία του "κοινωνικού διαλόγου", δηλώνοντας απερίφραστα ότι είναι υπέρ της πολιτικής αναγκαιότητάς του, το τελευταίο διάστημα ανέβασαν τους τόνους επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι κατέστησε αναξιόπιστη τη συγκεκριμένη διαδικασία... Τώρα και ενώ υπολείπονται δέκα περίπου μέρες πριν τη λήξη του, αποχωρούν κάτω από το βάρος της πίεσης των εργαζομένων και αποφεύγοντας να χρεωθούν το κόστος της έκβασής του.

Οι κινήσεις των συνδικαλιστών του ΣΥΝ, προκάλεσαν την έκρηξη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου,ο οποίος χτες σημείωσε ότι στον "κοινωνικό διάλογο" που τελειώνει, συμμετείχαν όλοι, εκτός της ΕΣΑΚ και έκανε λόγο για "προειλημμένες αποφάσεις". Τόνισε επίσης ότι στον ΣΥΝ κυριάρχησαν "οι μικρόψυχες λογικές και οι ανεύθυνοι" και με σαρκαστικό ύφος κάλεσε τον πρόεδρό του Ν. Κωνσταντόπουλο να πει πού κατέληξε η "πρωτοβουλία" για τη σωτηρία του "κοινωνικού διαλόγου". Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση "διαλέγεται με τις οργανωμένες εκφράσεις της κοινωνίας, όχι με παρατάξεις", ότι "οι αποχές είναι ιστορικά καταδικασμένες" και ότι η κυβέρνηση θα κριθεί από τις αποφάσεις της.

Στην ΑΔΕΔΥ

Με απαράδεκτο τρόπο η ΠΑΣΚ, διέλυσε χτες τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης, προκειμένου να μην τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας" για αποχώρηση απ' τον "κοινωνικό διάλογο". Και αυτό γιατί με την πρόταση αποχώρησης τάχθηκαν και οι παρατάξεις ΔΑΚΕ - "Αυτόνομη Παρέμβαση", οι οποίες κάτω από το βάρος της αντίδρασης των εργαζομένων, υποχρεώθηκαν σε αναδίπλωση.

Με το σκεπτικό ότι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα, που έχουν να κάνουν με τον κρατικό προϋπολογισμό, το ασφαλιστικό κλπ., η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" πρότεινε επίσης να κληθεί η ΓΣΕΕ, ώστε από κοινού με την ΑΔΕΔΥ να προχωρήσουν σε 24ωρη πανελλαδική απεργία που θα πρέπει να καθοριστεί προς το τέλος Νοέμβρη και μέχρι τις 4 Δεκέμβρη. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε απ' την ΠΑΣΚ και αποφασίστηκε τελικά η κήρυξη 24ωρης απεργίας για τις 25 Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ