ΛΑΡΙΣΑ (του ανταποκριτή μας).-
Στη Λάρισα - που χτες γιόρταζε την απελευθέρωσή της από τους Γερμανούς - τα ποσοστά της απεργίας κυμάνθηκαν στους οικοδόμους 100%, στο δήμο 80%, στις επιχειρήσεις ιματισμού και έτοιμου ενδύματος 60%, στο σκυρόδεμα 80%, στη ΔΕΗ 75%, στον ΟΤΕ 45%, στον ΟΣΕ 30%.
Στην απεργιακή συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε στις 10.30 το πρωί, στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου,συμμετείχε πλήθος εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων. Μίλησαν ο Τ. Τσιόγκας γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας,οι Κ. Παπαδημητρίου και Γ. Χαϊδούλης μέλη της διοίκησης του ΕΚΛ και χαιρέτισαν ο Β. Κουτσογιάννης εκ μέρους του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ και ο Ηλ. Σκυλλάκος από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των μαθητών Λυκείων του νομού.
Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε από τους συγκεντρωμένους καλείται η ΓΣΕΕ "να αποχωρήσει αμέσως από τον "κοινωνικό διάλογο" και να πρωτοστατήσει στην οργάνωση και την κλιμάκωση της πάλης της εργατικής τάξης, με νέους αγώνες, απέναντι στην επίθεση των βιομηχάνων - κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης".Ακολούθησε μεγάλη πορεία στους δρόμους της πόλης - με πανό, πικέτες και συνθήματα κατά της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ - που κατέληξε στη νομαρχία Λάρισας.
Στο Βόλο,επιτυχία είχε η απεργία στην ΑΓΕΤ (100%), ΕΒΙΕΣΚ (100%), ΒΙΟΣΩΛ (100%), "Χαλυβουργία" (100%), ΔΕΗ (90%), τράπεζες (70%), ΜΕΤΚΑ (50%), "Ελληνικά Καλώδια" (50%).
Μεγάλη ήταν και η απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.Μίλησαν οι Α. Τυλιγάδας πρόεδρος του ΕΚΒ, Κ. Παπαδόπουλος αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Σιδηροδρομικών Βόλου και Γ. Κίτσιος, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Βόλου - στο οποίο πλειοψηφούν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και του ΣΥΝ - δε δέχτηκε να συμπεριληφθεί στο ψήφισμα της συγκέντρωσης πρόταση συνδικαλιστών της ΕΣΑΚ και της ΔΑΚΕ για αποχώρηση της ΓΣΕΕ από τον "κοινωνικό διάλογο". Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι συγκεντρωμένοι να μην εγκρίνουν το ψήφισμα που διάβασε ο Κ. Καραγιάννης, γραμματέας του ΕΚΒ και στέλεχος του ΣΥΝ.
Ακολούθησε πορεία προς τη νομαρχία, χωρίς, όμως, να παραδοθεί εκεί ψήφισμα της συγκέντρωσης.
Στα Τρίκαλα μεγάλη συμμετοχή στην απεργία είχαν οι οικοδόμοι, οι τεχνικοί ΟΤΕ, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στη ΔΕΗ και στην Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών, καθώς και τα σωματεία επεξεργασίας ξύλου και οδηγών ΚΤΕΛ. Παρά τη συνεχή βροχή η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε έξω από το Εργατικό Κέντρο Τρικάλων,θεωρήθηκε η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων.
Στην απεργιακή συγκέντρωση χαιρέτισε ο Σπ. Τσιοτινός πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων "Η ΑΝΟΙΞΗ", που στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη κοινού μετώπου πάλης εργαζομένων - αγροτών και μίλησαν ο Κ. Αγγέλης πρόεδρος του ΕΚΤ και ο Δ. Αρμάγος μέλος του ΔΣ. Στην Καρδίτσα η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στο Εργατικό Κέντρο. Χαιρέτισε ο Β. Μπούτας πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στον κοινό αγώνα των εργαζομένων, των αγροτών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ και κατήγγειλε την κυβερνητική τακτική ποινικοποίησης των αγώνων, καθώς και την παρακολούθηση από "χαφιέδες" συνδικαλιστικών εκδηλώσεων. Μίλησαν ο Θ. Νικολάου πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της Ενωσης Συνεταιρισμών Καρδίτσας, ο Β. Γιαννόπουλος μέλος του ΔΣ του ΕΚ Καρδίτσας, ο Γ. Πέτρου εκπρόσωπος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ και ο Στεφ. Γούλας πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Στ. Γούλας αρνήθηκε να συμπεριληφθεί στο ψήφισμα της συγκέντρωσης πρόταση για αποχώρηση της ΓΣΕΕ από τον "κοινωνικό διάλογο", υποστηρίζοντας ότι μέσω αυτού του "διαλόγου" διασφαλίζονται οι κατακτήσεις των εργαζομένων!
Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία, που πέρασε από το χώρο, όπου εργαζόμενοι της Ενωσης Συνεταιρισμών πραγματοποιούν επί πολλές μέρες απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για τις απολύσεις στην ΕΑΣΚ και κατέληξε στο κτίριο της Περιφερειακής Διοίκησης Καρδίτσας.