Παρασκευή 24 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
"Πράσινο φως" για συνέχιση

Τον τόνο έδωσαν τα ναυπηγεία και τα εργοστάσια

"Πράσινο φως" για τη συνέχιση του αγώνα έδωσαν χτες οι εργαζόμενοι του Πειραιά. Η συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών!Τα στοιχεία που εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά είναι χαρακτηριστικά: "Νέκρωσαν" τα σαπουνάδικα (ΕΛΑΪΣ, ΜΙΝΕΡΒΑ, ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ, ΚΟΛΓΚΕΪΤ). Εκλεισαν τα μηχανουργεία."Σφυριά" δεν ακούστηκε στηΝαυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και στα ναυπηγεία του Σκαραμαγκά και της ΝΑΥΣΙ.Ερήμωσαν τα γιαπιά!

Κάθε προσδοκία ξεπέρασε και η μαζικότητα της απεργιακής συγκέντρωσης. Ο δρόμος που περνά έξω από το Εργατικό Κέντρο κατακλύστηκε από εργαζόμενους από άκρη σ' άκρη.

Από τις 9.30 το πρωί άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από το ΕΚΠ οι εργάτες. Το δικό τους μαζικό "παρών" στη συγκέντρωση και πορεία έδωσαν οι νέοι και οι συνταξιούχοι του Πειραιά.

Στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε στη συγκέντρωση ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά,Γ. Κυριαζάκος,κάλεσε τους εργαζόμενους μαζί με τους συνταξιούχους να δημιουργήσουν ένα πλατύ μέτωπο αντίστασης και αγώνα.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Μ. Ξυδιάς,μέλος της διοίκησης του ΕΚΠ, ο οποίος τόνισε ότι τον τελευταίο καιρό έχει ενταθεί η επίθεση της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. "Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες - συνέχισε - έχουν τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση. Καταγγέλλουμε το διάλογο - απάτη". "Καλούμε - τόνισε τέλος ο Μ. Ξυδιάς - τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για να ανατραπεί αυτή η πολιτική της κυβέρνησης. Μόνο οι αγώνες έχουν αποτελέσματα".

Η πορεία

Σείστηκε ο Πειραιάς από τη δυναμική και μαζική πορεία που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και τα συνθήματα: "Εργάτες, αγρότες, φοιτητές μ' αγώνες απαντάμε στις πολυεθνικές"."Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι με τα συνδικάτα αντίσταση και πάλη".

Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών, την οποία συνόδευσε ο δήμαρχος Περάματος, Γ. Πατσιλινάκος,συναντήθηκε με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Στ. Σουμάκη.Η αντιπροσωπεία μετέφερε τα αιτήματα των εργαζομένων στον υπουργό και εξέφρασε την κατηγορηματική της αντίθεση στην κυβερνητική πολιτική. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει στην κυβέρνηση τα αιτήματα των εργαζομένων...

Μετά τη συνάντηση, ο γραμματέας του ΕΚΠ, Γ. Μανουσογιαννάκης,κάλεσε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν και να είναι σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα, ενώ τόνισε ότι η χτεσινή απεργία είναι μόνο η αρχή του αγώνα.

Στο πλευρό των εργαζομένων παραβρέθηκε ο Σπ. Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Σ. Κωτσαντής γραμματέας της ΚΟΠ του ΚΚΕ, ο Β. Ξένος μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και αντιπροσωπεία της ΚΝΕ με επικεφαλής την γραμματέα του ΣΠ, Χ. Παναγιωτακοπούλου.Παρευρέθηκαν επίσης η Β. Νικολαϊδου πρώην δήμαρχος Νίκαιας, η Ε. Παντελάκη επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Πειραιά", η Ε. Παπαδοπούλου επικεφαλής της ΔΑΣ Κερατσινίου, ο δήμαρχος Κερατσινίου Γ. Χάσκας,η βουλευτίνα του ΣΥΝ Μ. Αλφιέρη, καθώς και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι φορέων.

Ποσοστά συμμετοχής

Καθολικά συμμετείχαν στην απεργία οι εργαζόμενοι στα σαπουνάδικα, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη,στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά,στον ΟΛΠ,στην AEG,στην ΑΖΕΛ,στους σταθμούς της ΔΕΗ Πειραιά,στον ΟΣΕ,στον ΗΣΑΠ.Στα τσαγκαράδικα το ποσοστό συμμετοχής ήταν στο 60%.Στα Λιπάσματα Δραπετσώνας 95%.Στον "Πίτσο" πραγματοποιήθηκε 3ωρη στάση εργασίας με ποσοστό συμμετοχής 80%.Τα καπνεργοστάσια "Κεράνης" και "Παπαστράτος" είχαν 60% ποσοστό συμμετοχής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ