Τετάρτη 22 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ
Ανυποχώρητοι από τη διεκδίκηση της επιβίωσής τους

Αποφασιστικά προχωρούν για το κλείσιμο των φαρμακείων τους από τις 31 του Οκτώβρη, κόντρα στις κυβερνητικές απειλές και τους εκβιασμούς

Ανυποχώρητοι από τη διεκδίκηση της επιβίωσής τους που απειλείται από την κυβερνητική πολιτική της εξυπηρέτησης των μεγαλοβιομηχάνων και των πολυεθνικών στο χώρο του φαρμάκου, παραμένουν οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι αποφάσισαν να κλείσουν επ' αόριστο τα φαρμακεία τους από τις 31 του Οκτώβρη, παραδίδοντας τα κλειδιά τους στους κατά τόπους νομάρχες. Αυτό ανακοίνωσαν και χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι εκπρόσωποι του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής - κόντρα στις κυβερνητικές απειλές και εκβιασμούς - καταγγέλλοντας την κυβέρνηση που θυσιάζει τους χιλιάδες φαρμακοποιούς στο βωμό των κερδών των πολυεθνικών, επικαλούμενη δήθεν τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Την ίδια στιγμή, παραμένουν στον αέρα οι "δεσμεύσεις" που αναγκάστηκε να δώσει η κυβέρνηση μετά τις τελευταίες αγωνιστικές κινητοποιήσεις τον προηγούμενο Ιούλη, για καταβολή των πληρωμών από τα ασφαλιστικά ταμεία, για τα οποία οι φαρμακευτικοί σύλλογοι έχουν αρχίσει ήδη να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη.

Οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών κατήγγειλαν ότι η απαίτηση αφαίμαξης από τα φαρμακεία των 40 από τα 80 δισ. που η υποστηρίζει η κυβέρνηση ότι θα εξοικονομηθούν από την ανακοστολόγηση των φαρμάκων έδειξε τον πραγματικό της στόχο, που είναι να κλείσει η πλειοψηφία των φαρμακείων στη χώρα. Συμπλήρωσαν, δε, ότι είναι προκλητικό το επιχείρημα ότι "υπάρχουν πολλά φαρμακεία" στην Ελλάδα - ό,τι ακριβώς, επισήμως και απροκάλυπτα, λέγεται για όλες τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, για να δικαιολογηθεί η φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης - τη στιγμή που οι ίδιες οι κυβερνητικές πολιτικές ευθύνονται, που, για τους χιλιάδες πτυχιούχους φαρμακοποιούς, η λειτουργία ενός φαρμακείου λειτουργεί ως μονόδρομος.

Οι εκπρόσωποι του Φαρμακευτικού Συλλόγου της Αττικής δήλωσαν ότι διεκδικούν:

  • Την απόσυρση της αγορανομικής διάταξης για την ανακοστολόγηση και τη διατήρηση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών στο 24,8% και απαλλαγή τους από το ρόλο του φοροεισπράκτορα για λογαριασμό του Δημοσίου.
  • Την πληρωμή σε δέκα μέρες από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και την κατάργηση του προληπτικού ελέγχου για την παραπέρα μείωση του χρόνου πληρωμής.
  • Την κατάργηση των αυθαίρετων, παράνομων και αντισυνταγματικών εγκυκλίων που εκδίδουν κατά καιρούς τα ασφαλιστικά ταμεία με πρωταγωνιστή το ΙΚΑ, εγκυκλίων που καταστρατηγούν το ρόλο του κοινωνικού λειτουργού όπως είναι οι φαρμακοποιοί.
  • Να χορηγούνται όλα τα φάρμακα που συνταγογραφούν τα ασφαλιστικά ταμεία μέσα από τα φαρμακεία.
  • Να χορηγείται από τα φαρμακεία όλο το παραφαρμακευτικό υλικό των ασφαλισμένων των ταμείων.
  • Προστασία της επαγγελματικής στέγης.
  • Να ικανοποιηθεί το διεκδικητικό πλαίσιο που έχουν καταθέσει τα συλλογικά όργανα των φαρμακοποιών.

Επίσης, οι φαρμακοποιοί τόνισαν ότι ο κλάδος τους δεν έχει καμία σχέση με τον τρόπο που έγινε η ανατιμολόγηση των φαρμάκων, ούτε με τον τρόπο που μέχρι πρόσφατα επέλεγε η κυβέρνηση να τιμολογεί, επιτρέποντας τις υπερκοστολογήσεις που έρχεται σήμερα να αποκηρύξει διά πυγμής και ροπάλου. Οπως είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΦΣΑ Ελ. Μπεσμπέα "οι φαρμακοποιοί δε συμμετέχουν στο παιχνίδι με τις τιμές των φαρμάκων", ενώ, θα ζητήσουν παρέμβαση εισαγγελέα κατά παντός υπευθύνου για τις μέχρι σήμερα διαπιστωμένες και ομολογημένες υπερκοστολογήσεις. Στο μεταξύ, τόνισαν, οι φαρμακοβιομήχανοι έχουν τον τρόπο τους με τις ευλογίες της κυβέρνησης, να διασφαλίζουν με το παραπάνω τα συμφέροντά τους. Ηδη, όπως είπε η πρόεδρος του ΦΣΑ, στα συρτάρια του υπουργείου Ανάπτυξης βρίσκονται 800 περίπου "νέα" φάρμακα, με τα οποία θα αντισταθμίσουν με το παραπάνω και την παραμικρή απώλεια και θα αυξήσουν τα κέρδη τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ