Τετάρτη 22 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΚΕΒΕ
Ιδού το... ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους ΕΒΕ

Παρέμβαση της Δημοκρατικής Κίνησης Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων, με αφορμή την πρόσφατη Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για τους ΕΒΕ

Σαβούρα είναι για την κυβέρνηση οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί επαγγελματίες βιοτέχνες και έμποροι, που δε χωράνε στα πλαίσια της ζούγκλας της "ελεύθερης αγοράς" και του "ανταγωνισμού". Αυτό καταγγέλλει η Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΔΗΚΕΒΕ) ότι έγινε φανερό από την αφρόκρεμα της κυβέρνησης που παραβρέθηκε στη συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για τους ΕΒΕ. Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

""Οποιος αντέξει στον ανταγωνισμό, αυτός θα επιβιώσει. Ξεγράψτε τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ". Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν ο πρωθυπουργός και οι οικονομικοί υπουργοί μέσα από τις ομιλίες τους στην πρόσφατη συνδιάσκεψη των ΕΒΕ του ΠΑΣΟΚ.

Να ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

Πρωθυπουργός: "Η μικρή και μεσαία επιχείρηση που θα μπορέσει να επικρατήσει στην αγορά και να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό, τόσο διεθνώς όσο και στο εξειδικευμένο προσωπικό, θα παράγει διαφοροποιημένα προϊόντα υψηλής ποιότητας και υψηλού σχεδιασμού". Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στην "... ενδυνάμωση των ΜΜΕ σε ανθρώπινους πόρους. Αυτό περιλαμβάνει τόσο τα στελέχη και τους εργαζόμενους των ΜΜΕ όσο και τους ίδιους τους επιχειρηματίες".

Γ. Παπαντωνίου: "Δεν είναι αλήθεια ότι αυτό που λέμε ανάπτυξη ή προηγμένα στάδια παραγωγής αποκλείουν τη μικρή και μεσαία επιχείρηση. Είναι το μεγάλο ψέμα. Αν δείτε τις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες, την Αμερική, τη Γερμανία, την Ιαπωνία θα δείτε ότι σφύζουν εκεί οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε: "Φέτος μόνο δίνουμε πολλές δεκάδες δισ. δραχμές σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, μέσα από τα άρθρα 23α και 23β του σχετικού νόμου...", εννοώντας τον αναπτυξιακό νόμο, όταν είναι γνωστό ότι τα άρθρα 23α και 23β αφορούν επενδύσεις που μπορούν να κάνουν μόνο μεγάλες επιχειρήσεις.

Να τι εννοεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όταν μιλάει για ΜΜΕ. Αυτό που εννοεί και η ΕΕ που ορίζει ως ΜΜΕ ακόμη και αυτές που απασχολούν μέχρι και 250 μισθωτούς και κάνουν τζίρο μέχρι και 40 εκατομ. ECU (περίπου 12,3 δισ. δρχ.) Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί ΕΒΕ στον Καιάδα. Αυτή είναι η σύγχρονη αντίληψη του ΠΑΣΟΚ και όλων όσοι υποστηρίζουν την "ελεύθερη αγορά" και το Μάαστριχτ.

Είπαν, ακόμη, ο πρωθυπουργός και οι οικονομικοί υπουργοί ότι βοηθούν τις ΜΜΕ να εκσυγχρονιστούν, να συνεργαστούν. Υποσχέθηκαν επιπλέον 100 δισ. στα πλαίσια της αναθεώρησης του Β Πακέτου Ντελόρ. Υποσχέθηκαν κατάργηση των "αντικειμενικών κριτηρίων", νέο νόμο για τον "υγιή ανταγωνισμό", ενίσχυση των νέων χρηματοδοτικών μέσων στήριξης των ΜΜΕ.

Είπαν ότι ο νέος νόμος που ψηφίζεται για τις βιομηχανικές και επιχειρηματικές περιοχές (ΒΕΠΕ) θα ωφελήσει τις ΜΜΕ. Ομως, εμείς ξέρουμε ότι:

  • Τα κίνητρα για τις συγχωνεύσεις αφορούν τη δημιουργία ΑΕ και όχι συνεταιρισμούς. Για τους συνεταιρισμούς, όχι μόνο κίνητρα δεν υπάρχουν, αλλά διατηρείται και το 35% για τη φορολογία των κερδών τους.
  • Το πρόγραμμα για τα δίκτυα επιχειρήσεων (γνωστά ως clusters) αφορά όλες κι όλες 215 επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα.
  • Από το πρόγραμμα των 100 δισ. που ήδη έχει ξεκινήσει η υλοποίησή του, έχουν αποκλειστεί "από χέρι" όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι και σχεδόν όλοι οι μικροί ΕΒΕ και τα 100 δισ. θα τα πάρουν 1.000 - 1.500 μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.
  • Οι εταιρίες αμοιβαίων εγγυήσεων θα αυξήσουν το κόστος δανεισμού και οι συνεταιριστικές τράπεζες σε καμία περίπτωση δε θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες και στη σωστή κατεύθυνση.
  • Οι υποσχέσεις για "υγιή ανταγωνισμό" είναι χωρίς αντίκρισμα, γιατί η κυβέρνηση αρνείται να πάρει μέτρα για στοιχειώδη προβλήματα όπως η αλλαγή του ωραρίου, οι πωλήσεις κάτω του κόστους, οι συνεχείς και παραπλανητικές προσφορές, οι πωλήσεις μέσω κουπονιών από τις εφημερίδες κλπ.
  • Ο νέος νόμος για τις ΒΕΠΕ δίνει τη δυνατότητα σε μεγαλοκεφαλαιούχους να ιδρύουν και να διαχειρίζονται ΒΕΠΕ, παίρνοντας μάλιστα επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων δραχμών.
  • Η κατάργηση των "αντικειμενικών" κριτηρίων είναι μια νεφελώδης υπόσχεση που την έχουμε ξανακούσει, ενώ το μόνο συγκεκριμένο που έχουμε είναι ότι και φέτος θα αυξηθεί η φορολόγηση μέσω της αύξησης της εμπορικής αμοιβής και των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Πού είναι, λοιπόν, η διαφορά μας με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και με όσους υποστηρίζουν την ίδια λογική;

Οι εκσυγχρονιστές, οι οπαδοί του μονόδρομου του Μάαστριχτ, θεωρούν ότι στα πλαίσια της "ελεύθερης αγοράς" και του ανταγωνισμού της ζούγκλας, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ είναι "σαβούρα" που εμποδίζει την ανάπτυξη και πρέπει να φύγουν από τη μέση γι' αυτό η όποια βοήθεια και κίνητρα πρέπει να δίνεται - πέρα βέβαια από τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές - σε κάποιες δυναμικές, σύγχρονες, αναπτυσσόμενες ΜΜΕ.

Η ΔΗΚΕΒΕ θεωρεί ότι οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, μπορούν να συμμετέχουν θετικά για τους ίδιους και για το λαό γενικότερα, στην οικονομική ανάπτυξη μόνο εάν βοηθηθούν μαζικά και με ουσιαστικά κίνητρα να συνεταιριστικοποιηθούν, με τον όρο ότι θα εφαρμόζεται μια γενικότερη οικονομική πολιτική που θα έχει σαν βασικά χαρακτηριστικά: τον λαϊκό έλεγχο σε όλα τα επίπεδα και τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, την ενίσχυση - κάτω από αυτόν τον έλεγχο - του δημόσιου τομέα, το χτύπημα των μονοπωλίων και την ανακατανομή του πλούτου υπέρ των λαϊκών στρωμάτων".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ