Τρίτη 21 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Δημοτικές εκλογές

ΑΒΑΝΑ.-

Ειρηνικά και με συντριπτική συμμετοχή των κατοίκων, όπως μετέδωσε η κουβανική ραδιοφωνία, διεξήχθησαν οι εκλογές για την ανάδειξη των δημοτικών συμβουλίων στην Κούβα, την Κυριακή που μας πέρασε.

Οι Κουβανοί ψήφισαν για την ανάδειξη των 14.533 μελών των δημοτικών συμβουλίων, μεταξύ των 31.276 υποψηφίων, από όλο το φάσμα της κουβανικής κοινωνίας, αντιπροσωπεύοντας καθολικά τους πολίτες του νησιού της Καραϊβικής, ενώ στις κάλπες προσήλθε το 95% των εκλογέων, για να αναδείξουν τους καταλληλότερους αιρετούς τοπικούς ηγέτες τους.

Οι κάλπες, που έκλεισαν στις 6 το απόγευμα, ανοίχτηκαν και καταμετρήθηκαν μπροστά στις αρχές, αλλά και σε δημοσιογράφους - φωτογράφους. Ενώ, οποιοσδήποτε πολίτης που θα ήθελε να παρευρεθεί στην καταμέτρηση και να ελέγξει τη διαδικασία, ήταν ελεύθερος να το πράξει. Η Κούβα πραγματοποίησε τις πρώτες δημοτικές εκλογές στη δεκαετία του '70 και τις πρώτες εθνικές κοινοβουλευτικές εκλογές το 1993.

Με την ευκαιρία των εκλογών ο Φιντέλ Κάστρο έδωσε συνέντευξη σε ξένους δημοσιογράφους, ο οποίος χαρακτήρισε τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών, "σαν την πιο δημοκρατική διαδικασία στον πλανήτη" και άδραξε την ευκαιρία να κάνει τη σύγκριση της εθελοντικής προσέλευσης στις κάλπες, με ανάλογες εκλογικές διαδικασίες στις ΗΠΑ - που θέλουν να αυτοαποκαλούνται το "δημοκρατικότερο κράτος του κόσμου" - ότι "τουλάχιστον το 50% των εκλογέων αντί να κατευθύνεται προς τις κάλπες, κατευθύνεται μαζικά προς τις παραλίες". Ενώ, με το γνωστό του έντονο και παθιασμένο τρόπο, δεν απέφυγε να διασκεδάσει και τη φημολογία ότι η κατάσταση της υγείας του δεν είναι καλή. "Νιώθω περίφημα", δήλωσε ο Κάστρο, ο οποίος παραδέχτηκε πάντως, ότι δεν έχει την ίδια ενεργητικότητα... όπως πριν από 15 χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ