Τρίτη 21 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προς συμφωνία στα επιμέρους ζητήματα

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την κατασκευή αεροδρομίου στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκονται Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί διαπραγματευτές υπό την πίεση του Αμερικανού διαμεσολαβητή Ντένις Ρος. Μάλιστα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για την πραγματοποίηση ορισμένων επιπλέον υποχωρήσεων, χωρίς, όμως, να δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Αλλεπάλληλες συναντήσεις με Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς αξιωματούχους είχε από την Κυριακή, οπότε και έφτασε στην περιοχή, ο Αμερικανός διαμεσολαβητής. Ο Ντένις Ρος, μετά από τις πρώτες του συναντήσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, δήλωσε ότι, κατά τη γνώμη του, οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για όλα τα επιμέρους ζητήματα και για την έναρξη της τελικής φάσης των συνομιλιών για το οριστικό καθεστώς της περιοχής. Εντούτοις, ο Ρος απέφυγε να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για την πορεία των εργασιών των 9 επιτροπών που ασχολούνται με την κατασκευή διεθνούς αεροδρομίου στη Γάζα και συμπλήρωσε ότι ο ίδιος προσπαθεί να προετοιμάσει τη συνάντηση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί και του Παλαιστινίου αξιωματούχου Μαχμούντ Αμπάς, μέσα στις επόμενες βδομάδες, στην Ουάσιγκτον.

Επιφυλακτικοί εμφανίστηκαν οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι. Ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ αρκέστηκε να δηλώσει ότι "όλα θα κριθούν από την εφαρμογή των αποφάσεων" και συμπλήρωσε ότι στο περιθώριο των συνομιλιών για το αεροδρόμιο έχουν τεθεί και τα ζητήματα κατασκευής λιμανιού στη Γάζα, καθώς και της ασφαλούς σύνδεσης της Γάζας με τη Δυτική Οχθη. Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί, σχολιάζοντας τις αμερικανικές πιέσεις περί περιορισμένης άρσης της εποικιστικής δραστηριότητας, άφησε να εννοηθεί ότι το Ισραήλ είναι διατεθειμένο να "μειώσει την κατασκευή των εβραϊκών οικισμών στο απαραίτητο μίνιμουμ". Αντίθετος με τις δηλώσεις Λεβί δήλωσε ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ Εχούντ Ολμέρτ, που υπογράμμισε ότι όσον αφορά την Ανατολική Ιερουσαλήμ και την ανοικοδόμηση οικισμού στην περιοχή Χαρ Χόμα δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στο πρόγραμμα κατασκευής.

Νέες επιδρομές

Νέα επίθεση κατά των θέσεων της φιλοσυριακής παλαιστινιακής οργάνωσης "Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης - Γενική Διοίκηση" πραγματοποίησαν, χτες, δύο ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη που έπληξαν λόφους κοντά στην πόλη Νααμέχ με δύο πυραύλους αέρος - εδάφους. Οπως ανακοίνωσαν οι λιβανικές αρχές ασφαλείας δεν υπήρξαν πληροφορίες για θύματα από την επίθεση, που έγινε στην κοιλάδα Μπεκάα, 16 χλμ νότια της Βηρυτού και κοντά στα συριακά σύνορα. Κανένα σχόλιο δεν έγινε από την πλευρά του ισραηλινού στρατού.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Σεϊκ Χασάν Νασραλάχ, ηγέτης της σιιτικής φιλοϊρανικής οργάνωσης "Χεζμπολλάχ", σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Τεχεράνη, όπου βρίσκεται, πρότεινε στο Ισραήλ να γίνει ανταλλαγή των πτωμάτων Ισραηλινών στρατιωτών που κατέχει η "Χεζμπολλάχ" με Λιβανέζους κρατούμενους, που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές. Κανένας Ισραηλινός αξιωματούχος δεν είχε σχολιάσει την πρόταση του Νασραλάχ, τουλάχιστον μέχρι χτες το βράδυ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ