Στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Αθηνών (κτίριο "Κωστής Παλαμάς", Ακαδημίας 48 και Σίνα) αύριο στις 6.30μμ, εγκαινιάζεται μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο "Χάινριχ Χάινε (1797-1856) - Η ζωή, το έργο και η επίδρασή του".Η έκθεση που πλαισιώνεται με παράλληλες εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου Γερμανού ποιητή, πεζογράφου, σατιρικού, ιστοριογράφου, δημοσιογράφου - ομοϊδεάτη και συνεργάτη του Καρλ Μαρξ στην εφημερίδα που ο τελευταίος εξέδιδε,οργανώνεται από το Ινστιτούτο "Γκαίτε" και το Τμήμα Γερμανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών,σε συνεργασία με το Ινστιτούτο "Χ. Χάινε" του Ντύσελντορφ (γενέτειρα του Χάινε). "Μότο" της έκθεσης είναι η - το ανεκπλήρωτο στην καπιταλιστική κοινωνία όραμα - ρήση του Χάινε: "Αριστον γένος οι άνθρωποι, / Παιδιά ισότητας όλοι".
Η έκθεση (θα διαρκέσει μέχρι τις 27/10, ώρες λειτουργίας Δευτέρα έως Σάββατο 10πμ-2μμ, Τρίτη και Πέμπτη 5-8μμ), περιλαμβάνει: Τους σημαντικότερους σταθμούς της ζωής και του έργου του Χάινε (κύρια στα χρόνια που έζησε εξόριστος στο Παρίσι), "συνθεμένους" σε 20 επιφάνειες,με αφίσες, φωτογραφίες, κείμενα του Χάινε, κείμενα και φωτογραφίες για τον Χάινε στην Ελλάδα, μεταφράσεις έργων του από μεγάλους των Ελληνικών Γραμμάτων (λ. χ. Χατζόπουλος, Παλαμάς, Καρυωτάκης κ. ά.). Εκθεση ελληνικών μεταφράσεων έργων του Χάινε, ελληνικής βιβλιογραφίας (μελέτες και μεταφράσεις), καθώς και παλιές ελληνικές εκδόσεις που ανήκουν στις βιβλιοθήκες του "Γκαίτε" και του "Καποδιστριακού" και γερμανικής βιβλιογραφίας με τίτλο "Ο Χ. Χάινε και η εποχή του", οργανωμένη από τον Εκδοτικό - Βιβλιοεμπορικό Σύνδεσμο της ΟΔΓ.
Το αφιέρωμα περιλαμβάνει και δύο διαλέξεις: Την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης, για τη ζωή, το έργο του και την ανταπόκριση που αυτό βρήκε στην Ελλάδα θα μιλήσουν (στα ελληνικά) η επίκουρος καθηγήτρια στο Τμήμα Γερμανικών Σπουδών του "Καποδιστριακού" Κατερίνα Μητραλέξη και η μελετήτρια του έργου του, εκπρόσωπος του Ινστιτούτου "Χ. Χάινε" στο Ντύσελντορφ Σαμπίνε Μπίρβιτ (στα γερμανικά, με παράλληλη μετάφραση, είσοδος ελεύθερη).
Ο Χάινε, από τους σημαντικότερους δημιουργούς και διανοητές του ευρωπαϊκού 19ου αιώνα, γιος Εβραίων του Ντύσελντορφ, γεννήθηκε στις 13/12/1797. Στα Γράμματα εμφανίστηκε με το περίφημο "Βιβλίο των Τραγουδιών" (1827), για να ασχοληθεί με όλα τα είδη του λόγου, και του καυστικά πολιτικού - δημοσιογραφικού, καθώς είχε ενστερνιστεί τις ιδέες και τον αγώνα του Μαρξ, γράφοντας και στην εφημερίδα του. Η δίωξη των μαρξιστικών ιδεών και κειμένων του τον οδήγησε εξόριστο στο Παρίσι, όπου από το 1848 μέχρι το θάνατό του τον βασάνισε μια ανίατη αρρώστια, η οποία εμπόδισε και τη συνέχιση της επαναστατικής του δράσης.