Τρίτη 7 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΒΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Να ρυθμιστούν επαγγελματική στέγη και ωράριο

Την άμεση ρύθμιση του προβλήματος της επαγγελματικής στέγης, ζητά η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων του Νομού Ιωαννίνων, καταγγέλλοντας ότι ενώ ήδη από τις 31 Αυγούστου έληξαν και οι μισθώσεις που συμπλήρωσαν δωδεκαετία, η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Ανάπτυξης έχει αφήσει χιλιάδες ΕΒΕ στο έλεος των εκβιαστών ιδιοκτητών. Ειδικότερα, η Ομοσπονδία επαναφέρει τις προτάσεις της για το θέμα αυτό, τονίζοντας ότι τοπικά το πρόβλημα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και ο κίνδυνος έξωσης είναι ορατός για εκατοντάδες ΕΒΕ. Σε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης, επισημαίνει, για τα μικρομάγαζα και τις μικρές επιχειρήσεις, υπάρχουν ήδη οι πρώτες αποφάσεις του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων για απόδοση του μισθίου και μάλιστα μέσα σε 48 ώρες, ενώ από ορισμένους ιδιοκτήτες οι εκβιασμοί φτάνουν στον τριπλασιασμό ή και πενταπλασιασμό ενοικίου, για παράδειγμα από 200.000 δραχμές μηνιαίο μίσθωμα ο ιδιοκτήτης ζητά 1.000.000 δραχμές.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία ζητά:

  • Να δοθεί αναγκαστική παράταση του χρόνου των μισθώσεων που έχουν ήδη λήξει.
  • Να καθιερωθεί ως χρόνος επαγγελματικής μίσθωσης η 12ετία και να γίνει ρύθμιση της διαδικασίας ανανέωσης της μίσθωσης ανά τριετία, βάσει του 6% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και με μόνη ετήσια αύξηση το 75% του τιμάριθμου.
  • Περιορισμό του δικαιώματος των εξώσεων των ιδιοκτητών μόνο για τις περιπτώσεις ιδιόχρησης ή ανοικοδόμησης.
  • Βάση για την αποζημίωση για έξωση να είναι τα 36 μισθώματα, κλιμακούμενα ανάλογα με την εμπορικότητα.

Επίσης, μετά από κοινή σύσκεψη της Ομοσπονδίας ΕΒΕ, του Εμπορικού Συλλόγου, του Εργατικού Κέντρου και του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ζητούν από το Νομαρχιακό Συμβούλιο τη θέσπιση ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στα πλαίσια των διεκδικήσεων των ΕΒΕ και των εμποροϋπαλλήλων, ενώ καταγγέλλουν τον Κωτσόβολο, που εισβάλλοντας στην αγορά των Ιωαννίνων έχει καταστρατηγήσει το ισχύον ωράριο εργασίας στην πόλη. Συγκεκριμένα, προτείνουν τρία απογεύματα κλειστά και τρεις μέρες διακεκομμένο με κλείσιμο το μεσημέρι για τα εμπορικά καταστήματα όλων των κλάδων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ