- Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ) αποφάσισε ομόφωνα να συμμετάσχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ στις 23 Οκτώβρη. Ποιοι είναι οι κεντρικοί άξονες του διεκδικητικού σας πλαισίου;
- Επιγραμματικά, είναι: Η υπεράσπιση των εργασιακών σχέσεων, του 8ωρου και της κυριακάτικης αργίας. Να μην εφαρμοστούν τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης. Να αυξηθεί η φορολόγηση των κερδών των βιομηχάνων. Το αφορολόγητο για τους εργαζόμενους να πάει στο βασικό μεροκάματο της Εθνικής Σύμβασης Εργασίας. Να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που ψήφισε η ΝΔ και εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ. Απαιτούμε την επανασύνδεση της κατώτερης σύνταξης του ΙΚΑ με το 80% του βασικού μισθού. Απαιτούμε από τον προϋπολογισμό για το 1998 να υπάρξουν ουσιαστικές αυξήσεις στις κοινωνικές δαπάνες (παιδεία, υγεία κ.ά.).
- Μετά τις 23 του Οκτώβρη τι..; Πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρξει κλιμάκωση του αγώνα, τι προτείνει το ΕΚΛ;
- Η 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ γίνεται σε μια περίοδο που είναι ακόμα νωπές οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Είναι καθαρό ότι η λιτότητα δεν πρόκειται να τελειώσει για τους εργαζόμενους. Οτι θα συνεχιστεί η αποβιομηχάνιση, θα μεγαλώσει η ανεργία, η ακρίβεια και η εξαθλίωση, ιδιαίτερα για τους άνεργους και συνταξιούχους. Απέναντι σ' αυτή την επίθεση εμείς πρέπει να οργανώσουμε την πάλη της εργατικής τάξης για την υπεράσπιση των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων της. Πιστεύουμε ότι ο αγώνας αυτός πρέπει να συντονιστεί και να κλιμακωθεί σε πανελλαδικό επίπεδο. Συμμετέχουμε στην απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ, κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων, όμως, είναι αναγκαίο να υπάρξει συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα. Καλούμε λοιπόν τη ΓΣΕΕ να προχωρήσει σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα συσκέψεων με Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα για το συντονισμό δράσης. Εχουμε ένα δύσκολο χειμώνα, η επίθεση στους εργαζόμενους θα ενταθεί και πρέπει να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας.
- Με απόφασή της η διοίκηση του ΕΚΛ αποφάσισε να καλέσει τη ΓΣΕΕ να αποχωρήσει από τον "κοινωνικό διάλογο". Γιατί πήρατε αυτή την απόφαση;
- Το ΕΚΛ τάχθηκε εναντίον του "κοινωνικού διαλόγου" πριν από την επίσημη έναρξή του. Τα προβλήματα της εργατικής τάξης σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να λυθούν στο τραπέζι αυτού του "διαλόγου", κεκλεισμένων των θυρών, μακριά από την εργατική τάξη. Πιστεύουμε ότι τα αιτήματα των εργατών πρέπει να παλεύονται με όρους ταξικής πάλης. Σε καμία περίπτωση δε θα νομιμοποιήσουμε τα σχέδια των βιομηχάνων και της κυβέρνησης για την αφαίρεση κατακτήσεων των εργαζομένων. Σε όλη τη διάρκεια του "διαλόγου" επισκεφτήκαμε και ενημερώσαμε τους εργαζόμενους σε περισσότερα από 100 εργοστάσια. Πουθενά κανένας εργαζόμενος δε διαφώνησε με την απόφασή μας να καλέσουμε τη ΓΣΕΕ να αποχωρήσει απ' αυτόν. Σήμερα η άποψή μας, δυστυχώς, επιβεβαιώνεται περίτρανα. Ο "κοινωνικός διάλογος" αποδεικνύεται και στην πράξη παγίδα για την εργατική τάξη. Είναι απάτη και βεβαίως δεν πρόκειται τίποτα καλό να φέρει για τους εργαζόμενους, αντίθετα δίνει κάλυψη στα αντεργατικά σχέδια βιομηχάνων και κυβέρνησης. Σοβαρές είναι οι ευθύνες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που συμμετέχει κι όπως φαίνεται έχει καταντήσει διαπραγματευτής των δικαιωμάτων μας. Την καλούμε να αποχωρήσει τώρα.
Β. Ν.