Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Στον πηγεμό για την Μπανταλόνα

Πρεμιέρα σήμερα για Ολυμπιακό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ

Σαν βγεις στον πηγεμό για την Μπανταλόνα... να εύχεσαι να είναι ο δρόμος σου μακρύς. Η διάρκεια στην επιτυχία είναι το ζητούμενο. Στην ισπανική πόλη, που θα φιλοξενήσει στις 21-23 Απρίλη την τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, θα φτάσει η μία στις έξι ομάδες. Μερικοί υποστηρίζουν ότι ο τελικός στόχος είναι το παν. Να μην γελιόμαστε, αυτή είναι η φιλοσοφία που διέπει τον επαγγελματικό αθλητισμό. Ο δεύτερος δεν αξίζει τίποτα, λένε οι Αμερικάνοι. Αν όμως αποδεχτεί κανείς ότι στον αθλητισμό δεν υπάρχουν μόνο νικητές αλλά και ηττημένοι, θα καταλάβει τον Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, ο οποίος στο πέρασμά του από την Ελλάδα διατύπωσε την άποψη, ότι το παν στον αθλητισμό "είναι η διαδρομή για την Ιθάκη".

Στην αφετηρία του Μαραθωνίου που λέγεται ευρωλίγκα, παρατάχτηκαν 24 ομάδες. Μέχρι την ανάδειξη του πρωταθλητή Ευρώπης, μεσολαβούν 120 παιχνίδια στην πρώτη φάση, 72 στη δεύτερη, 16 ή 24 στην τρίτη. Στην Μπανταλόνα θα φτάσουν οι τέσσερις. Αν είναι οι αξιότερες, ακόμα το καλύτερο. Η πρεμιέρα δόθηκε χτες στην Μπολόνια και το Σπλιτ. Σήμερα ξεκινούν οι υπόλοιπες είκοσι ομάδες. Ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές. Ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ. Οι Πειραιώτες με στόχο την υπεράσπιση του τίτλου τους, οι Θεσσαλονικείς για την καταξίωση και οι Ενωσίτες για "ό,τι ήθελε προκύψει".

Υπερασπίζει τον τίτλο του

Στην Κωνσταντινούπολη αγωνίζεται ο Ολυμπιακός με αντίπαλο την Εφές Πίλσεν στις 18.30. Είναι το πρώτο σοβαρό τεστ για την ομάδα του Ντ. Ιβκοβιτς. Ο Σέρβος προπονητής αισιοδοξεί ότι οι "ερυθρόλευκοι" μπορούν να επαναλάβουν την περσινή τους πορεία και ζήτησε από τους παίκτες του έλεγχο του ρυθμού, προσοχή στον τούρκικο αιφνιδιασμό και τα σουτ από τα 6.25μ., μεταφέροντας το παιχνίδι κοντά στα καλάθια. Η Εφές Πίλσεν ενισχυμένη με τους Αμερικανούς Μπράιαν Χάουαρντ, που πέρυσι αγωνιζόνταν στη γαλλική Βιλερμπάν και τον Ροντ Σέρερς, που στο παρελθόν αγωνίστηκε με τα χρώματα της ΑΕΚ και του Απόλλωνα Πάτρας, φιλοδοξεί να κάνει την έκπληξη, φτάνοντας επιτέλους σε ένα φάιναλ φορ. Στο σημερινό παιχνίδι θα στερηθεί πάντως των υπηρεσιών του Οϊγκούς που είναι τραυματίας.

Η μεγάλη επιστροφή

Η ΑΕΚ επιστρέφει στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 27 χρόνια, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στους υπεύθυνους της ομάδας. Αρχικά κερδήθηκε η μάχη με το ποδοσφαιρικό τμήμα, ώστε να μην συμπέσουν ως προς τον χρόνο έναρξης τα παιχνίδια μπάσκετ και ποδοσφαίρου. Τώρα περιμένουν την ανταπόκριση του κόσμου. "Μετά από 27 χρόνια η ΑΕΚ επιστρέφει στην κορυφαία διοργάνωση με αρκετές φιλοδοξίες, έτοιμη και δυνατή" τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΤΑΚ, Γ. Γρανίτσας. Η γαλλική Ρασίγκ Παρί την οποία αντιμετωπίζει στις 20.45 στο ΟΑΚΑ (απευθείας μετάδοση ΑΝΤ-1), έχει στον πάγκο της τον Μπ. Μάλκοβιτς, οι αναμετρήσεις του οποίου με τον Γ. Ιωαννίδη έχουν μείνει στην ιστορία. "Οι αγώνες με τον Ιωαννίδη με φτιάχνουν" δήλωσε ο Σέρβος προπονητής, έστω κι αν πέρυσι έχασε δυο φορές από τον αντίπαλό του. Με τη φανέλα της ΑΕΚ θα εμφανιστεί για πρώτη φορά ο Ρίκι Πιρς ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος που θα συνδέσει το όνομά του με την επιστροφή της ΑΕΚ μεταξύ των κορυφαίων ομάδων.

Στόχος η καταξίωση

Στο Οπόρτο αγωνίζεται στις 21.30 ο ΠΑΟΚ, με αντίπαλο την ομώνυμη πρωταθλήτρια Πορτογαλίας (απευθείας μετάδοση STAR). Θεωρητικά εύκολο παιχνίδι για την ομάδα του Σβι Σερφ, καθώς η αντίπαλός της θεωρείται η πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου και ίσως της ευρωλίγκα.

Το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής:

Α όμιλος: ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Ρεάλ Μαδρίτης, Εφές Πίλσεν - Ολυμπιακός, Μακάμπι Τελ Αβίβ - Λιμόζ.

Β όμιλος: Πόρτο - ΠΑΟΚ, Εστουντιάντες - Τρεβίζο, Κροάσια Σπλιτ - Ανκαρα (έγινε χτες).

Γ όμιλος: Παρτιζάν - Ούλκερ, Ορτέζ - Μπαρτσελόνα, Χάποελ Ιερουσαλήμ - Κίντερ Μπολόνια.

Δ όμιλος: Τιμ. Μπολόνια - Αλμπα Βερολίνου (έγινε χτες), ΑΕΚ - Ρασίγκ Παρί, Τσιμπόνα - Ολίμπια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θύμωσε στην επανάληψη(1998-01-16 00:00:00.0)
Διεκδικούν το απόλυτο(1997-11-06 00:00:00.0)
Τα άλλα αποτελέσματα(1997-10-03 00:00:00.0)
Γνωστές οι 20 ομάδες(1997-05-06 00:00:00.0)
Πατατράκ Τούρκων, Ισπανών(1995-02-24 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1995-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ