Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

"Ζητάμε απ' όλους όσοι θέλουν μια αγωνιστική στάση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της Αθήνας, ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση και ένταξη, να συσπειρωθούν με αυτήν την υποψηφιότητα. Να συμβάλουν στην οργάνωση της πάλης του λαϊκού κινήματος στην Αθήνα με τις ιδέες τους και τη δράση τους".Η πρόσκληση της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" διατυπώθηκε έγκαιρα - ένα χρόνο πριν από τις δημοτικές εκλογές - ανοιχτά και καθαρά, με τον πλέον επίσημο τρόπο, μέσα από ανοιχτή ολομέλεια της παράταξης στο κέντρο της πόλης. Συμβολική, ίσως, ακόμη και η επιλογή της αίθουσας, όπου έγινε η ανακήρυξη υποψήφιου δημάρχου του Λεωνίδα Αυδή. Η αίθουσα λογιστών, ενός σωματείου τα μέλη του οποίου έχουν συμβάλει τα μέγιστα - σε διάφορες φάσεις της αντιπαράθεσης λαϊκού κινήματος και κυβερνήσεων - στην αποκάλυψη του αντιλαϊκού περιεχομένου διαφόρων οικονομικού τύπου ρυθμίσεων, συμβάλλοντας, έτσι, στη συγκρότηση διάφορων συσπειρώσεων και μετώπων υπεράσπισης δικαιωμάτων, κατάκτησης νέων.

Αυτό ακριβώς, δηλαδή, που χρειάζεται και σήμερα να γίνει, όχι όμως μόνο, πλέον, από ένα σωματείο, αλλά από ένα όσο το δυνατόν ευρύτατο φάσμα φορέων, κινήσεων, σωματείων, κάθε ανθρώπου που δραστηριοποιείται στο μαζικό κίνημα, ώστε να αντιμετωπιστεί η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που απειλεί να σαρώσει τα πάντα. Απειλή, που αφορά πρωτίστως και το χώρο της Αυτοδιοίκησης, καθώς μέσα από τις προωθούμενες αναδιαρθρώσεις του αστικού κράτους, εκτός των άλλων, επιδιώκεται η παραπέρα μείωση κάθε κοινωνικής παροχής και από τους δήμους, η ευρύτατη εφαρμογή της ληστρικής ανταποδοτικότητας, εν τέλει, η ιδιωτικοποίηση κάθε δημοτικής υπηρεσίας. Και σαν αναγκαίο συμπληρωματικό όλων αυτών, η πλήρης ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Ολα αυτά, δηλαδή, τα οποία αποτελούν αυτό, που ο "his master voice" του πρωθυπουργού, Θ. Τσουκάτος, χαρακτήρισε προχτές "πλαίσιο που έχει θέσει το ΠΑΣΟΚ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση" και μέσα στο οποίο, αναγκαστικά, όπως ο ίδιος διαβεβαίωσε, θα κινηθεί όποιος κι αν εκλεγεί δήμαρχος Αθήνας.

Σ' αυτήν ακριβώς την πρόκληση, απαντά η πρόσκληση της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα". Την ώρα, που, όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά το σύνολο των δυνάμεων του δικομματισμού και των αστερισμών του διακηρύσσουν ξεδιάντροπα το μονόδρομο των Συμφωνιών του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ και αξιώνουν την απαρέγκλιτη εφαρμογή τους μέχρι και την τελευταία βαθμίδα οργάνωσης της κοινωνίας μας, με ό,τι τραγικό συνεπάγεται αυτό για τα λαϊκά στρώματα, αυτήν ακριβώς την ώρα, κάποιοι σαλπίζουν αντίσταση! Αποκαλύπτουν, με αφορμή τη μάχη της Αθήνας - σημαντική από μόνη της - ότι πίσω από τις μπούρδες για το "άστρο" του Αβραμόπουλου και το χαμόγελο της Δαμανάκη, ή το σπινθηροβόλο βλέμμα της αγελάδας, που διαθέτει μια κάποια τρίτη εναλλακτική λύση, κρύβεται ο στόχος της άρχουσας τάξης να υλοποιηθεί, πάση θυσία, η σημερινή κυβερνητική πολιτική, μέσα από όποια κεντροαριστερά ή κεντροδεξιά σενάρια, τελικά, ευδοκιμήσουν. Και επιμένουν - συνεπείς σε μια αριστερή αντίληψη, που δεν μπορεί να νοηθεί μακριά και πέρα από τα λαϊκά συμφέροντα - ότι αυτός ο σχεδιασμός, όχι μόνο δεν είναι μονόδρομος, αλλά και μπορεί να ανατραπεί.

Η μέρα της ψηφοφορίας θα είναι μόνο μια στιγμή σε μια τέτοια πορεία. Ως τότε, πολλά επιβάλλεται να γίνουν. Στη βάση των βημάτων που κατακτήθηκαν τα προηγούμενα τρία χρόνια - ο απολογισμός της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα" είναι αρκετά πλούσιος - είναι η ώρα να γίνει ένα βήμα παραπάνω. Αυτό ακριβώς διατυπώθηκε με το προχτεσινό κάλεσμα για ευρύτατη υποστήριξη στην υποψηφιότητα του Λ. Αυδή. Το βάρος για την προώθηση αυτής της υπόθεσης, ανέλαβαν, ήδη, μέσα από τη συζήτηση στην προχτεσινή ολομέλεια της παράταξης, οι επιτροπές των Δημοτικών Διαμερισμάτων. Που, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα της Γραμματείας της παράταξης, δεσμεύτηκαν "μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να έρθουν σε επαφή με όλους τους ανθρώπους που δουλεύουν δραστήρια στο μαζικό κίνημα (πολιτιστικούς, αθλητικούς, γυναικείους συλλόγους, συλλόγους γονέων, επιτροπές κατοίκων για τα διάφορα προβλήματα) και, ανεξάρτητα από την κομματική τοποθέτηση και ένταξη, να τους ζητήσουν να ενταχθούν οργανωμένα σε ένα κίνημα υποστήριξης της συγκεκριμένης υποψηφιότητας".

Να αχρηστέψουν στην πράξη, δηλαδή, τις όποιες αναζητήσεις της κυβέρνησης για "σωσίβια" και συνενόχους στην αντιλαϊκή πολιτική της. Να σηματοδοτήσουν - με μια όσο το δυνατόν ευρύτερη λαϊκή συσπείρωση, που θα διεκδικεί μια διαμετρικά αντίθετη πολιτική για την Αυτοδιοίκηση - και το ναυάγιο της πολιτικής των Βρυξελλών και των εδώ χρυσοκανθάρων της.

"Οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις υπάρχουν. Από μας εξαρτάται η επιτυχία" διακηρύχτηκε προχτές το βράδυ. Και είναι, πράγματι, έτσι.

Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

Την ώρα, που, όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά το σύνολο των δυνάμεων του δικομματισμού και των αστερισμών του διακηρύσσουν ξεδιάντροπα το μονόδρομο των Συμφωνιών του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ και αξιώνουν την απαρέγκλιτη εφαρμογή τους μέχρι και την τελευταία βαθμίδα οργάνωσης της κοινωνίας μας, με ό,τι τραγικό συνεπάγεται αυτό για τα λαϊκά στρώματα, αυτήν ακριβώς την ώρα, κάποιοι σαλπίζουν αντίσταση!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ