Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο νοών νοείτω...

Επιστολή του Λευτέρη Παπαδόπουλου στο "Ρ"

Επιστολή στον "Ριζοσπάστη" έστειλε ο Λευτέρης Παπαδόπουλος,επειδή η εφημερίδα μας αναδημοσίευσε (16/9) το κείμενο - σχόλιο του Περικλή Κοροβέση στην "Ελευθεροτυπία" (15/9) σχετικά με το περιεχόμενο της συνέντευξης του Λ. Παπαδόπουλου στο περιοδικό "Δίφωνο" για τον Μάνο Λοϊζο.Ο Λ. Παπαδόπουλος συνόδευσε την επιστολή του στο "Ρ" και με φωτοτυπία της δημοσιευμένης στην"Ελευθεροτυπία" (16/9) εκτενούς απάντησής του στον Π. Κοροβέση, ζητώντας,"για λόγους δεοντολογίας", να την αναδημοσιεύσει ο "Ρ", "που παρήγαγε τις κατηγορίες του Κοροβέση εναντίον του".

Κατ' αρχάς, θα αναφερθούμε συνοπτικά σε μερικά σημεία της απάντησης του Λ. Παπαδόπουλου στον Π. Κοροβέση και στη συνέχεια σε όσα σημεία της επιστολής του στο "Ρ" δεν περιέχονται με παρόμοιο τρόπο και στην απάντησή του στον Π. Κοροβέση.

Επιβεβαιώνοντας, ουσιαστικά, το σχόλιο του Π. Κ. ότι "ο Λ. Παπαδόπουλος παρουσιάζεται να έχει παίξει ένα τόσο σημαντικό ρόλο στη ζωή του Λοϊζου, που όλοι οι φίλοι και συνεργάτες του δεύτερου παρουσιάζονται σαν σκιές", ο Λ. Π. επικαλείται επαίνους που του έκανε ο Λοϊζος: ""Μεγάλος παραμυθάς και πιο μεγάλος μάστορας. Κράμα από μπαρούτι και μέλι. Χαραγμένος ο ίδιος χάραξε με το στίχο του τη ζωή μας, τα τελευταία χρόνια. Εμένα μ' έμαθε να γράφω λαϊκό τραγούδι, με πάντρεψε, μου βάφτισε το παιδί (...). Οι ατάλαντοι πολλοί, ο Λευτέρης ΕΝΑΣ"". Θεωρώντας ότι αφού ο Π. Κ. "δε γνώρισε προσωπικά" τον Λοϊζο δεν μπορεί να αμφισβητεί "διάφορες πλευρές του Λοϊζου" που περιέγραψε στο "Δίφωνο", υπογραμμίζει: "Εγώ έζησα τον Λοϊζο, από κοντά, μια ολόκληρη ζωή!". Και στη συνέχεια παρουσιάζοντας, σε πιο... κόσμια παραλλαγή, όσα είπε για τον συνθέτη στο "Δίφωνο", σαν να μην καταλαβαίνει, ρωτά: "Αλλά αυτά είναι κακά πράγματα; Αφαιρούν τίποτα από τη μαγική προσωπικότητα του συνθέτη;" και απαντά: "απλούστατα η πλευρά αυτή του Μάνου που αποκαλύπτεται στη συνέντευξη ενοχλεί τον Κοροβέση, που έχει φτιάξει στο μυαλό του "το πορτρέτο ενός ανθρώπου με ψυχική ηρεμία, με πάθος για τη ζωή και τον έρωτα και υψηλή αφοσίωση και συνέπεια, τόσο στη δημιουργία του όσο και στην αριστερή του στράτευση!"". Και βέβαια, κατά τον Λ. Π. αφού "δεν είναι τίποτα κακό" οι - εξωραϊσμένες βέβαια στην απάντησή του στην "Ελευθεροτυπία" - "πλευρές" που απέδωσε στον Λοϊζο στο "Δίφωνο", μπορεί να τις έχει ένας "συνεπής αριστερός και αφοσιωμένος στη δουλιά του καλλιτέχνης".

Στην επιστολή του στο "Ρ", ο Λ. Παπαδόπουλος, μεταξύ άλλων αναφέρει: "1) Δεν προσπάθησα να αλλοιώσω - και πολύ περισσότερο να αμαυρώσω - το "πρόσωπο" του Λοϊζου. Συ προσπαθείς να αμαυρώσεις το δικό μου "πρόσωπο", μ' αυτά που γράφεις. 2) Δεν είμαι "νεοφώτιστος" δημοσιογράφος. Εχω 40 χρόνια στο κουρμπέτι και 25 χρόνια στην ΕΣΗΕΑ. 3) Δεν έχω αυτοαναγορευτεί "κληρονομικώ δικαίω", "στενότερος φίλος" του Λοϊζου, "παντογνώστης" κριτής του και μόνος ρυθμιστής όλων των περί τον Λοϊζο πραγμάτων, γενικώς"". Ο Λ. Π. τονίζει ότι ο Λοϊζος τον επέλεξε "για στενό του φίλο και συνεργάτη - όπως κι εγώ", ότι εκείνος έγραψε βιβλίο και έφτιαξε το τετράωρο αφιέρωμα για τον Λοϊζο που παίζεται στην ΕΡΤ και ότι "αν ο Μάνος έχει "προικίσει το ελληνικό τραγούδι μοναδικά και σπάνια" στην προίκα αυτή έχω συμβάλλει κι εγώ με τους στίχους μου".

Ορισμένα σημεία και των δύο επιστολών του Λ. Παπαδόπουλου, χρήζουν απάντησης:

1) Το "πορτέτο" του Λοϊζου που περιγράφει ο Π. Κοροβέσης δεν το έφτιαξε στο μυαλό του κανένας. Το έφτιαξε με όσα πίστευε, για όσα αγωνίστηκε, με όσα δημιούργησε ο ίδιος Λοϊζος.Αυτόν τον Λοϊζο γνώρισε, εκτίμησε, αγάπησε, έκλαψε και θα θυμάται πάντα ο λαός μας. Τη - γεμάτη ιδεολογικό, ανθρώπινο, καλλιτεχνικό ήθος - ιστορία του την έγραψε ο ίδιος και κανείς δεν μπορεί να την ξεγράψει με οποιεσδήποτε και οσεσδήποτε προσωπικές... πικάντικες"μαρτυρίες", ή με τις αποσιωπήσεις, λ.χ. στο τηλεοπτικό αφιέρωμα του Λ. Παπαδόπουλου, ότι ο Λοϊζος ήταν ενταγμένος στο ΚΚΕ και όχι γενικώς και αορίστως "αριστερός".

2) Ουδείς φιλόμουσος, πολύ περισσότερο ουδείς αριστερός φιλόμουσος,αμφισβητεί τη μεγάλη - με τα τραγούδια του Λοϊζου και άλλων συνθετών - μεγάλη στιχουργική προσφορά του Λ. Παπαδόπουλου στο ελληνικό τραγούδι. Χάρη - και - σ' αυτήν έχει παίζει και παίζει καθοριστικό - έως και... παρεμβατικό ρόλο στον κόσμο του τραγουδιού - όσον αφορά σε εκδηλώσεις - αφιερώματα κλπ. για τον Λοϊζο.

3) Και εμείς "χρόνια στο κουρμπέτι είμαστε" και ξέρουμε τη μακρόχρονη δημοσιογραφική θητεία του Λ. Π. Θα έπρεπε, επομένως, να καταλάβει (ή μήπως παριστάνει πως δεν κατάλαβε ώστε να εμφανιστεί "αμαυρωμένος" από το "Ρ"; ) ότι δεν αφορούσε αυτόν το "νεοφώτιστοι δημοσιογράφοι" ή "μουσικοκριτικοί".4) Τέλος, για το γιατί οι - μετά θάνατον του Λοϊζου - "μαρτυρίες" του Λ. Π. για τις "διαφορετικές πλευρές" του συνθέτη και το ποιος προσπαθεί να αμαυρώσει ποιον, ο νοών νοείτω...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θα γιορτάσει «60 χρόνια μαζί» στο Ηρώδειο(2023-08-18 00:00:00.0)
Ολα τον θυμίζουν!(2022-10-22 00:00:00.0)
Στη θάλασσα των τραγουδιών του Μάνου Λοΐζου...(2022-05-07 00:00:00.0)
Μάνος Λοΐζος(2007-09-16 00:00:00.0)
Για τον Μάνο...(2007-06-01 00:00:00.0)
Μη με ρωτάς σε ...θυμάμαι(1996-04-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ