Να συμπεριληφθούν μέτρα για τους αλλοδαπούς ναυτεργάτες στα σχετικά ΠΔ, ζητά η Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού
Την άμεση ανάκληση της απαράδεκτης διάταξης που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος και αφορά στη "Διαδικασία για τον καθορισμό των προϋποθέσεων, για τη νόμιμη παραμονή και εργασία αλλοδαπών στην Ελλάδα", με την οποία προβλέπεται η εξαίρεση των αλλοδαπών ναυτεργατών που απασχολούνται στα πλοία με ελληνική σημαία, ζητά με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ).
Στην επιστολή της προς τους υπουργούς Εργασίας και Εμπορικής Ναυτιλίας καθώς και στη ΓΣΕΕ, την ΠΝΟ και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η ΠΕΜΕΝ σημειώνει ότι το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης ναυτολόγησης χαμηλόμισθων - χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα - αλλοδαπών ναυτεργατών, προκαλεί τεράστια προβλήματα στην Εμπορική ναυτιλία και τους Ελληνες ναυτεργάτες. Η παραβίαση της συνταγματικότητας περί ίσης αμοιβής για ίση εργασία και οι "διμερείς συμβάσεις" οδήγησαν στον αφελληνισμό της ναυτιλίας. Αποτελεί πηγή άνθησης του δουλεμπορικού κυκλώματος, εμφάνισης και επέκτασης του βάρβαρου φαινομένου της εκμετάλλευσης "μαύρης εργασίας".
"Βασικός στόχος των εφοπλιστών - υπογραμμίζεται - είναι ο πλήρης αφελληνισμός της ναυτιλίας μέσω της ανεξέλεγκτης ναυτολόγησης και εκμετάλλευσης των χαμηλόμισθων αλλοδαπών ναυτεργατών, που σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, τα τελευταία χρόνια στα υπό ελληνικήκαι τα υπό ξένη σημαία πλοία, ασφαλισμένα στο ΝΑΤ, ξεπερνούν τις 9.000!"
Η ΠΕΜΕΝ τονίζει, τέλος, ότι στο υπό συζήτηση Προεδρικό Διάταγμα πρέπει να ορίζονται με σαφήνεια τα εξής:
α Απαγορεύεται η ναυτολόγηση αλλοδαπών ναυτεργατών σε υπό ελληνική σημαία πλοία, εφ' όσον προσφέρεται Ελληνας ναυτεργάτης για ναυτολόγηση, όπως αναφέρεται στη σχετική νομοθεσία.
β) Σε κάθε περίπτωση για τους αλλοδαπούς ναυτεργάτες που εργάζονται σε υπό ελληνική σημαία πλοία και γενικότερα στα ελληνόκτητα πλοία, επιβάλλεται να ισχύουν οι Ελληνικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και η λοιπή ελληνική νομοθεσία που ρυθμίζει θέματα εργασιακών σχέσεων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
γ) Ο έλεγχος των οργανικών συνθέσεων και του ποσοστού των αλλοδαπών στις οργανικές συνθέσεις πραγματοποιείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΕΝ και το Γραφείο Εύρεσης Ναυτικής Εργασίας, (ΓΕΝΕ) μέσω του καταλόγου ονομάτων του πληρώματος (crew list) που υποχρεώνονται να αποστέλλουν οι πλοίαρχοι των πλοίων, την 1η μέρα κάθε μήνα, στο ΥΕΝ και το ΓΕΝΕ.
δ) Απαγορεύεται η έκδοση σημειώματος μη προσφερομένου Ελληνα ναυτεργάτη από το ΓΕΝΕ, χωρίς την έγκριση του αρμόδιου σωματείου. Η ναυτολόγηση αλλοδαπών ναυτεργατών γίνεται μόνο με ευθύνη του ΓΕΝΕ μετά από έλεγχο των απαραίτητων προσόντων.