Προκειμένου η κυβέρνηση να τα "βρει" με τους Καναδούς, προχώρησε σε μια σειρά νομοθετικές υπερβάσεις εθνικού και κοινοτικού δικαίου για την προστασία του περιβάλλοντος όπως:
- Η περιοχή, όπου δεσμεύτηκε να γίνει η μονάδα χρυσού, περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τις περιοχές, που προτείνονται να προστατευτούν για την εφαρμογή της Οδηγίας 92/43 στην Ελλάδα. Σκοπός της Οδηγίας είναι να διαφυλαχτεί και να προστατευτεί η βιοποικιλότητα των χωρών - μελών μέσω ενός Ευρωπαϊκού Δικτύου Προστατευόμενων περιοχών με την ονομασία Φύση 2000.
- Στα πλαίσια του κοινοτικού προγράμματος Envireg εκπονήθηκε ειδική χωροταξική μελέτη, η οποία περιλαμβάνει και τις εκτάσεις των μεταλλείων Κασσάνδρας και του υπό συζήτηση εργοστασίου χρυσού. Σε αυτή τη μελέτη προτείνεται προστασία της γεωργικής γης. Οσον αφορά τις επιτρεπόμενες χρήσεις και τους όρους δόμησης με το ισχύον καθεστώς επιτρέπεται η εγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων, καθώς με Προεδρικό Διάταγμα του 1979 καταργήθηκε προηγούμενο που απαγόρευε την εγκατάσταση βιομηχανιών σε παραλιακή ζώνη πλάτους 5Km. Αξίζει να σημειωθεί ότι του Προεδρικού αυτού Διατάγματος κάνουν συχνά χρήση οι Καναδοί, ακόμη και όταν πρόκειται για ενστάσεις που σχετίζονται με σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα που βρίσκονται στην περιοχή, καθώς εκεί βρίσκονται και τα αρχαία Στάγειρα, γενέτειρα του Αριστοτέλη.
- Η εν λόγω μονάδα εμπίπτει στην οδηγία 85/37 της Κομισιόν, η οποία έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία με την κοινή υπουργική απόφαση των συναρμοδίων υπουργών 69209/90. Η Οδηγία αυτή ορίζει ότι "τα κράτη - μέλη θεσπίζουν τις απαραίτητες διατάξεις, ώστε τα έργα τα οποία λόγω της φύσεώς τους, του μεγέθους τους ή της θέσης τους ενδέχεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, να υποβάλλονται σε εκτίμηση όσον αφορά τις επιπτώσεις τους πριν από τη χορήγηση άδειας κατασκευής".
- Για πρώτη φορά έγινε υπαγωγή μονάδας στον αναπτυξιακό νόμο, χωρίς να υπάρχει προέγκριση μελέτης χωροθέτησης και περιβαλλοντικών όρων.
- Προχώρησε σε υπουργική απόφαση, με την οποία μετέτρεψε τους όρους για την έκδοση αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας βιομηχανικών μονάδων επιχειρήσεων που βρίσκονται υπό εκποίηση, σε ευνοϊκότερους για τους υποψήφιους επενδυτές.