Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αντιδραστικές αλλαγές στη δομή του κράτους

Με στόχο την κατάργηση, συρρίκνωση, συγχώνευση και ιδιωτικοποίηση των 7.000 περίπου εποπτευόμενων φορέων του δημοσίου, συνεδριάζει σήμερα η διυπουργική Επιτροπή, η οποία θα καταθέσει τις προτάσεις της στον πρωθυπουργό. Στόχος: το ευέλικτο και "ισχυρό" κράτος στην υπηρεσία των διεθνοποιημένων τμημάτων του κεφαλαίου

Με στόχο την προώθηση ριζικών αλλαγών σε αντιδραστική κατεύθυνση στη δομή του κράτους, ολοκληρώνει σήμερα το έργο της η διυπουργική Επιτροπή για τις συγχωνεύσεις φορέων του δημοσίου, σε συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί να γίνει στο υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Στη συνέχεια η Επιτροπή θα παραδώσει το φάκελο του ογκώδους έργου της στην πολιτική ηγεσία των εμπλεκομένων υπουργείων (Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης), καθώς και στον πρωθυπουργό και θα ακολουθήσει η συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη.

Κεντρική φιλοσοφία της Επιτροπής, η οποία, στη διάρκεια των εργασιών της, συγκέντρωσε στοιχεία από τα περίπου 7.000 ΝΠΔΔ και τους άλλους εποπτευόμενους φορείς του δημοσίου, ήταν η προώθηση αλλαγών στη δομή του κράτους, τέτοιων, ώστε το τελευταίο να προσαρμοστεί στις σημερινές απαιτήσεις της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας! Και τέτοιες αλλαγές, κατά την αντίληψη των κρατούντων, είναι η συρρίκνωση όλων των κρατικών δραστηριοτήτων που αφορούν τους τομείς της υγείας, της πρόνοιας, της εκπαίδευσης, της ασφάλισης, της έρευνας μέσω της συγχώνευσης των φορέων τους ή της αλλαγής της νομικής τους μορφής, με στόχο οι φορείς αυτοί να λειτουργούν πλέον με ιδιωτικά - οικονομικά κριτήρια, να συνεργάζονται δηλαδή ευχερέστερα με το ιδιωτικό κεφάλαιο και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους έναντι αμοιβής. Σε παράλληλους δρόμους, με τις προωθούμενες αλλαγές στους εποπτευόμενους φορείς του δημοσίου, κινούνται και οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω των αναγκαστικών συγχωνεύσεων Δήμων και Κοινοτήτων με το σχέδιο "Καποδίστριας".

Στα πλαίσια του "ξεφορτώματος" του κράτους από το "βάρος" των κοινωνικών του δραστηριοτήτων, εντάσσεται και η μεταφορά των 1.300 περίπου κρατικών παιδικών σταθμών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς όμως να είναι εξασφαλισμένη και η συνέχιση της χρηματοδότησής τους, γεγονός που οδηγεί πολλούς φιλοκυβερνητικούς δημοτικούς άρχοντες στην επιβολή διδάκτρων. Οσον αφορά το ΚΕΠΕ και το ΕΛΚΕΠΑ, προτείνεται η αλλαγή της νομικής μορφής για το πρώτο και η συγχώνευση με άλλο εκπαιδευτικό φορέα του δεύτερου. Είναι τέτοιο το μέγεθος των προτεινόμενων αλλαγών από την Επιτροπή, ώστε μέλος της, αφού προεξοφλούσε ότι κατά τη δημοσιοποίηση των προτάσεων θα υπάρξουν αντιδράσεις εντός και εκτός κυβέρνησης, στη συνέχεια επισήμανε ότι και το 20% των προτάσεων να υιοθετηθούν θα είμαστε ευχαριστημένοι...

Η κυβέρνηση Σημίτη, επιδιώκει στο τέλος του δρόμου να διαμορφώσει ένα ευέλικτο και "ισχυρό" κράτος, το οποίο θα διατηρεί στο ακέραιο τους κατασταλτικούς του μηχανισμούς, αλλά θα έχει απαλλαγεί, με τον ένα ή άλλο τρόπο, από όλα τα εναπομείναντα κοινωνικά του χαρακτηριστικά (εκπαίδευση, υγεία, πρόνοια, περίθαλψη). Με τον τρόπο αυτό προσδοκά ότι θα μειώσει δραστικά και τις κοινωνικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, κάτι που απαιτούν με ιδιαίτερη επιμονή οι εμποροβιομήχανοι.

Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ