Πέμπτη 4 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νομοσχέδιο εναρμόνισης της παιδείας με την "οικονομία της αγοράς"

Ολοκληρώνεται σήμερα το μεσημέρι στη Βουλή - που θα είναι περικυκλωμένη από χιλιάδες εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές - η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, καθώς ολοκληρώνεται η συζήτηση επί των άρθρων.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που, όπως τόνισε στη χθεσινή της ομιλία στη Βουλή η Αλ. Παπαρήγα,είναι "βαθιά αντιδραστικό, βαθιά ταξικό, το οποίο κυριολεκτικά παπαγαλίζει τις πιο ακραιφνείς νεοφιλελεύθερες επιλογές των διεθνών κέντρων του κεφαλαίου ή και των διεθνών μορφωτικών κέντρων που αποβλέπουν, και προβλέπουν, στην πλήρη εναρμόνιση του τομέα της παιδείας με τη σύγχρονη οικονομία της αγοράς και τις σύγχρονες επιλογές στρατηγικής σημασίας που ακολουθούνται και προωθούνται στον τομέα της οικονομίας και των εργασιακών σχέσεων".

Ο υπουργός Παιδείας επιχείρησε χτες να εμφανίσει τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ως μέτρα στην κατεύθυνση της δημόσιας δωρεάν παιδείας (!) την ίδια στιγμή που καθιερώνονται δίδακτρα για τους φοιτητές των προγραμμάτων σπουδών επιλογής των ΑΕΙ.

Την αντισυνταγματικότητα της θέσπισης διδάκτρων έθεσε στη συνεδρίαση η Αλ. Παπαρήγα, αλλά τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ αποφάνθηκαν ότι είναι συμβατή με το Σύνταγμα αυτή η διάταξη, με το επιχείρημα ότι τα δίδακτρα τα θεσπίζουν τα πανεπιστήμια και όχι το κράτος.

Ολόθερμη ήταν η στήριξη που παρέσχε στο νομοσχέδιο η ΝΔ που διά στόματος του πρώην πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη χαιρέτισε το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ ξαναγυρίζει "στη σωστή πολιτική" εφαρμόζοντας μέτρα που η ΝΔ "δεν είχε διανοηθεί να εφαρμόσει".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στόχος η μετατροπή των πανεπιστημίων σε επιχειρήσεις ή να λειτουργούν προς όφελος των επιχειρήσεων (2024-03-05 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για γενίκευση των διδάκτρων και στα προπτυχιακά (2020-01-22 00:00:00.0)
«Πάλη για να μην εφαρμοστεί καμία πτυχή του νόμου» (2012-08-02 00:00:00.0)
Χρειάζεται πολύμορφος αγώνας ενάντια στο σύνολο αυτής της πολιτικής (2007-02-24 00:00:00.0)
Το βρετανικό παράδειγμα (2004-02-07 00:00:00.0)
ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ στήνουν τη δημόσια παιδεία (1997-09-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ