Τετάρτη 27 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ευρω-χαράτσι σε τσίπουρο και τσικουδιά!

Τροπολογία αβάσταχτης φορολογίας στους μικρούς παραγωγούς ψηφίστηκε χτες στη Βουλή. Κατηγορηματικά αντίθετο το ΚΚΕ

Χαράτσι με προφανή εισπρακτική λογική επιβλήθηκε χτες στους παραγωγούς τσίπουρου και τσικουδιάς, με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών και ψηφίστηκε από κυβερνητικούς βουλευτές. Συγκεκριμένα προβλέπεται η φορολόγηση με 150 δραχμές (που από του χρόνου θα γίνουν 200) σε κάθε χιλιόγραμμο παραγόμενου προϊόντος, η οποία θα επιβάλλεται με την έκδοση άδειας απόσταξης. Αιτιολογικό της κυβερνητικής τροπολογίας ήταν η ανάγκη εναρμονισμού της χώρας με την κοινοτική νομοθεσία για τα αλκοολούχα ποτά!

Η τροπολογία προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Γκατζή, που επισήμανε τη σημασία του τσίπουρου και της τσικουδιάς ως παραδοσιακών ελληνικών ποτών, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι η διάταξη βάλλει ευθέως εναντίον των μικρών παραγωγών που επιβαρύνονται ιδιαίτερα. Σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΚΚΕ τονίζει χαρακτηριστικά: "Θεωρούμε απαράδεκτη την τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση επιβάλλει φορολογία στο τσίπουρο και την τσικουδιά, επικαλούμενη οδηγίες της ΕΕ, γι' αυτό και το ΚΚΕ, την καταψήφισε. Η κυβέρνηση οφείλει να προστατεύει την ντόπια παραγωγή από το σκληρό ανταγωνισμό με τα ξένα αλκοολούχα ποτά και να μην προστρέχει στη φορολογική επιβάρυνση χιλιάδων μικροπαραγωγών και καταναλωτών όταν αφήνει στο απυρόβλητο τις φοροαπαλλαγές και τη φοροδιαφυγή του μεγάλου κεφαλαίου. Πολλά επίσης ερωτηματικά γεννιούνται από την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, που δήλωσε άγνοια για αιτήματα των παραγωγών τσίπουρου, ενώ είπε ότι γνωρίζει τα αιτήματα των παραγωγών της τσικουδιάς. Η παραπομπή μάλιστα των αιτημάτων σε κάποια επιτροπή φοβόμαστε ότι τα παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες". Για το θέμα έγινε και ονομαστική ψηφοφορία μετά από αίτηση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

  • Παράλληλα χτες στη Βουλή ψηφίστηκε και το νομοσχέδιο για την κύρωση ευρωπαϊκής οδηγίας σχετικά με τη δικαστική προστασία στο στάδιο που οδηγεί στη σύναψη συμβάσεων δημοσίων έργων. Παρεμβαίνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, σημείωσε ότι ουσιαστικά η προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας γίνεται για τη διευκόλυνση των πολυεθνικών εταιριών στο χώρο των δημοοίων έργων. Κατέληξε λέγοντας πως εντάσσεται στα πλαίσια των συμφωνιών του Μάαστριχτ τονίζοντας ότι η πρακτική αυτή οδηγεί το ελληνικό Κοινοβούλιο να μετατρέπεται σε "πρωτοκολλητή" της ΕΕ. Εκτός από τους κυβερνητικούς βουλευτές το νομοσχέδιο ψήφισε και η αντιπολίτευση. Η ΝΔ και ο ΣΥΝ το χαρακτήρισαν "θετικό", ενώ ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ ανέφερε: "δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς".

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ