Τετάρτη 27 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Καταφτάνει ο προπομπός του Χόλμπρουκ

Οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν την ανάληψη "πρωτοβουλίας" για το Κυπριακό. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών μιλάει για δύο κράτη στην Κύπρο

Προπομπός του Χόλμπρουκ αποστέλλεται στην Κύπρο, για να προετοιμάσει το έδαφος για την ανάπτυξη της αμερικανικής πρωτοβουλίας. Πρόκειται για τον Τόμας Μίλερ,ειδικό συντονιστή του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό, που θα μεταβεί στο νησί πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του προεδρικού απεσταλμένου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Οπως επιβεβαίωσε για πρώτη φορά δημοσίως ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν,ο νέος ειδικός συντονιστής του αμερικανικού ΥΠΕΞ, θα είναι ο Τόμας Μίλερ, πρώην δεύτερο τη τάξει στέλεχος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα. "Σύμφωνα με την αντίληψή μου, ο νέος Συντονιστής, Μίλερ, πρόκειται να επισκεφθεί την περιοχή νωρίτερα από το ταξίδι του πρέσβη Χόλμπρουκ, το οποίο κατά τη γνώμη μου δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί πριν τα τέλη του μηνός", δήλωσε ο Τζ. Ρούμπιν, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει χρονικά, ούτε το ταξίδι του Ρ. Χόλμπρουκ, ούτε και την επίσκεψη του Τ. Μίλερ.

Στο μεταξύ διπλωματική κρίση στις ελληνοϊταλικές σχέσεις φαίνεται να προκαλούν οι προκλητικές δηλώσεις υπέρ των τουρκικών θέσεων που εμφανίζεται να έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Ρ. Ντίνι,ο οποίος φέρεται να έκανε λόγο για ύπαρξη δύο κρατών στην Κύπρο. Οι δηλώσεις προκάλεσαν την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου με χτεσινοβραδινή ανακοίνωσή του τονίζει ότι αν επιβεβαιωθούν προκύπτει μέγα θέμα στις σχέσεις των δύο χωρών.Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής: "Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε σημερινές (σ. σ. χτεσινές) δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας κ. Ντίνι, οι οποίες αναφέρονται στο Κυπριακό. Εχουν ήδη δοθεί οδηγίες, ώστε να διαπιστωθεί διά της διπλωματικής οδού, εάν ανταποκρίνονται στην αλήθεια τα όσα εξωφρενικά του αποδίδονται και τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την υπάρχουσα πραγματικότητα, τις αποφάσεις του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις θέσεις όλων των μέχρι τώρα ιταλικών κυβερνήσεων. Εάν αυτό συμβαίνει, είναι προφανές ότι προκύπτει μέγα θέμα στις σχέσεις των δύο χωρών".

Στην Κύπρο συνεχίζεται η συζήτηση σχετικά με τις συναντήσεις του Μοντρέ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μ. Χριστοφίδης δήλωσε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων τόσο για την τεχνική της απάντησης του προέδρου στα έγγραφα του μεσολαβητή του ΟΗΕ Κόρντοβεζ, όσο και για τη διάρθρωση της απάντησης, αλλά παρά τις επανειλημμένες και επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων απέφυγε επιμελώς να απαντήσει κατά πόσον τελικά ο πρόεδρος αποδέχτηκε τα έγγραφα Κόρντοβεζ λέγοντας ότι δε θεωρεί σκόπιμο να δώσει λεπτομέρειες. Τόνισε όμως ότι στο Μοντρέ επιβάλλονταν λεπτοί χειρισμοί, και οι χειρισμοί του Προέδρου Κληρίδη, ήταν αριστοτεχνικοί όπως είπε και οδήγησαν στοδιεθνή έπαινο για τη στάση του.

Πάντως, ο Κύπριος Πρόεδρος δεν προτίθεται να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο, σύμφωνα με χτεσινή δήλωσε του κυβερνητικού εκπροσώπου της Κύπρου. Αναφερόμενος στη θέση που διατυπώθηκε δημοσίως από πολιτικούς αρχηγούς ότι το Εθνικό Συμβούλιο πρέπει να συνέλθει και να μελετήσει τις απειλές για διχοτόμηση, είπε ότι η απειλή αυτή δεν είναι νέα αλλά επικρέμαται από καταβολής του κυπριακού προβλήματος.

Παράλληλα, η κυπριακή κυβέρνηση με αφορμή τις απειλές Ντενκτάς προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε πολεμική ενέργεια των Τούρκων στην Κύπρο, θα σημάνει ελληνοτουρκικό πόλεμο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μ. Χριστοφίδης, υπενθύμισε ότι οποιαδήποτε πολεμική ενέργεια των Τούρκων σημαίνει αυτόματα και εφαρμογή του casus belli, και ταυτόχρονα πόλεμο με την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Κύπρο ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής ο οποίος εξέφρασε ουσιαστικά την υποστήριξή του στο ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας - Κύπρου, εκφράζοντας απλά παράλληλα τις επιφυλάξεις για τον τρόπο που υλοποιείται και τους χειρισμούς της κυβέρνησης. "Αποτελεί, είπε, ηθικό χρέος όλων των Ελλήνων και της Νέας Δημοκρατίας, η προτεραιότητα υπεράσπισης της Κύπρου και είναι σαφές πως κάθε ενέργεια που βοηθά στην ετοιμότητα αντιμετώπισης της όποιας απειλήςείναι θετική. Ομως, προέχει αυτού του είδους οι επιλογές και η υλοποίηση να έχουν μεγαλύτερη ανταπόκριση σε έργα παρά σε φραστικές τοποθετήσεις και αυτό το τελευταίο κυρίως δεν απευθύνεται προς τους αδελφούς Κυπρίους".

Στην Τουρκία άνοιξε νέος κύκλος δημοσιευμάτων γύρω από το θέμα της εγκατάστασης στην Κύπρο των Ρωσικών πυραύλων S-300. Τις "πληροφορίες" περί εγκαταστάσεως των πυραύλων διένειμε στον Τύπο το πρακτορείο INAF, που ειδικεύεται σε ανθελληνική προπαγάνδα. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ένα από τα συστήματα πυραύλων θα σταλεί στην Κύπρο τον Δεκέμβρη και το άλλο τον Μάρτη. Η "Τζουμχουριέτ" σε μικρό μονόστηλο των εσωτερικών σελίδων αναφέρεται σε "προειδοποίηση πολέμου από τον Ντενκτάς", ενώ η "Σαμπάχ" αναφέρεται στις δηλώσεις Ντενκτάς και στο θέμα παράδοσης των πυραύλων S- 300. Η "Τούρκιε" στην πρώτη σελίδα γράφει: "οι πύραυλοι θα παραδοθούν τον Δεκέμβριο", ενώ η "Ραντικάλ" λέει ότι "οι Ελληνοκύπριοι παίρνουν φέτος τους πυραύλους". Η ίδια εφημερίδα γράφει πως ο αρχηγός των Ελληνικών Ενοπλων Δυνάμεων πτέραρχος Αθ. Τζογάνης συναντήθηκε με τον Υπουργό Αμυνας της Ρωσίας με τον οποίο συζήτησε θέματα στρατιωτικής συνεργασίας. "Οι Ελληνοκύπριοι παίζουν πάλι παιχνίδι πυραύλων", γράφει η "Γένι Γιουζγίλ", ενώ αναφέρει απλώς τις δηλώσεις Ντενκτάς χαρακτηρίζοντάς τες "προειδοποίηση πολέμου".

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπήρξε χτες επίσημη καταδίκη των θέσεων που εξέφρασε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ρ. Ντενκτάς σε σχέση με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, κατά τη διάρκεια των απευθείας συνομιλιών του Μοντρέ. Σε ανακοίνωση, που εξέδωσε χτες το βράδυ εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης η Λουξεμβουργιανή Προεδρία του Συμβουλίου, χαρακτηρίζεται "μη αποδεκτή" η προϋπόθεση του παγώματος της διαδικασίας ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ που έθεσε ο Ρ. Ντενκτάς για τη συνέχιση των συνομιλιών και τονίζεται ότι"σε κάθε περίπτωση" οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα ξεκινήσουν μέσα στον επόμενο χρόνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ