Σάββατο 29 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Μπράβο" από τον ΣΕΒ

Αλλες αντιδράσεις

Τα δημόσια εύσημα του προέδρου του ΣΕΒ στην κυβερνητική πολιτική, που συνδυάστηκαν με υποδείξεις για νέα αντιλαϊκά μέτρα, ξεχωρίζουν από τις χτεσινές αντιδράσεις που προκάλεσαν οι θέσεις και προτάσεις για συνέχιση της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, στη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας. Απ' την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επιδόθηκαν για άλλη μια φορά στη γνωστή τακτική διγλωσσίας, με στόχο την εξυπηρέτηση αντιπολιτευτικών σκοπιμοτήτων.

Αναλυτικότερα:

  • Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, μιλώντας από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδος, αναφέρθηκε στο θετικό έργο που έχει επιδείξει μέχρι τώρα η κυβέρνηση στην εφαρμογή της μονόπλευρης λιτότητας, αλλά ταυτόχρονα αξίωσε τη λήψη πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων, ιδιαίτερα στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης και υγείας, καθώς και στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Στο όνομα του περιορισμού των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους, ο πρόεδρος του ΣΕΒ αξίωσε ωμά την άμεση συρρίκνωση του δημοσίου τομέα, εκτεταμένες αποκρατικοποιήσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε μείζονα τμήματα της δημόσιας διοίκησης.Επίσης, εκτίμησε ότι βρίσκεται στη "σωστή κατεύθυνση" η εφαρμοζόμενη φορομπηχτική πολιτική, επισημαίνοντας όμως τη λήψη και νέων μέτρων στο όνομα της πληθωριστικής ανάπτυξης. Θετική χαρακτήρισε επίσης την πολιτική "συναίνεση", που προηγήθηκε για τη μείωση και για το '95 του εισοδήματος των εργαζόμενων. Απαίτησε ακόμη "μεταρρυθμίσεις στον τομέα των κοινωνικών ασφαλίσεων και της υγείας",ενώ διατύπωσε τις επιφυλάξεις του για την εφαρμοζόμενη από την κυβέρνηση συναλλαγματική πολιτική, η οποία εκφράζεται με την πολιτική "σκληρής" δραχμής.
  • Η Νέα Δημοκρατία μέσω του βουλευτή της και εκπροσώπου Τύπου, στα πλαίσια μιας χαρακτηριστικής για την υποκρισία και διγλωσσία στάσης, χαρακτήρισε την Εκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, ως "σαφή διαπίστωση για την ουσιαστική αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης".
  • Η Πολιτική Ανοιξη,αρκούμενη σε μια απλή αναφορά στις συστάσεις της έκθεσης για συνέχιση της λιτότητας, πρότεινε σαν λύση την ανεξαρτητοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος (... ) σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές επιταγές.
  • Ο "ΣΥΝ", πιστός στην προσφιλή του θέση για "εξευρωπαϊσμό" της ελληνικής οικονομίας, διαπιστώνει ότι "η ελληνική οικονομία συνεχίζει να κινείται σε δυσμενή τροχιά απόκλισης από τις άλλες οικονομίες της Ευρώπης", ενώ, παράλληλα, χαρακτηρίζει "εύθραυστη" τη μικρή βελτίωση ορισμένων δημοσιονομικών δεικτών.
  • Ο γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος εξέφρασε την απορία του για την επιλογή της κυβέρνησης, να εξακοντίσει τα τροχιοδεικτικά της για την εισοδηματική πολιτική, λίγα 24ωρα πριν την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς. Αυτή την κίνηση τη χαρακτήρισε πρόκληση και σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει εθνικό δόγμα τη λιτότητα.
  • Η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι η Εκθεση κινείται στη λογική της συνέχισης της πολιτικής λιτότητας και για το 1996 για τους εργαζόμενους στο δημόσιο, ζήτησε από την κυβέρνηση να σταματήσει τη συγκεκριμένη αδιέξοδη πολιτική και κάλεσε σε αγωνιστική ετοιμότητα τους εργαζόμενους. Επίσης, η ΟΤΟΕ, δηλώνει ότι "δε θα συναινέσει σε μια νέα παράταση της περιόδου καθήλωσης των εισοδημάτων των μισθωτών, στο όνομα του στόχου της ονομαστικής σύγκλισης", επισημαίνοντας ότι η πολιτική αυτή έχει αποδειχτεί αδύναμη να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ