Τετάρτη 26 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΣΕ
"Εισιτήριο" 220 δισ. στους ιδιώτες!

Σε ιδιώτες παραχωρεί η κυβέρνηση τη διαχείριση του πακέτου των 220 δισ. δρχ. που προβλέπει το Β' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για τον εκσυγχρονισμό του ΟΣΕ! Με τροπολογία που έχει έτοιμη για κατάθεση στη Βουλή, επιχειρεί να ξεπεράσει τα εμπόδια που βάζει ο ιδρυτικός νόμος του Οργανισμού! Σκανδαλώδη, χαρακτηρίζουν τη μεθόδευση, συνδικαλιστές

Ενα μεγάλο "φαγοπότι" στήνεται γύρω από το πακέτο των 220 δισ. δρχ. που προβλέπονται για τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας από το Β Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και το Ταμείο Συνοχής, καθώς η κυβέρνηση - κινούμενη σταθερά στα πλαίσια της ειλημμένης απόφασης για παράδοση των κερδοφόρων τμημάτων του Οργανισμού σε ιδιώτες - παραχωρεί ουσιαστικά σ' αυτούς και τη διαχείριση του συγκεκριμένου κονδυλίου!

Ειδικότερα, η διορισμένη Διοίκηση του ΟΣΕ αναθέτει τη διαχείριση και την εκτέλεση των έργων του προγράμματος επενδύσεων '95 - '99, αξίας 220 δισ. δρχ. σε ανώνυμη εταιρία που θα ιδρυθεί. "Οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν τη δημιουργία μιας εταιρίας διαχείρισης, που θα λάβει τη μορφή Ανώνυμης Εταιρίας, ενδεχομένως θυγατρικής του ΟΣΕ",αναφέρεται συγκεκριμένα, στη διακήρυξη της Διοίκησης με την οποία ξεκινά ο διαγωνισμός για επιλογή συμβούλου διαχείρισης έργων.

Ομως το τι ακριβώς εννοεί, περιγράφεται ευκρινώς παρακάτω. Λέει λοιπόν πως επειδή, δήθεν, ο ΟΣΕ δε διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις, γι' αυτό και χρειάζεται κάποιον "Σύμβουλο",που μπορεί να είναι οποιαδήποτε ξένη ή ελληνική ιδιωτική εταιρία.

Ο "Σύμβουλος" αυτός θα έχει σαν έργο την ίδρυση, την οργάνωση, τη διοίκηση και τη λειτουργία της παραπάνω εταιρίας (! ), η οποία θα αναλάβει να εκτελέσει τα έργα εκσυγχρονισμού. Με λίγα λόγια ο "Σύμβουλος" θα καθορίσει το πώς θα οργανωθούν οι υπηρεσίες της εταιρίας, θα καταρτίσει από τον κανονισμό λειτουργίας των οικονομικών υπηρεσιών, μέχρι και τον κανονισμό προσωπικού και θα δημιουργήσει σύστημα ανάθεσης μελετών, έργων, προμηθειών!

Το ουσιαστικότερο όμως είναι το παρακάτω που αναφέρεται στη διακήρυξη: "Ο Διευθυντής Εργου της Εταιρίας θα προέρχεται από το Σύμβουλο και θα διαθέτει την αναγκαία για την αποδοτική άσκηση ενός τέτοιου ρόλου, ευρεία εκχώρηση εξουσιών και αρμοδιοτήτων ".

Σύμφωνα με τη "διακήρυξη προεπιλογής" της Διοίκησης, ο διαγωνισμός για τη σύμβαση με το "Σύμβουλο", έχει δυο στάδια. Στο πρώτο στάδιο, μέσα από μια κλειστή διαδικασία, θα γίνουν συζητήσεις με τους ενδιαφερόμενους και θα επιλεγούν 12 μόνο υποψήφιοι. Στο δεύτερο στάδιο θα κατατεθούν προσφορές από τους υποψήφιους και θα επιλεγεί ο τελικός. Η σύμβαση με τον "Σύμβουλο" θα έχει διάρκεια πέντε χρόνια και η αμοιβή του θα είναι 4,5 δισεκατομμύρια δραχμές και μάλιστα σε ECU.

Πρόκειται για μια σκανδαλώδη απόφαση - καταγγέλλουν συνδικαλιστές - που προσκρούει και στον ιδρυτικό νόμο του ΟΣΕ, ο οποίος απαγορεύει την ίδρυση ή τη συμμετοχή σε εταιρίες.Για να μπορέσει να καλυφθεί το εν εξελίξει σκάνδαλο με νομιμοφάνεια και για να ξεπεραστεί ο "σκόπελος" του ιδρυτικού νόμου του Οργανισμού, οι ιθύνοντες της κυβέρνησης έχουν ήδη ετοιμάσει μια τροπολογία του ιδρυτικού νόμου, προβλέποντας παράλληλα και για το μέλλον ανάλογες... διαδικασίες. Ετσι, σύμφωνα με την τροπολογία, ο ΟΣΕ μπορεί να ιδρύει ή να συμμετέχει σε εταιρίες (δε διευκρινίζεται πόσες μπορεί να είναι) που όμως "δεν υπάγονται στην κατηγορία των οργανισμών ή επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα"!

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, στην τροπολογία υπάρχει ειδική παράγραφος, σύμφωνα με την οποία οι αποσπάσεις και οι μετατάξεις του προσωπικού του ΟΣΕ σε αυτές τις εταιρίες αποφασίζονται ανεξέλεγκτα από τον υπουργό Μεταφορών και το ΔΣ του Οργανισμού.

Αν και η τροπολογία δεν έχει ψηφιστεί ακόμα, ούτε καν κατατεθεί στη Βουλή, η κυβέρνηση σπεύδει να υλοποιήσει τα παραπάνω σχέδια! Είναι τόση η πρεμούρα της Διοίκησης του ΟΣΕ, που νοίκιασε κιόλας κτίριο 1.500 τ. μ. στην οδό Καρόλου 27, για τη στέγαση της νέας εταιρίας, δίνοντας 4 εκατ. δρχ. νοίκι το μήνα.

Αλλά υπάρχει και συνέχεια. Ηδη έχει υπογραφεί σύμβαση με κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχουν ο Γαλλικός όμιλος SOFRERALL και ελληνικές εταιρίες, που αναλαμβάνει να κάνει τη μελέτη για την εκπόνηση του στρατηγικού σχεδιασμού και του προγράμματος επενδύσεων του ΟΣΕ για την επόμενη 10ετία.

Ο Σ. Ραυτόπουλος,μέλος της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), δήλωσε σχετικά στην εφημερίδα μας: "Στόχος αυτής της πολιτικής της κυβέρνησης, είναι να δώσει το εισιτήριο στους ιδιώτες για να εκμεταλλευθούν τους κερδοφόρους τομείς του ΟΣΕ, με ολέθριες συνέπειες για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του και την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών. Ταυτόχρονα τραγικές θα είναι και οι επιπτώσεις στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Ομως, ενώ οι εξελίξεις τρέχουν η ΠΟΣ, με ευθύνη των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ που έχουν την πλειοψηφία, δεν κάνει τίποτα. Αντίθετα συμφωνώντας ουσιαστικά, αφήνουν ανημέρωτους τους εργαζόμενους και βάζουν πλάτη για να περάσει ανώδυνα και αυτή η επιλογή. Καλούμε τους εργαζόμενους να αντισταθούν, απαιτώντας απ' τις ηγεσίες να παίξουν τον πραγματικό τους ρόλο. Και είμαστε σίγουροι πως έχουν τη δύναμη να αντιπαλέψουν αυτά τα σχέδια".

Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ