Τετάρτη 26 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
"Πυρηνικές" ταραχές

ΒΟΝΝΗ.-

Χιλιάδες αντιπυρηνικοί διαδηλωτές αντιμετώπισαν χτες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, όταν σχημάτισαν ανθρώπινα οδοφράγματα, ώστε να εμποδίσουν τη μεταφορά πυρηνικών αποβλήτων στον τελικό προορισμό τους, στη Βόρεια Γερμανία.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε πυροσβεστικούς κρουνούς αργά το βράδυ της Δευτέρας για να διαλύσει τους διαδηλωτές που προσπαθούσαν να εμποδίσουν τη μεταφορά των πυρηνικών αποβλήτων να φτάσουν στον προορισμό τους. Περίπου 25 διαδηλωτές συνελήφθησαν και άλλοι 80 κατακρατήθηκαν, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.

Η αμαξοστοιχία, που ονομάζεται "Κάστορ", αναχώρησε τη Δευτέρα το βράδυ από το Φίλιπσμπουργκ και κατευθύνθηκε προς το κέντρο της προσωρινής αποθήκευσης του Γκόρλεμπεν. Για την ασφαλή μεταφορά του φορτίου, η αστυνομία διεξήγε μια από τις μεγαλύτερες και δαπανηρότερες επιχειρήσεις της, όπου περίπου 6.500 άνδρες της προστάτευαν την αμαξοστοιχία που μετέφερε τα πυρηνικά απόβλητα.

Η μεταφορά αυτή έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια πολλών διαδηλωτών τις τελευταίες μέρες. Τη Δευτέρα, αντιπυρηνικοί διαδηλωτές διέκοψαν τη λειτουργία των βασικών σιδηροδρομικών γραμμών της Γερμανίας, με αποτέλεσμα να μη λειτουργήσουν τα δρομολόγια μεταξύ Ανόβερου - Βρέμης, Φραγκφούρτης - Μανχάιμ και Φραγκφούρτης - Χαϊδελβέργης.

Παράλληλα, στο πλευρό των διαδηλωτών βρέθηκαν και αγρότες που με τα τρακτέρ τους απέκλεισαν τους γύρω δρόμους της περιοχής.

Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή τους στη μεταφορά των πυρηνικών αποβλήτων. Παρόλο που η μεταφορά θεωρείται προσωρινή, οι αντιπυρηνικοί διαδηλωτές υποστηρίζουν πως εφόσον η Γερμανία δεν έχει προσωρινές εγκαταστάσεις, τα πυρηνικά απόβλητα το πιθανότερο να μείνουν εκεί.

Στο μεταξύ, μετά από μια νύχτα άκαρπων συνομιλιών, ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για το αν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας στο μέλλον.

Οι Σοσιαλδημοκράτες παραμένουν ανένδοτοι στις απαιτήσεις τους να αποσύρουν σταδιακά το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας. Ο κυβερνητικός συνασπισμός, παράλληλα, επέμεινε πως η πυρηνική ενέργεια είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας για την οικονομία της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ