ΣΕΡΑΓΕΒΟ. -
Πολεμικές αψιμαχίες μεταξύ Σέρβων και ανδρών του ΟΗΕ σημειώθηκαν χτες στο Σεράγεβο, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας ζήτησε, μετά από γαλλική αίτηση, τη βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας για τους κυανόκρανους στη Βοσνία. Ενδείξεις που συνιστούν την αναμονή του χειρότερου, εμφανίστηκαν και στην Κράινα, αφού κροατικά στρατεύματα συγκέντρωσαν βαρύ οπλισμό σε περιοχές από τις οποίες μπορούν να χτυπήσουν, αν το θελήσουν, το σερβικό Κνιν.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε ομόφωνα σχέδιο απόφασης που παρουσίασαν οι Γάλλοι και το οποίο ζητά καλύτερα μέτρα ασφαλείας για τους κυανόκρανους του ΟΗΕ καθώς και την παράταση της εκεχειρίας στη Βοσνία. Με βάση τα δεδομένα της κατάστασης στην αιματοβαμμένη χώρα, δεν αναμένεται, πάντως, ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα έχει σοβαρό ή ουσιαστικό αντίκρισμα, πέρα από το να επιτρέψει τη σταδιακή κατασίγαση των μεγάλων γαλλικών αντιδράσεων και απειλών για την αποχώρηση των 4.200 Γάλλων κυανοκράνων από τη Βοσνία.
Στο Σεράγεβο, εκτεταμένες αψιμαχίες σημειώθηκαν μεταξύ των σερβικών δυνάμεων και κυανοκράνων, όταν μια ομάδα Σέρβων στρατιωτών επιτέθηκε σε σταθμό φύλαξης των βαρέων όπλων. Τα επεισόδια σταμάτησαν μόνον όταν έκαναν την εμφάνισή τους πάνω από το Σεράγεβο τα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα.
Οι μάχες συνεχίζονται σε όλα τα μέτωπα της Βοσνίας. Χτες βομβαρδίστηκε και το αεροδρόμιο της κροατικής πόλης Ντουμπρόβνικ και, μάλιστα, στη διάρκεια τελετής εγκαινίων μιας νέας πτέρυγας του αεροδρομίου στην οποία μιλούσε ο πρωθυπουργός της Κροατίας Νικίτσα Βαλέντιτς. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Μολονότι δεν έχει γίνει ακόμη έρευνα για να διαπιστωθεί επίσημα ποιος βομβάρδισε το αεροδρόμιο του Ντουμπρόβνικ, πιστεύεται ότι το έκαναν τα σερβικά στρατεύματα που έχουν τις βάσεις τους σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων, με σκοπό να πλήξουν τον κροατικό τουρισμό της Δαλματίας.
Ανησυχητικές πληροφορίες έρχονται, όμως, από το Κνιν. Σύμφωνα με πηγές του ΟΗΕ, μικρή δύναμη του κροατικού στρατού και της πολιτοφυλακής των Κροατών της Βοσνίας, αλλά με βαρύ οπλισμό, προωθήθηκε χτες, μέσα από τα βουνά της γειτονικής Βοσνίας, σε περιοχές που δεσπόζουν του Κνιν και μπορούν τώρα, όποτε το θελήσουν, να χτυπήσουν την πόλη με πυροβόλα μεγάλου βεληνεκούς. Συγκεκριμένα, οι Κροάτες κατέλαβαν τις βουνοπλαγιές του όρους Ντινάρα, που δεσπόζει της "πρωτεύουσας" των Σέρβων της Κράινα.
Οι δυνάμεις των Σέρβων της Κράινα αντιλήφθηκαν τις κροατικές κινήσεις και διαμαρτυρήθηκαν στον ΟΗΕ, αλλά δεν προσπάθησαν να απωθήσουν τους Κροάτες. Παρόμοιες μετακινήσεις όπλων κάθε άλλο, πάντως, παρά ειρήνη και πολιτικές διευθετήσεις προμηνύουν.