Τετάρτη 19 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επ' αόριστον ο αποκλεισμός;

Θα παραταθεί σίγουρα μέχρι να μπορέσει η παλαιστινιακή διοίκηση να ελέγξει τους μαχητές των φανατικών ισλαμιστικών οργανώσεων

ΤΕΛ - ΑΒΙΒ. -

Ο αποκλεισμός της Δυτικής Οχθης θα παραταθεί μέχρι να μπορέσει η παλαιστινιακή διοίκηση να ελέγξει τους μαχητές των φανατικών ισλαμιστικών οργανώσεων. Αυτή η δήλωση του Γιτζάκ Ράμπιν ήρθε να "συμπληρώσει", κατά κάποιον τρόπο, την πορεία που πραγματοποίησαν, αργά το βράδυ της Δευτέρας, ακροδεξιοί Ισραηλινοί και έποικοι από τη Δυτική Οχθη έως τη Μεσόγειο. Ο αποκλεισμός της Δυτικής Οχθης χαλάρωσε μόνο για να περάσει στη Λωρίδα της Γάζας ο Τυνήσιος υπουργός Εξωτερικών ώστε να συναντηθεί με τον Γιάσερ Αραφάτ.

Την απόφασή του να παραμείνει αποκλεισμένη η Δυτική Οχθη κοινοποίησε, χθες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια επιθεώρησης που πραγματοποίησε στις στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται στα σύνορα του Ισραήλ με την επίμαχη περιοχή. Ο Γιτζάκ Ράμπιν υπογράμμισε ότι η παράταση αυτή είναι αναγκαία μέχρι η παλαιστινιακή αρχή να μπορέσει να ελέγξει τους μαχητές των φανατικών ισλαμικών οργανώσεων. Βέβαια, ο Ράμπιν παραδέχτηκε ότι το μέτρο του αποκλεισμού οξύνει ακόμα περισσότερο την τραγική οικονομική κατάσταση των αυτόνομων παλαιστινιακών εδαφών (όπου η ανεργία κυμαινόταν, πριν τον αποκλεισμό, στο 50%) και ότι η δυσαρέσκεια που δημιουργείται κάνει ακόμα πιο εύκολους στόχους τους Εβραίους εποίκους και τους ισραηλινούς στρατιώτες που βρίσκονται στη Δυτική Οχθη. Οι συνέπειες, όμως, αυτές, κατά τον ισραηλινό πρωθυπουργό, δεν είναι πιο σημαντικές από την ασφάλεια της χώρας στο σύνολό της.

Την παραμονή των ισραηλινών στρατευμάτων στη Δυτική Οχθη ζήτησαν, κατά τη διάρκεια της πορείας τους από την πόλη Τουλκαράμ στη Δυτική Οχθη ως τη Νετάνια στη Μεσόγειο, ακροδεξιοί Ισραηλινοί, υπερεθνικιστές και οι εβραίοι έποικοι. Η διαδρομή που διήνυσε η πορεία, η οποία συνολικά κάλυψε μια απόσταση 16 χλμ., επιλέχθηκε επίτηδες να είναι στη στενότερη λωρίδα ισραηλινού εδάφους. Με αυτόν τον τρόπο, οι διαδηλωτές θέλησαν να δείξουν πόσο εύκολη είναι η διχοτόμηση του Ισραήλ σε περίπτωση που δημιουργηθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Η ίδρυση ενός γραφείου εκπροσώπησης συμφερόντων στη Λωρίδα της Γάζας είναι ο σκοπός της επίσκεψης του Σάιντ Μπεν Μουσταφά, υπουργού Εξωτερικών της Τυνησίας, στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Ο Μουσταφά, ο οποίος πήρε ειδική άδεια από τον ισραηλινό στρατό για να εισέλθει στην αποκλεισμένη περιοχή, επρόκειτο να συναντηθεί χθες το βράδυ με τον Γιάσερ Αραφάτ. Αργότερα, θα επισκεπτόταν και την πόλη της Ιεριχούς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ