Τετάρτη 19 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αδιαλλαξία και διαμαρτυρίες

Μέχρι την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έφτασαν οι διωκόμενοι διανοούμενοι, ενώ η κυβέρνηση απειλεί ανοιχτά την Ολλανδία

ΑΓΚΥΡΑ.-

Τη στιγμή που η Τανσού Τσιλέρ προετοιμάζεται για τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο Κλίντον, η τουρκική κυβέρνηση απειλεί με "μέτρα" την Ολλανδία, ενώ οι βομβιστικές επιθέσεις και οι διαμαρτυρίες των Τούρκων διανοουμένων για την άγρια κατασταλτική πολιτική του κράτους τους κλιμακώνονται.

Ο Τούρκος συγγραφέας Γιασάρ Κεμάλ προσέφυγε χτες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διαμαρτυρόμενος για την κατάσχεση από τις τουρκικές αρχές του βιβλίου "Η ελευθερία της γνώμης και η Τουρκία", καθώς και τη δίωξη των συγγραφέων που δημοσίευσαν κείμενά τους σ' αυτό. Ο Γιασάρ Κεμάλ είναι ο μεγαλύτερος εν ζωή συγγραφέας της Τουρκίας και έχει κατηγορηθεί για "αποσχιστική προπαγάνδα" για άρθρο του που δημοσιεύτηκε στο συγκεκριμένο βιβλίο.

Το ίδιο βιβλίο περιλαμβάνει 80 ακόμη άρθρα συγγραφέων, εκ των οποίων οι 53 πέρασαν και "απολογήθηκαν" χτες στον ανακριτή του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφαλείας. Υπενθυμίζεται ότι άλλοι 1.080 συγγραφείς και διανοούμενοι της Τουρκίας έχουν, με δηλώσεις τους, αναλάβει την ευθύνη της έκδοσης του βιβλίου, προκαλώντας μ' αυτόν τον τρόπο την τουρκική κυβέρνηση να ασκήσει δίωξη σε βάρος τους, στα πλαίσια μιας μεγάλης εκστρατείας ανυπακοής των πολιτών, που ονομάζεται "Πρωτοβουλία εναντίον των εγκλημάτων γνώμης".

Οι μεγάλες τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Τούντζελι της κεντρικής χώρας και το βόρειο Ιράκ συνεχίζονται. Οι μάχες στο Τούντζελι επικεντρώνονται στις χαράδρες της περιοχής Αλιμπογκαζί και τα ανακοινωθέντα του τουρκικού στρατού κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς αντάρτες. Από το βόρειο Ιράκ, δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες. Η Τανσού Τσιλέρ υποστήριξε από τη Νέα Υόρκη ότι η αποχώρηση του τουρκικού στρατού από την περιοχή έχει αρχίσει και πως ορισμένες μονάδες αποχώρησαν προχτές.

Εγκυρες στρατιωτικές πηγές στην Αγκυρα διέψευσαν τις δηλώσεις της πρωθυπουργού. Οι πηγές αυτές, με δηλώσεις τους στο "Γαλλικό Πρακτορείο", υποστήριξαν πως αυτό που φαίνεται σαν αποχώρηση ορισμένων μονάδων του τουρκικού στρατού από το βόρειο Ιράκ είναι στην πραγματικότητα αναδιάταξη σύμφωνα με τις επιλογές της επιχείρησης, που συνεχίζεται κανονικά.

Το εξόριστο κουρδικό Κοινοβούλιο που έχει συνέλθει στη Χάγη απεύθυνε έκκληση προς την Τουρκία για συνομιλίες, με στόχο την επίλυση του Κουρδικού στη βάση μιας πρότασης για την ίδρυση ομοσπονδίας μεταξύ Τούρκων και Κούρδων. Η έμμεση απάντηση της Τουρκίας στην έκκλησή τους ήταν τουλάχιστον σκαιά. Η τουρκική κυβέρνηση, όχι μόνον αγνόησε την κουρδική πρόταση, αλλά και προειδοποίησε την Ολλανδία "να αναλάβει αμέσως δράση ενάντια στους Κούρδους", γιατί, διαφορετικά, "θα πάρει άλλα μέτρα κι οι Ολλανδοί θα υποστούν τις συνέπειες"!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ