Παρασκευή 24 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το όνομα του Εκο και το εκκρεμές του ντι Πιέτρο

Δυο διάσημοι Ιταλοί, που για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, απασχόλησαν τον Τύπο τα τελευταία χρόνια, επισκέφθηκαν τη χώρα μας αυτές τις μέρες, με αποτέλεσμα να "φωτίσουν" και να αποκαλύψουν πολλά από τα "σκοτεινά" μας σημεία και μερικές από τις πολλές αδυναμίες μας. Ο αναγνώστης αναγνώρισε, ασφαλώς, πως γίνεται αναφορά στον "εχθρό" των ΜΜΕ Ουμπέρτο Εκο και στο φίλο των "καθαρών χειρών", τον πρώην δικαστή Αντόνιο ντι Πιέτρο.

Ας μη νομισθεί ότι η γράφουσα έχει κάτι εναντίον τους, αντίθετα μάλιστα.Με μεγάλη προσήλωση, θαυμασμό και προσοχή είχε σκύψει πάνω στα βιβλία του συγγραφέα πριν ενσκήψει η θύελλα της μόδας που τον έκανε κι αυτόν περιπλανώμενο και "παραπλανώμενο" ομιλητή από κανάλι σε κανάλι, από εφημερίδα σε εφημερίδα απομυθοποιώντας τον ίδιο του το μύθο. Ο συγγραφέας είπε, δεν πρέπει να ερμηνεύει το έργο του. Το είπε μεν αλλά δεν το τήρησε δε. Ο ορκισμένος εχθρός των ΜΜΕ, ο πολέμιος της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας, ο άνθρωπος που έγραψε ότι δε χρειάζονται πια να επέμβουν τα τανκς να καταλάβουν το Κοινοβούλιο αλλά μια τηλεοπτική επέμβαση για να το καταργήσει, επενέβη τηλεοπτικά και μάλλον θλιβερά, καταργώντας αυτά που ο ίδιος ισχυρίστηκε. Δηλαδή ότι αρνείται να απαντά σε ηλίθιες ερωτήσεις. Διότι απάντησε σε πολλές. Δυστυχώς. Φταίει άραγε ο Εκο που ακύρωσε την καλή του εικόνα; Φταίνε οι ανόητες, τις περισσότερες φορές, ερωτήσεις που δέχτηκε όπως η γνώμη του για τη Μακεδονία (δεν είχε πολυκαταλάβει περί τίνος επρόκειτο), ή το αν θα ήθελε ένα κομματάκι ελληνικής γης (δε θα είχε αντίρρηση και βραχονησίδα, αν είχε χρόνο να την επισκέπτεται)... Καμιά ερώτηση ουσίας. Ολες ήταν αμήχανες, ανούσιες και δουλοπρεπείς. Οπως μου βαράνε χορεύω, λέει η σοφή παροιμία, και έτσι χόρεψε, ο κος καθηγητής. Μπροστά στην ανεπάρκεια, στη δουλικότητα, στην αφέλεια και στην άγνοια, τι άλλο να έκανε;

Τώρα έφυγε, τα φώτα έσβησαν. Αναψαν πάλι και έπεσαν στο άλλον διάσημο, στο συμπατριώτη του, στον Αντόνιο ντι Πιέτρο. "Διαφάνεια και κέρδη στις επιχειρήσεις" ήταν ο τίτλος της προχτεσινής του ομιλίας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ρήτορας, αναμφίβολα, γεμάτος πάθος, με ανεπτυγμένη την αίσθηση του χιούμορ, χαμογελαστός, προσιτός, άμεσος ήταν. Ταυτόχρονα, όμως, ήταν απαθής, σοβαρός, έμμεσος, και, κυρίως, αδιαφανής και αδιαπέραστος. Δε θα κρίνουμε τις προθέσεις του, τις πιθανές ή και απίθανες φιλοδοξίες του, τα κίνητρά του. Ουδείς είναι σε θέση να τα γνωρίζει. Πολλά έχουν κατά καιρούς ακουστεί και έχουν γραφτεί για τον "αδιάφθορο, μοναχικό καβαλάρη" αυτόν. Δεν κάνουμε εικασίες, ούτε θα προφέρουμε και θα μεταφέρουμε υποψίες, δικές μας ή άλλων. Τα αφήνουμε στο χρόνο, εκείνος θα τα δείξει όλα. Είναι η δουλιά του, για να Θυμηθούμε τον Χάινε.

Θα περιοριστούμε σε εκείνα που μας έκαναν εντύπωση. Ο ντι Πιέτρο κατέθεσε τη μαρτυρία του αλλά και την απορία του: Γιατί τον αποκαλούν μοναχικό καβαλάρη αφού είχε τον κόσμο με το μέρος του, γιατί είναι ήρωας αφού μόνο τη δουλιά του έκανε. Γιατί η μίζα στην Ιταλία, αλλά και αλλαχού... να θεωρείται τρόπος ζωής; Τέλος, ότι ο Τύπος δεν είναι ελεύθερος όταν υπακούει στα μεγάλα συμφέροντα. Παρ' όλα αυτά, είπε, υπάρχουν δημοσιογράφοι, αυτοί στήριξαν την προσπάθειά του άλλωστε, που κάνουν σωστά τη δουλιά τους και που δε λυγίζουν τη μέση τους και την πένα τους.

Τιτίνα ΔΑΝΕΛΛΗ

|εα1|1491 ΥΓ 1: Πολύ γελάσαμε με το άρθρο του Νίκου Δήμου, ναι "ήταν όλοι εκεί". Ο Νίκος Δήμου που ήταν; Αλλού;

ΥΓ 2: Στην αίθουσα του ξενοδοχείου που μίλησε ο Αντόνιο ντι Πιέτρο, έγινε κάποιο λάθος. "Κυμάτιζε" μπροστά στο προεδρείο η σημαία της Δανίας και όχι της Ελλάδας! |τε |1490


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ