Παρασκευή 24 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΩΝΑΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ έχει εξαπολύσει το τελευταίο διάστημα μια συντονισμένη εκστρατεία υπονόμευσης των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, που αγωνίζονται για την ανατροπή της συγκεκριμένης αντιλαϊκής οικονομικής μονόπλευρης λιτότητας, καθώς αυτή η πολιτική δεν πλήττει μόνο τους μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά οδηγεί σε αφανισμό και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Προκειμένου να υποβαθμίσει τις συνέπειες αυτής της πολιτικής, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι αγρότες και οι ΕΒΕ "επαναστάτησαν", γιατί δε θέλουν να πληρώσουν φόρους! Ούτε λίγο - ούτε πολύ, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η αιτία που οδήγησε τους ΕΒΕ και τους αγρότες στο δρόμο του αγώνα είναι μόνο τα "αντικειμενικά" κριτήρια.

Η αλήθεια, όμως, για τις αιτίες που οδήγησαν τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους μικρεμπόρους και τους αγρότες στο δρόμο του αγώνα, είναι διαφορετική, από αυτήν που προσπαθεί να εμφανίσει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Πίσω από το δέντρο των "αντικειμενικών" κριτηρίων φορολογίας εισοδήματος - που προβάλλει η κυβέρνηση σαν τη μοναδική αιτία για την έκρηξη των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων - υπάρχει και το δάσος των προβλημάτων, με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η ρίζα του κακού, που οδήγησε τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους στο δρόμο του αγώνα - και θα κορυφωθεί με το πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων στις 29 Μάρτη - είναι βαθύτερη. Τα αιτήματα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των ΕΒΕ δεν είναι μόνο τα "αντικειμενικά" κριτήρια και γενικότερα το φορολογικό. Με τις κινητοποιήσεις τους, οι επαγγελματοβιοτέχνες - έμποροι καταγγέλλουν:

1. Την εισοδηματική πολιτική μείωσης των μισθών και συντάξεων, που - εκτός των άλλων - είχε σαν συνέπεια την πτώση του τζίρου των καταστημάτων και την έκρηξη πτωχεύσεων στην αγορά και ζητούν μέτρα για τη στήριξη των λαϊκών εισοδημάτων, ώστε να ανακάμψει η παγωμένη αγορά.

2. Την ασύδοτη λειτουργία και δράση - με προνομιακούς όρους - των πολυεθνικών επιχειρήσεων, που ιδρύουν τα γνωστά πολυκαταστήματα στην Ελλάδα, εκτοπίζοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα (πλαφόν στην έκταση των πολυκαταστημάτων κλπ.).

3. Την πολιτική της απελευθέρωσης της επαγγελματικής στέγης, που θα αρχίσει να ισχύει από τον ερχόμενο Αύγουστο και θα προκαλέσει τσουχτερές αυξήσεις στα νοίκια των καταστημάτων και ζητούν να καταργηθεί ο σχετικός νόμος και να αρχίσει διάλογος από μηδενική βάση.

4. Τη νομισματοπιστωτική πολιτική και την απελευθέρωση του τραπεζικού συστήματος. Συνέπεια αυτής της πολιτικής ήταν η κατάργηση των επιδοτούμενων βιοτεχνικών δανείων, που έκανε τα τραπεζικά δάνεια, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, απαγορευτικά.

***

Είναι αλήθεια ότι, με τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, οι ΕΒΕ καταγγέλλουν και τα "αντικειμενικά" κριτήρια και διεκδικούν να φορολογούνται με βάση τα βιβλία και στοιχεία που τηρούν και όχι με βάση το ελάχιστο εισόδημα, που καθόρισε αυθαίρετα το υπουργείο Οικονομικών με το σύστημα των"αντικειμενικών" κριτηρίων.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, κάνει τον κουφό στα άλλα αιτήματα (περιορισμός της ασύδοτης δράσης των πολυκαταστημάτων, στήριξη της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων για να ανακάμψει η αγορά και να αυξηθεί ο πραγματικός τζίρος, προστασία επαγγελματικής στέγης, μείωση των επιτοκίων κλπ.) και επικεντρώνει την αντιπαράθεσή τους με τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους εμπόρους και τους αγρότες μόνο στο θέμα των "αντικειμενικών" κριτηρίων, για να υποστηρίξει πως είναι μέτρο στην κατεύθυνση της δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών.

Αν, πράγματι, η καθιέρωση των "αντικειμενικών" κριτηρίων είναι μέτρο, που κινείται στη λογική της "φορολογικής δικαιοσύνης", θα θέλαμε να ρωτήσουμε: Γιατί περιόρισαν την εφαρμογή τους μόνο στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους βιοτέχνες, τους αγρότες και τους μικρέμπορους (που τηρούν βιβλία Α και Β κατηγορίας ή δεν τηρούν καθόλου βιβλία) και εξαίρεσαν τις μεγάλες επιχειρήσεις με βιβλία Γ κατηγορίας; Γιατί, δηλαδή, δίνουν το δικαίωμα στις μεγάλες εταιρίες να φορολογούνται με βάση τα επίσημα κέρδη που δηλώνουν ή και να μην φορολογούνται καθόλου (αφού τους δίνει τη δυνατότητα να δηλώνουν ζημιές και μάλιστα να τις μεταφέρουν για μια ολόκληρη πενταετία) και το κάθε μικρομάγαζο να πληρώνει κεφαλικό φόρο; Και κάτι ακόμη: Αν, πράγματι, τα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια είναι μέτρο που συμβάλλει στη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, γιατί, άραγε, αντιστέκονται στην εφαρμογή τους ΟΛΟΙ οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι, και πράσινοι και κόκκινοι και μπλε και ροζ; Και γιατί, άραγε, οι μόνοι που βρέθηκαν να τα στηρίξουν δημόσια, ήταν οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοξενοδόχοι και ορισμένες γαλαζοπράσινες ηγεσίες συνδικαλιστικών οργανώσεων;

***

Το γεγονός ότι αναγκάστηκαν, ακόμη και οι ηγεσίες της ΝΔ και της Πολιτικής Ανοιξης- που στην ουσία συμφωνούν με την πολιτική της Μααστριχτικής έμπνευσης και προέλευσης μονόπλευρης λιτότητας - να παραδεχτούν δημόσια ότι είναι δίκαια τα αιτήματα των αγωνιζόμενων ΕΒΕ και αγροτών, λέει πολλά. Δείχνει ότι ανάλογα με το βαθμό επιτυχίας των αγώνων των θα είναι και τα αποτελέσματα, καθώς εκείνοι που έχουν το πάνω χέρι, στη διαμόρφωση της πολιτικής, θα αναγκαστούν να ρίξουν νερό στο κρασί τους, έχοντας υπόψη ότι, εκτός από τη θεία υπομονή των ανθρώπων, υπάρχει και η θεία οργή τους...

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Πίσω από το δέντρο των "αντικειμενικών" κριτηρίων φορολογίας εισοδήματος - που προβάλλει η κυβέρνηση σαν τη μοναδική αιτία για την έκρηξη των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων - υπάρχει και το δάσος των προβλημάτων, με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ