Τετάρτη 15 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Σχέδια περιφερειακής συνεργασίας

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Την ανάγκη δημιουργίας ζώνης ελευθέρου εμπορίου και ενίσχυσης των οικονομικών και πολιτιστικών δεσμών ανάμεσα στα κράτη τους, τόνισαν οι ηγέτες των 10 μουσουλμανικών χωρών - μελών της Οργάνωσης Οικονομικής Συνεργασίας, οι οποίοι παίρνουν μέρος στη διήμερη σύνοδο της οργάνωσης που άρχισε χτες στην πακιστανική πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ.

Η πρωθυπουργός του Πακιστάν, Μπεναζίρ Μπούτο, στην εναρκτήρια ομιλία της, τόνισε τη μεγάλη σημασία που μπορεί να έχει η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής στην καταπολέμηση του κύματος θρησκευτικής βίας που έχει ξεσπάσει και στην αποφυγή ενός ενδεχομένου εμφυλίου πολέμου.

Με την Μπεναζίρ Μπούτο συμφώνησε και ο Πρόεδρος του Ιράν Χασεμί Ραφσατζανί, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι στην περίπτωση που υλοποιηθεί μια τέτοιου είδους συνεργασία, θα αυξηθεί η διακίνηση των αγαθών μεταξύ των 10 χωρών και "θα γίνει δυνατή η αντίσταση ενάντια στα σχέδια των Δυτικών ιμπεριαλιστών". Βέβαια, αξίζει να υπενθυμιστεί ότι μέχρι σήμερα οι σύνοδοι της Οργάνωσης δεν έχουν προχωρήσει και σε σημαντικά πρακτικά οικονομικά μέτρα και αποφάσεις. Στην Οργάνωση Οικονομικής Συνεργασίας, ανήκουν το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν, το Καζακστάν, το Κιρτζινστάν, το Τατζικιστάν, η Τουρκία, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας της συνόδου, η πρωθυπουργός του Πακιστάν εξέφρασε τη λύπη και την απογοήτευσή της για τις τελευταίες βίαιες και πολύνεκρες ταραχές στο Καράτσι, οι οποίες είχαν ως έμμεσο αποτέλεσμα πολλοί υποψήφιοι επενδυτές να μην προχωρήσουν σε επενδύσεις, κρίνοντας ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ