Ενώπιον της "σκληρής πραγματικότητας" βρίσκεται την επομένη της προεδρικής εκλογής το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μια "σκληρή πραγματικότητα", που προσδιορίζεται κυρίως από την αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί, όπως αυτή εκφράζεται και στη συναινετική αντιπολιτευτική τακτική, στηρίζοντας ουσιαστικά τις κυβερνητικές επιλογές.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, Μ. Εβερτ, ο οποίος έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ανακουφισμένος για την αποφυγή των πρόωρων εκλογών, χωρίς να συμβάλλει ο ίδιος σε αυτό, όσο και για την εκλογή του εκφραστή της συναίνεσης, τουΚ. Στεφανόπουλου,φρόντισε το ίδιο βράδυ να αποσαφηνίσει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τακτική.
"Η ΝΔ, δήλωσε, θα συνεχίσει την πολιτική της, την πολιτική των προτάσεων, για να βελτιωθεί το θεσμικό πλαίσιο, αλλά και για να υπάρξει ένας εκσυγχρονισμός της κοινωνίας και ταυτόχρονα θα ασκήσει έντονη κριτική, όπου παρουσιάζονται σφάλματα και παραλείψεις".
Αγνοώντας επιδεικτικά το πολιτικό κόστος, που καταβάλλει καθημερινά για αυτήν την πολιτική του, όπως καταγράφεται διαρκώς στις διάφορες δημοσκοπήσεις, όσο και τις εσωκομματικές αντιδράσεις, ο Μ. Εβερτ, παραμένει σταθερά προσηλωμένος στη στρατηγική της συναίνεσης στη νεοσυντηρητική πολιτική.
Ωστόσο, η ηγεσία της ΝΔ δεν μπορεί να παραγνωρίσει την απογοήτευση που υπάρχει στην εκλογική επιρροή της εξαιτίας της στάσης της απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. Προκειμένου να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις καταφεύγει σε φραστική σκλήρυνση κυρίως εναντίον επιμέρους κυβερνητικών μέτρων, επιχειρώντας, με αυτό το τρόπο να ικανοποιήσει την απαίτηση των στελεχών και ψηφοφόρων της για "προστασία" από την κυβερνητική πολιτική. Επιπλέον έχει ανακαλύψει τώρα τις ευθύνες του Αντ. Σαμαρά στη διατήρηση της σημερινής κυβέρνησης και του χρεώνει "εκ του ασφαλούς" κάθε μέτρο της κυβέρνησης.
"Η θα κάνουμε αντιπολίτευση ή θα στηρίξουμε το ΠΑΣΟΚ", είναι το μήνυμα που στέλνει σε κάθε ευκαιρία η οργανωμένη βάση του κόμματος, το οποίο "βασανίζει" διαρκώς την ηγεσία του κόμματος, για τον πρόσθετο λόγο γιατί το κλίμα που επικρατεί στη βάση εκμεταλλεύονται οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του για να προωθήσουν τις επιδιώξεις τους.
Τα προβλήματα επιδεινώνονται για τον Μ. Εβερτ, εξαιτίας της άρσης της υποστήριξής του από υπολογίσιμη μερίδα επιχειρηματιών, οι οποίοι παραδοσιακά ενισχύουν και οικονομικά το κόμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες, που όχι μόνο έχουν πάψει να συνεισφέρουν οικονομικά στο κόμμα, αλλά εκφράζονται με ελάχιστα κολακευτικό τρόπο για τον πρόεδρο της ΝΔ. Μάλιστα ορισμένοι από αυτούς δεν κρύβουν τις προτιμήσεις τους, εμφανιζόμενοι σε γεύματα με εσωκομματικούς αντιπάλους του Μ. Εβερτ.
Προφανώς ο Μ. Εβερτ, έχοντας υπόψη του την όχι ιδιαίτερα ευνοϊκή για αυτόν κατάσταση, απέφυγε να απαντήσει στις προκλήσεις των εσωκομματικών αντιπάλων του, όπως αυτές εκδηλώθηκαν από την "ηγετική εμφάνιση" της Ντ. Μπακογιάννη,τις δηλώσεις του Σ. Κούβελα και τελευταία, χρονικά, την επίθεση από τονΚ. Μητσοτάκη.
Ο Μ. Εβερτ διαθέτει βέβαια απέναντι στους αντιπάλους του το πλεονέκτημα της "έδρας" και βέβαια την κομματική ηγεσία, η οποία του επιτρέπει να βάζει τους όρους της αναμέτρησης. Επιπλέον τον διευκολύνει και η θέση των διαφωνούντων, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι τάσσονται υπέρ των μεγάλων κομμάτων και των ισχυρών κυβερνήσεων.
Αυτά όμως δεν αρκούν για να εδραιώσει την κυριαρχία του στο κόμμα. Πολύ περισσότερο όταν συμβαίνει να μην έχει αρκετούς και ικανούς βουλευτές που να υποστηρίζουν τις επιλογές του "προς τα έξω". Εκεί, δηλαδή, που σε τελική ανάλυση κρίνονται όλα και η έκβαση της εσωκομματικής διαμάχης.
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ