Σάββατο 4 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΛΓΙΟ
"Καμπανάκι" παραίτησης για τον Κλάες;

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. -

Το βελγικό σκάνδαλο διαφθοράς, στο οποίο φέρεται αναμεμειγμένο το όνομα του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Βίλι Κλάες, έχει πάρει νέες διαστάσεις, μιας και το Σοσιαλιστικό του Κόμμα φαίνεται να έχει δωροδοκηθεί όχι μόνο από μια ιταλική εταιρία επισκευής αεροπλάνων το 1989, αλλά και από τη γαλλική κρατική αεροναυπηγική SA.

Τα βελγικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέφεραν χτες πως ο Ετιέν Μανζ, πρώην υπουργός Οικονομικών του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Κλάες, υποστήριξε στους ανακριτές πως η αεροναυπηγική SA πλήρωσε 10 εκατομμύρια γαλλικά φράγκα το 1989.

Ο Μανζ, ο οποίος έχει προφυλακιστεί, δήλωσε πως ο ίδιος υπέγραψε απόδειξη μετά από παράκληση του Λικ Βάλιν, αντιπροέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά είπε στους ανακριτές πως ποτέ δεν είδε αυτός τα χρήματα. Ο σκοπός της απόδειξης ήταν να πειστούν οι βελγικές αρχές πως τα λεφτά δε θα διατίθενται για εγκληματικούς σκοπούς.

Παράλληλα, ο Βίλι Κλάες δήλωσε από την Οτάβα, ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, παρά τις πιέσεις που δέχεται από τα μέσα ενημέρωσης του Βελγίου να εγκαταλείψει τη θέση του αρχηγού της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Το όνομα του Κλάες έχει εμπλακεί στην υπόθεση των "δώρων" που έδωσε το 1989 η ιταλική εταιρία "Αγκούστα" στους Φλαμανδούς Σοσιαλιστές, όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Οικονομικών. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχουν υπάρξει ενδείξεις ότι ο Κλάες εισέπραξε προμήθεια από την ιταλική εταιρία.

Την ίδια στιγμή περίπου, η κυβέρνηση του καγκελαρίου, Χέλμουτ Κολ, απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο χτες, την πληροφορία ότι ο Γερμανός υπουργός Αμυνας, Φόλκερ Ρίε, προαλείφεται για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, εάν ο Βίλι Κλάες αναγκαστεί να παραιτηθεί.

Οι περισσότερες κυβερνήσεις των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ έχουν ανακοινώσει ότι υποστηρίζουν τον Κλάες. Ομως, ένας μεγάλος αριθμός πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων και μερικών μελών του Κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών, που συμμετέχει στην κυβέρνηση του συνασπισμού Κολ, έχει ζητήσει την παραίτηση του Κλάες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ