Σάββατο 4 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Ακαρπες οι επαφές

ΣΕΡΑΓΕΒΟ. -

Τίποτα δεν απέδωσαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της "Ομάδας Επαφής" και του Σέρβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Πάντως, οι αξιωματούχοι της "Ομάδας Επαφής" αναμένεται να συνεχίσουν και να επεκτείνουν τις επαφές τους και στις άλλες πρωτεύουσες των πρώην γιουγκοσλαβικών Δημοκρατιών, με την ελπίδα ότι, αν υπάρξει κάποια διπλωματική πρόοδος, μπορεί και να αποτραπεί η διαφαινόμενη κατάρρευση της εκεχειρίας στη Βοσνία.

Οι διευθυντές των γραφείων πολιτικών υποθέσεων των υπουργείων Εξωτερικών Γερμανίας, Βρετανίας και Γαλλίας συνεδρίαζαν επί πέντε ώρες το βράδυ της Πέμπτης στο Παρίσι, αναζητώντας τρόπους και μέσα για την προώθηση των τελευταίων ειρηνευτικών τους προτάσεων. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε κάθε ανακοίνωση για τις συνομιλίες τους. Διπλωματικές πηγές, όμως, ανέφεραν πως στο κέντρο των συνομιλιών ήταν "ένα μικρό άνοιγμα" που έχει πραγματοποιήσει το Βελιγράδι στην πρόταση της συνάντησης μεταξύ των προέδρων Σερβίας, Κροατίας και Βοσνίας.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι φέρεται να πιέζει προς όλες τις δυνατές κατευθύνσεις για την παραμονή των κυανοκράνων στην Κράινα της Κροατίας. Οι περισσότερο ικανοί να πείσουν τον Πρόεδρο Τούτζμαν για αυτό, θεωρούνται, βέβαια, οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και των ΗΠΑ, που μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχουν καταφέρει τίποτα. Πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη ανέφεραν μάλιστα, ότι ο Γκάλι ζήτησε την περασμένη βδομάδα από το ΝΑΤΟ να ετοιμάσει τρία σχέδια επείγουσας επέμβασης, που θα εφαρμοστούν σε περίπτωση αποχώρησης των δυνάμεων του ΟΗΕ από τη Βοσνία.

Οι αξιωματούχοι, τόσο της Ομάδας Επαφής, όσο και του ΟΗΕ επιδιώκουν τη διατήρηση των κυανοκράνων στην Κράινα και την επίτευξη κάποιας προόδου στο διπλωματικό πεδίο, με την ελπίδα να προλάβουν την αναζωπύρωση του πολέμου στη Βοσνία και ενδεχομένως στην Κροατία.

Η εκεχειρία της Βοσνίας, που τέθηκε σε ισχύ την 1η Γενάρη και λήγει κανονικά στα τέλη Μάρτη, μολονότι, στην περιοχή του Μπίχατς δεν έγινε ούτε μια στιγμή σεβαστή, στην υπόλοιπη Βοσνία γενικά τηρούνταν. Αυτό, όμως, ως την περασμένη βδομάδα, γιατί από τότε, άρχισε να παραβιάζεται συστηματικά από όλες τις πλευρές. Στο Σεράγεβο, οι ελεύθεροι σκοπευτές έχουν αρχίσει και πάλι τη δράση τους, κτυπώντας αεροπλάνα και σκοτώνοντας ανθρώπους, ενώ χτες βομβαρδίστηκε και η πόλη Τράβνικ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ